siema wszystkim.
mam wielki problem poniewaz dzisiaj ni z tyłka padł mi akumulator gdy jechałem, objawy były takie, ze radio mi przerywało słabe było światło awaryjne prawie wogole, bez świateł wieczorem jakos dojechałem i nie wiem co teraz robic.
Może to problem z alternatorem???
Co o to moze byc??
Brak ładowania
Strona 1 z 1
Ostatnio edytowano 12 sie 2009, 07:43 przez Mariusz1988, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 2 maja 2009, 13:55
- Auto: Mazda 323F 1.8 DOHC 16V BA
uruchom silik, wlacz swiatla i sprawdz na akumulatorze ile masz napiecia. jak masz 14,4V jest oki, a jak owiele mniej to alternator, regulator napiecia, to posprawdzaj
Marcin
- Od: 23 wrz 2008, 17:58
- Auto: Mazda 323f BA 1998r. Special Edition 1.5 16V
auto wogole mi nie pali, poprzez brak prądu, ale wczoraj jak właczyłem światła to praktycznie ich nie widzialem ze świecą, raczej napewno nie bd takiego napięcia.
czym sprawdzić napiecie??
czym sprawdzić napiecie??
najlepiej miernikiem kolego plus do plusa minus do minusa
a tak z doświadczenia to padł Ci raczej regulator napięcia na alternatorze lub układ diodowy, sprawdzając te rzeczy sprawdz rowniez stan szczotek i lozysk na alternatorze i wymien za wczasu bo pozniej bedziesz 2 razy placil, a moze to tylko pasek Ci pękł
:)
- Od: 1 lip 2009, 15:40
- Auto: Mazda 323F 1.8 BA BP
kontrolka sie nie świeciła. zaświecił sie tylko ABS i nic wiecej, mechanik mi powiedział ze to alternator i wogole nie ładuje. mam go oddac do regeneracji. zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mariusz1988 popraw temat na zgodny z regulaminem
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
problem dalej aktualny, alternator jest po regeneracji wszystkie przewody bezpieczniki przekaźniki + sprawdzanie napięcia było sprawdzane i dalej nie ma ładowania.
Macie jakieś jeszcze pomysły co do tego??
dzieki KyRy za poprawe tematu
Macie jakieś jeszcze pomysły co do tego??
dzieki KyRy za poprawe tematu
Gdy jechałem dziś do domu nagle zapaliła się kontrolka baterii, akumulator zaczął padać, w trakcie jazdy zauważyłem że silnik się przegrzewa! obroty zaczęły falować, co się mogło stać?
-
tommy88
Raczej to, ale sprawdź jeszcze przewód przy alternatorze bo on się trzęsie razem z silnikiem w twoim modelu i często zdarza mu się ukruszyć pod izolacją albo poluzować we wtyczce.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 6 wrz 2010, 08:23
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V
a jak nie kable to moze problem z altkiem (mi ostatnio padly diody prostownicze i objaw podobny: zapalila sie kontrolka, wszystko zaczelo przygasac a na koniec pompa przestala podawac paliwo i zgasl silnik). wystarczy ze stal w korku a wiatrak sie juz nie mial sily wlaczyc i stad wzrost temperatury.
no ale na poczatek najlepiej sprawdzic opcje Pioteq'a.
pozdro
no ale na poczatek najlepiej sprawdzic opcje Pioteq'a.
pozdro
- Od: 13 lut 2010, 20:10
- Auto: 323S, Z5, '98
Red Arrow
Strona 1 z 1