Praca silnika jak u diesla!
1, 2
Witam
Potrzebuje pomocy w zdiagnozowaniu problemu. Moja mazda od jakiegoś czasu chodzi jak diesel, chodzi mi tu oczywiście o głos wydobywający się z silnika.Kiedyś to był niemal nie słyszalny przyjemny szmer silnika.
Od jakiegoś czasu jest inaczej.Nie potrafie tego zobrazować ale chyba orientujecie sie jak chodzi diesel.Na początku powstawania tego problemu mazda pracowała normalnie potem zaczoł sie delikatnie przebijać ten dzwięk jakby diesla. Przez jakiś czas nie zwracałem na to uwagi bo tylko czasami tak się działo potem coraz częsciej a teraz wyłącznie. Ten dzwięk sukcesywnie wzrastał i teraz jest to już norma.
Nie mam pojęcia co to jest, czy to jakiś pasek czy co innego.
Wraz z tym pojawiło sie skakanie obrotów silnika lecz nie wielkie. Wcześniej jednak tego nie było.Normalne obroty to około 800/850 r/min. Czasami obroty spadają do 600 r/min.
To tak jakby zauważyłem ten problem równocześnie. Natomiast już od zimy mazda piszczy przy zapalaniu. Wiem że to pasek.Nie wiem czy te 3 sprawy mogą mieć coś wspólnego. Z powodu pracy i wyjazdów nie ma czasu się tym zająć.Teraz jednak mam więcej czasu no i problem jest już męczący.
Wiecie co to może być?
Potrzebuje pomocy w zdiagnozowaniu problemu. Moja mazda od jakiegoś czasu chodzi jak diesel, chodzi mi tu oczywiście o głos wydobywający się z silnika.Kiedyś to był niemal nie słyszalny przyjemny szmer silnika.
Od jakiegoś czasu jest inaczej.Nie potrafie tego zobrazować ale chyba orientujecie sie jak chodzi diesel.Na początku powstawania tego problemu mazda pracowała normalnie potem zaczoł sie delikatnie przebijać ten dzwięk jakby diesla. Przez jakiś czas nie zwracałem na to uwagi bo tylko czasami tak się działo potem coraz częsciej a teraz wyłącznie. Ten dzwięk sukcesywnie wzrastał i teraz jest to już norma.
Nie mam pojęcia co to jest, czy to jakiś pasek czy co innego.
Wraz z tym pojawiło sie skakanie obrotów silnika lecz nie wielkie. Wcześniej jednak tego nie było.Normalne obroty to około 800/850 r/min. Czasami obroty spadają do 600 r/min.
To tak jakby zauważyłem ten problem równocześnie. Natomiast już od zimy mazda piszczy przy zapalaniu. Wiem że to pasek.Nie wiem czy te 3 sprawy mogą mieć coś wspólnego. Z powodu pracy i wyjazdów nie ma czasu się tym zająć.Teraz jednak mam więcej czasu no i problem jest już męczący.
Wiecie co to może być?
- Od: 29 gru 2008, 17:22
- Auto: 1995r 1.8i 115 KM 16V 4/DOHC B
Oto link na youtuba z dzwiękiem pracy silnika mojej mazdy
http://www.youtube.com/watch?v=tnuv6v2I2oo
http://www.youtube.com/watch?v=tnuv6v2I2oo
witam,
u mnie w Z5 mam taki sam problem, jednakze dzwiek jest duzo mniej basowy, ale to pewnie dlatego ze silnik slabszy
bujam sie z tym juz z pol roku i nikt mi nie potrafi pomoc :/ masz tak ze jak przygazujesz i puscisz gaz to po puszczeniu pedalu jeszcze chwile sluchac jakby to cos co stuka bylo rozpedzone i zwalnialo?:P
u mnie w Z5 mam taki sam problem, jednakze dzwiek jest duzo mniej basowy, ale to pewnie dlatego ze silnik slabszy
- Od: 24 wrz 2008, 07:03
- Auto: Mazda 323F BA 1.5
panewka?
klepiące zawory na HLA słychac przez sekundę po uruchomieniu a potem jak olej jest rozgrzany dopiero.
klepiące zawory na HLA słychac przez sekundę po uruchomieniu a potem jak olej jest rozgrzany dopiero.
Ostatnio edytowano 26 lip 2009, 14:56 przez Gib, łącznie edytowano 1 raz
Stała pod ścianą prężąc kakao
hmm ogolnie jestem laikiem jesli chodzi o samochody ale wydaje mi sie ze oprocz tego dzwieku nic zlego sie nie dzieje, auto ciska ladnie
momentami sie zastanawiam czy ludzie na ulicy patrza sie na mnie dlatego ze madzia ladnie wyglada czy moze slychac mnie z daleka :/
momentami sie zastanawiam czy ludzie na ulicy patrza sie na mnie dlatego ze madzia ladnie wyglada czy moze slychac mnie z daleka :/
Chcesz być piękna to odwiedź gabinet kosmetyczny
Ewentualnie jak nie sięgasz do najwyższej półki to dlaczego nie kupisz drabiny
Meble metalowe biurowe i socjalne.
Ewentualnie jak nie sięgasz do najwyższej półki to dlaczego nie kupisz drabiny
Meble metalowe biurowe i socjalne.
- Od: 24 wrz 2008, 07:03
- Auto: Mazda 323F BA 1.5
No ja też jestem zielony jeśli chodzi o mechanike dlatego zapytałem tutaj o opinie ludzi którzy sie znają.
Nie wiem czy tak to zostawić i zbagatelizować. Boje sie że przez takie coś może posypać sie coś innego.Nadal nie wiem co to może być za przyczyna. Jeżeli chodzi o olej to jest go tyle samo to znaczy że moja magda nie bierze oleju.
Nie wiem czy tak to zostawić i zbagatelizować. Boje sie że przez takie coś może posypać sie coś innego.Nadal nie wiem co to może być za przyczyna. Jeżeli chodzi o olej to jest go tyle samo to znaczy że moja magda nie bierze oleju.
Ludzie spokojnie wyluzujcie, normalka z samochodami o dużym przebiegu, możliwe że jak zmienicie na inny olej będzie chodził ciszej, można zmieniać popychacze regulować zawory itp ale możecie z tym ze spokojem jeździć
W mojej efce z5 480tys to jest normalka i się jakoś nikt tym nie przejmuje
Pozdrawiam.
W mojej efce z5 480tys to jest normalka i się jakoś nikt tym nie przejmuje
Pozdrawiam.
Zoom-Zoom!
Ale Ty w tym samochodzie masz 2.0 V6
a skoro tak to powodów klepania może byc więcej
a to słachać podobnie jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=D48vSF1nZro
Możliwe że napinacz hydrauliczny paska rozrządu powiedział
.
albo jest to hałas wynikający z pracy zebatek wałków rozrządu wtedy wymienic należy tależe/sprężyny odpowiadajace za redukcję hałasu.
a skoro tak to powodów klepania może byc więcej
a to słachać podobnie jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=D48vSF1nZro
Możliwe że napinacz hydrauliczny paska rozrządu powiedział
albo jest to hałas wynikający z pracy zebatek wałków rozrządu wtedy wymienic należy tależe/sprężyny odpowiadajace za redukcję hałasu.
L A M popraw temat na zgodny z regulaminem
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
1, 2