Słabo rusza przy klimie i upale
1, 2
Witam
Mam mazdę 323f BA z silnikiem 1.5 oraz sprawną klimatyzacją. Problem w tym, że przy ostatnich upałach zaczęłam często korzystać z klimatyzacji, załączając ją na 3 i 4 moc obrotow oraz włączając wewnętrzny obieg powietrza dla szybszego wychłodzenia kabiny. Niestety, zauważyłam, że przy ruszaniu (obroty do 2000, zwlaszcza przy 1000) mazda strasznie muli – ciężko rusza z miejsca i wyraźnie ją coś przytyka. Kolo 2000 odblokowuje sie i sunie do przodu. Trzeba mocno dodawać gazu, a raz prawie by mi zgasła. Czy jest to normalne, zważywszy na duże obciążenie w sumie słabego silnika?
W zasadzie nie jestem pewna, czy problem występuje tylko przy włączonej klimie, czy też jest zależny od temperatury powietrza na zewnatrz (teraz 30 stopni+). Jeszcze się temu nie przyjrzałam, znaczy jeździe przy WYłączonej klimie na takich upałach – nie wiem czy wtedy tez muli...
Wiem jedynie, ze na zimnym silniku nie ma problemu z przyspieszeniem.
Prosze o wypowiedz uzytkownikow mazdy z silnikiem 1.5 i klima.
PS: Przeplywomierz – komputer wyswietlal bledy, ale przeplywomierz zostal przeczyszony a bledy wykasowane.
Wiekszosc newralgicznych elementow samochodu zostalo wymienionych (wszystkie filtry (w tym paliwa), plyny, kable, swiece, kopulka i palec).
Mam mazdę 323f BA z silnikiem 1.5 oraz sprawną klimatyzacją. Problem w tym, że przy ostatnich upałach zaczęłam często korzystać z klimatyzacji, załączając ją na 3 i 4 moc obrotow oraz włączając wewnętrzny obieg powietrza dla szybszego wychłodzenia kabiny. Niestety, zauważyłam, że przy ruszaniu (obroty do 2000, zwlaszcza przy 1000) mazda strasznie muli – ciężko rusza z miejsca i wyraźnie ją coś przytyka. Kolo 2000 odblokowuje sie i sunie do przodu. Trzeba mocno dodawać gazu, a raz prawie by mi zgasła. Czy jest to normalne, zważywszy na duże obciążenie w sumie słabego silnika?
W zasadzie nie jestem pewna, czy problem występuje tylko przy włączonej klimie, czy też jest zależny od temperatury powietrza na zewnatrz (teraz 30 stopni+). Jeszcze się temu nie przyjrzałam, znaczy jeździe przy WYłączonej klimie na takich upałach – nie wiem czy wtedy tez muli...
Wiem jedynie, ze na zimnym silniku nie ma problemu z przyspieszeniem.
Prosze o wypowiedz uzytkownikow mazdy z silnikiem 1.5 i klima.
PS: Przeplywomierz – komputer wyswietlal bledy, ale przeplywomierz zostal przeczyszony a bledy wykasowane.
Wiekszosc newralgicznych elementow samochodu zostalo wymienionych (wszystkie filtry (w tym paliwa), plyny, kable, swiece, kopulka i palec).
- Od: 18 mar 2009, 13:59
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)
Semenjr, byc moze. Ja nie jestem w stanie tego stwierdzic, gdzy u mnie wskazowka temperatury silnika zawsze zatrzymuje sie nieco przed 90 stopniami czy w lecie czy w zimie. Zapewne sie zacina, bo czujnik temperatury silnika zostal wymieniony. Wiec nie jestem w stanie stwierdzic czy temperatura silnika mocno wzrasta, choc wiatrak zalacza sie prawidlowo, a chlodnica jest w b.d. stanie.
- Od: 18 mar 2009, 13:59
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)
W ogóle mam wrażenie, że w lecie Madzia czuje się trochę ospała i rzeczywiście szczegónie z włączoną klimą trzeba ją bardziej dusić. Do mniej więcej 2 tysięcy obrotów idzie znacznie wolniej niż zimą, czy wczesną wiosną (czyli bez klimy), ale to chyba normalne (Mazda też człowiek – nam "obroty" też przy +30 spadają :–)).
