Praca silnika jak u diesla!
1, 2
witam,
dzisiaj nagralem brzydki dzwiek wydobywajacy sie z silnika mojej pieknosci
323F BA –> Z5 1.5 –> grudzien 1994 –> licznikowo prawie 140tys km
przypominam ze mam ta przypadlosc od okolo 6 miesiecy
jak bylo zimno to przez 15 minut od wlaczenia silnika az zlapala normalna temperature nie bylo tego slychac a pozniej jak juz silnik byl cieply to dzwiek byl wyraznie slyszalny
teraz jak jest cieplo to slysze to nonstop
nie wiem czy to moze miec jakis zwiazek ale wydaje mi sie ze dzwiek zaczal stopniowo pojawiac sie po wymianie oleju (polsyntetyk) na stacji z logiem shella, olej najprawdopodobniej byl z beczki, shell helix 10w40
w tym tygodniu mam zamiar zmienic olej na MAXLIFE 10w40, jestem ciekaw czy to cos pomoze
ps. nie zauwazylem zadnego zamulania czy cos, jedyne co jest oznaka choroby to ten dzwiek ktory doprowadza mnie do szewskiej pasji :/
dzisiaj nagralem brzydki dzwiek wydobywajacy sie z silnika mojej pieknosci
323F BA –> Z5 1.5 –> grudzien 1994 –> licznikowo prawie 140tys km
przypominam ze mam ta przypadlosc od okolo 6 miesiecy
jak bylo zimno to przez 15 minut od wlaczenia silnika az zlapala normalna temperature nie bylo tego slychac a pozniej jak juz silnik byl cieply to dzwiek byl wyraznie slyszalny
teraz jak jest cieplo to slysze to nonstop
nie wiem czy to moze miec jakis zwiazek ale wydaje mi sie ze dzwiek zaczal stopniowo pojawiac sie po wymianie oleju (polsyntetyk) na stacji z logiem shella, olej najprawdopodobniej byl z beczki, shell helix 10w40
w tym tygodniu mam zamiar zmienic olej na MAXLIFE 10w40, jestem ciekaw czy to cos pomoze
- Kod: Zaznacz cały
http://panryjeq.wrzuta.pl/audio/1gdynPsTFwY/323f_ba_z5_tratatatata
ps. nie zauwazylem zadnego zamulania czy cos, jedyne co jest oznaka choroby to ten dzwiek ktory doprowadza mnie do szewskiej pasji :/
- Od: 24 wrz 2008, 07:03
- Auto: Mazda 323F BA 1.5
mialem dzisiaj wymieniany olej na Mobil1 Super S 10w40
i co? i lipa bo silnik jak chodzil – tak chodzi
totalna zalamka
liczylem na to ze przestanie terkotac
ps. powinno byc odrazu ciszej po zalaniu nowego oleju czy moze dopiero jak troche pojezdze?
i co? i lipa bo silnik jak chodzil – tak chodzi

totalna zalamka
ps. powinno byc odrazu ciszej po zalaniu nowego oleju czy moze dopiero jak troche pojezdze?
- Od: 24 wrz 2008, 07:03
- Auto: Mazda 323F BA 1.5
http://www.youtube.com/watch?v=tnuv6v2I2oo
Mój silnik chodził prawie tak samo jak twój tylko że u mnie przyczyną była bardzo niski stan oleju. Wystarczyło dolać olej i silnik chodził normalnie.
Może w twoim przypadku coś nie tak jest z popychaczami?
P.S.
Bardzo fajne felgi. Jak można wiedzieć jaka jest ich pełna nazwa?
Mój silnik chodził prawie tak samo jak twój tylko że u mnie przyczyną była bardzo niski stan oleju. Wystarczyło dolać olej i silnik chodził normalnie.
Może w twoim przypadku coś nie tak jest z popychaczami?
P.S.
Bardzo fajne felgi. Jak można wiedzieć jaka jest ich pełna nazwa?
- Od: 30 wrz 2008, 19:59
- Auto: 323f V6 BA
pablo19 napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=tnuv6v2I2oo
przyczyną była bardzo niski stan oleju. Wystarczyło dolać olej i silnik chodził normalnie.
Popychacze nie lubią niskiego stanu oleju... Przez to, że jeżdziłeś z małą ilością oleju niebawem mogą się odezwać ponownie. Jednak dolewanie oleju już Ci nic nie da...[/b]
- Od: 2 cze 2009, 16:46
- Auto: MX-3 1.8 V6 94' – CRASH :(
MX-3 1.8 V6 92' – USE :)
/V6 napisał(a):Popychacze nie lubią niskiego stanu oleju... Przez to, że jeżdziłeś z małą ilością oleju niebawem mogą się odezwać ponownie. Jednak dolewanie oleju już Ci nic nie da...[/b]
Już nie muszę dolewać bo silnik mam po remoncie.
- Od: 30 wrz 2008, 19:59
- Auto: 323f V6 BA
LAM HLA do wymiany. Prawdopodobnie nie wszystkie (jeszcze nie). Mam to samo ale nie stać mnie na naprawę więc chwilowo jeżdżę. W Focie sztuka kosztuje ok. 60 pln x 16 + robocizna i problem wyeliminowany. Nie musisz wymieniać wszystkich ale z tego co wiem to reszta też padnie (kwestia kiedy???). U mnie co prawda nie klekoczą cały czas . Staram się olej trzymać na wysokim poziomie bo to główny powód zużycia HLA. Pozdrawiam 
Jestem magiem posługuję się fragiem 
- Od: 6 sty 2008, 15:58
- Auto: 323f BA BP '95 –> Dupowóz Grandtour 2,2 klekot
1, 2