-
wm1979
Normalka, przy takim upale i klimie działającej na pełnych obrotach Z5 nie daje rady – niestety – jak się rozbuja to jakoś jedzie ale przyśpieszenia nie ma. Teraz mam V6 i też czuć wyraźny spadek mocy przy załączonej klimie ale troszeczkę więcej jej zostaje. Proponuję wybrać się na przejażdżkę późnym wieczorem z otwartymi szybami – autko odzyska wigor 
- Od: 26 paź 2005, 22:15
- Auto: ex Mazda 323F BA KF&Z5 user
Kiedyś na DynoDay w Warszawie robiliśmy pomiary z klimatyzacją – włączona zabiera od 10 do 15KM
od czasu gdy zamontowałem w swojej v6 dolot zimnego powietrza na rurach alu – w tym tygodniu gdy były upały, jazda w korkach z klimą to katorga dla silnika, z włączoną klimą wentylatory wieją ciepłem non stop na silnik i dolot , rury dolotu rozgrzewają sie do takiej temperatury ze cięzko jest je dotknac, przy takiej temperaturze pod maską temperatura zasysanego powietrza jest pewnie kosmiczna – mam wtedy wrazenie ze jade z5 
- Od: 25 wrz 2007, 10:07
- Auto: było 323F Z5, 323F KF, Honda Accord Coupe, Audi A4 B6 1.8T Sedan, Audi A4 B6 1.8T Avant, Audi A4 B6 2.4 V6
Adaś napisał(a):Kiedyś na DynoDay w Warszawie robiliśmy pomiary z klimatyzacją – włączona zabiera od 10 do 15KM
sporo , w dodatku jesli silnik ma ich ok. 90..!
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
esina napisał(a):obciążenie słabego silnika ?!?!![]()
samochody z silnikiem 1.2 mają kilmatyzacje i jakoś nie mulą po wł. klimy.
wynika to z rodzaju klimatyzacji no i z przelozen skrzyni biegow...
ale byc moze, ze mazdy jest dosc czula na klime?!
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Ja w swojej magdzie zauważyłem właśnie taką zależność że jak jest gorąco na dworze nie ważne czy z klimą czy bez to idzie słabiej niż jak jest chłodno no czuć różnicę jak diabli.
Sprawiedliwość bez siły to nieudolność, siła bez sprawiedliwości to przemoc.
Masutatsu Oyama
Masutatsu Oyama
- Od: 12 mar 2010, 15:53
- Auto: Mazda 323F 97r Z5
Enduro napisał(a):esina napisał(a):obciążenie słabego silnika ?!?!![]()
samochody z silnikiem 1.2 mają kilmatyzacje i jakoś nie mulą po wł. klimy.
wynika to z rodzaju klimatyzacji no i z przelozen skrzyni biegow...
ale byc moze, ze mazdy jest dosc czula na klime?!
pozdr.
E.
Jaki rodzaj klimatyzacji ma Mazda ?
Nie widzę żadnego powiązania skrzyni biegów z klimatyzacją.
Czuła na kimatyzacje ?!?!?! ...co przez to rozumiesz?
- Od: 30 wrz 2009, 18:50
- Auto: 323F BA
LOl auto z 1.2 nie muli po wlaczeniu klimy, to wsiadz do takiego 60 konnego potwora i wlacz klime na max, zobaczymy jak super bedzie sie rozpedzal. Nie ma co sie doszukiwac jakis awarii, to absolutnie normalne.
esina napisał(a):Nie widzę żadnego powiązania skrzyni biegów z klimatyzacją.
Czuła na kimatyzacje ?!?!?! ...co przez to rozumiesz?
jest, absoltunie, bo jesli auto ma krotkie/mocne przelozenia, to nie odczujesz klimy zbytnio...
bo to tak jak w rowerze:
duzy tryb z tylu lub maly z przodu,
-i nawet pod gorke lzej podjechac..
pozdr
E.
dokładnie to taki ukryty NOSsemenjr napisał(a):przed rozpoczeciem manewru wyprzedzania nalezy wylaczy klimatyzacje
esina napisał(a):samochody z silnikiem 1.2 mają kilmatyzacje i jakoś nie mulą po wł. klimy.
hmm, cóż to za samochody?
- Od: 26 paź 2005, 22:15
- Auto: ex Mazda 323F BA KF&Z5 user
ABSOLUTNIE NORMALNE ZJAWISKO!!!! auto po załączeniu klimy traci ok 10% mocy – jest to sprawdzane na hamowni przez nie jedno czasopismo motoryzacyjne, więc pitolenie że po włączeniu klimy auto idzie tak samo jest śmieszne. Sam mam mazdę 1.5 i po załączeniu klimy auto zdecydowanie słabiej się zbiera, gdyż jest to normalne i logiczne. Jeżeli ktoś nie odróżnia jazdy z klimą lub bez to głębokie współczucia...
Pozdrawiam Kuba[color=#0080BF][/color]
- Od: 27 paź 2009, 23:18
- Auto: Jest: 323C 1.5 16v 98r – LIFT
była mx-3: 1.6 16v 94r – LIFT
To jest normalne, przy wyższych temperaturach masz mniejszą gęstość powietrza. Przejrzyj dokładnie układ dolotowy +połączenie z puszką rezonansową czy nie ma nieszczelności,polecam zamontowanie wkładki K&N do ori puszki, poprawia wyczuwalnie dół obrotów.Kubeu napisał(a):Ja w swojej magdzie zauważyłem właśnie taką zależność że jak jest gorąco na dworze nie ważne czy z klimą czy bez to idzie słabiej niż jak jest chłodno no czuć różnicę jak diabli.
1, 2