Diagnostyka silnika Mazda użyciu programu FORScan i ELM327

Postprzez Konrad9900 » 9 paź 2017, 08:00

Witam. Panowie mam pytanie jak nazywa się ta złącze?? Chcę kupić przejściówkę na obd2 żeby zdjagnozowac parę rzeczy.
Załączniki
IMG_20170918_173048.jpg
Konrad9900
 

Postprzez Andrzej414 » 9 paź 2017, 09:10

Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 sie 2011, 10:44
Posty: 1141 (1/41)
Skąd: Pierwsza Stolica Polski
Auto: Mazda 323C BA 1.5 '96
Mazda 2 DE 1.5 '10

Postprzez malina323c » 14 paź 2017, 22:52

Potocznie te wejście nazywa się DLC, mam pytanie co potrzeba jeszcze do tego kabla? ELM?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 18:45
Posty: 181 (5/2)
Auto: Mazda 323c Z5-DE 88KM Kolor 12L, 1994

Postprzez Płomień » 15 paź 2017, 12:16

Jeśli macie w okolicy sklep elektroniczny, to nie trzeba wcale kupować adapterów. Wystarczy wziąć ELMa, i kupić parę "wsuwek" które będą dobrze siedziały na pinach w ELMie.

Jestem pewien że na forum już się przewijało, ale wrzucę jeszcze raz.
schemat_Mazda_DLC_ODBII.jpg


Koszt: max 1zł + 5 minut na zapięcie wtyczek na jakiś kablach.

malina323c napisał(a):Potocznie te wejście nazywa się DLC, mam pytanie co potrzeba jeszcze do tego kabla? ELM?


Przejściówka DLC –> ELM robi dokładnie to, co za obrazku wyżej, łączy odpowiednie piny we wtyczkach. Potrzebujesz interfesju który się dogada z ECU, czyli np. ELM327 v1.5. Do tego ściągasz darmowego Forscana na laptopa, lub płatnego Forscan na smartfona (najpierw sprawdź czy demo zagada), i masz tam wszystko czego potrzeba.
Łączność po kablu czy bo bluetooth nie ma znaczenia, według mnie po BT jest wygodniej. Mocujesz ELMa pod maską i masz podgląd live podczas jazdy tego co potrzebujesz.
Avatar użytkownika
Klubowicz
CUP 2018 miejsce 1
 
Od: 13 lis 2014, 16:47
Posty: 932 (16/57)
Skąd: Łódź / Kowary
Auto: Xedos 6 KL `92
323C `96 ZM-VE

Postprzez malina323c » 15 paź 2017, 18:36

Chciałam zrobić diagnostykę ale nie wiem czy wogóle z rocznikiem 95' zagada, chciałam ogólnie kupić taki zestaw http://allegro.pl/sdprog-interfejs-diag ... 3074de7456 ale jeśli mam wydać nie potrzebnie kasę to nie wiem co o tym sądzic
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 18:45
Posty: 181 (5/2)
Auto: Mazda 323c Z5-DE 88KM Kolor 12L, 1994

Postprzez Andrzej414 » 15 paź 2017, 19:09

A Tobie chodzi tylko o kody usterek czy o podgląd parametrów pracy? Jeśli podgląd parametrów to co takiego Cię interesuje?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 sie 2011, 10:44
Posty: 1141 (1/41)
Skąd: Pierwsza Stolica Polski
Auto: Mazda 323C BA 1.5 '96
Mazda 2 DE 1.5 '10

Postprzez Płomień » 15 paź 2017, 19:19

Z rocznikiem 95` niestety nie zagada. Zagada dopiero z poliftowymi 323 od roku 96`

To urządzenie z aukcji to ten sam ELM327 który możesz kupić za 20zł, albo 2$ na aliexpress. Różni się tylko obudową. Wszystkie urządzenia poniżej kilkuset złotych, to ten sam ELM327, ale w różnych obudowach.

ELM327 to interfejs, czyli płytka drukowana która umożliwia komunikację pomiędzy ECU (i innymi modułami) a komputerem. Ile by nie kosztował, i jak ładnie by nie wyglądała obudowa, w środku będzie ta sama płytka drukowana. Jedyne na co trzeba zwracać uwagę to na wersję hardware urządzenia. Do 1.5 było spoko, ale chińczycy stwierdzili że conieco zmienią, i przestało gadać ze starszymi japońćami.
Podobno jest do kupienia ELM327 który hardware ma takie jak 1.5, ale oprogramowanie 2.1, ale nie testowałem, więc nie wiem czy działa.

Co do oprogramowania, sprawa ma się podobnie. Poza profesjonalnymi rozwiązaniami, a zarazem bardzo drogimi, nie ma nic lepszego do Mazdy niż Forscan.
Avatar użytkownika
Klubowicz
CUP 2018 miejsce 1
 
Od: 13 lis 2014, 16:47
Posty: 932 (16/57)
Skąd: Łódź / Kowary
Auto: Xedos 6 KL `92
323C `96 ZM-VE

Postprzez Marek 161BD081 » 15 paź 2017, 20:40

Potwierdzam na swoim "przypadku", że w roczniku 1995 ELM nie nawiązuje połączenia ze sterownikiem silnika :–(
161 BD 081 26.425 & 27.555 MHz USB
Madzia 323F BA Z5
Madzia Xedos 9 KL '01
Hondzia VT500C '84
Dział BA/BH
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 28 lut 2009, 22:05
Posty: 5002 (33/86)
Skąd: Chełm
Auto: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez malina323c » 16 paź 2017, 18:59

Andrzej414 napisał(a):A Tobie chodzi tylko o kody usterek czy o podgląd parametrów pracy? Jeśli podgląd parametrów to co takiego Cię interesuje?
Andrzej najlepiej oby dwie te rzeczy, mogłabym się z tego co nie co dowiedzieć, chociaż jeśli się nie da to chociaż odczytać jakie błędy są, bo nie wierze że ich nie ma, u mnie auto podstroić trzeba, i przerywa trochę jak puszczam pedał gazu
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 18:45
Posty: 181 (5/2)
Auto: Mazda 323c Z5-DE 88KM Kolor 12L, 1994

Postprzez Andrzej414 » 16 paź 2017, 19:05

No to najlepiej sobie kody wymigać diodą. Jak widać Marek próbował elmem i nie poszło.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 sie 2011, 10:44
Posty: 1141 (1/41)
Skąd: Pierwsza Stolica Polski
Auto: Mazda 323C BA 1.5 '96
Mazda 2 DE 1.5 '10

Postprzez malina323c » 16 paź 2017, 19:09

Chciałabym to zrobić tylko boję się że coś popsuję, pisałam w tej kwestii to pewnego użytkownika o pomoc ale w <dupa> , poszło wszystko i pytanie bo to musi być zmostkowane przed uruchomieniem pojazdu a ja mam immo i może powodować to potem coś w elektryce?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 18:45
Posty: 181 (5/2)
Auto: Mazda 323c Z5-DE 88KM Kolor 12L, 1994

Postprzez Andrzej414 » 16 paź 2017, 19:19

Ja takie kostki diagnostyczne robiłem kiedyś i wtykało się w złącze i czytało błędy. Mam jeszcze jedną albo dwie więc mogę wysłać. Więcej na priv.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 sie 2011, 10:44
Posty: 1141 (1/41)
Skąd: Pierwsza Stolica Polski
Auto: Mazda 323C BA 1.5 '96
Mazda 2 DE 1.5 '10

Postprzez malina323c » 17 paź 2017, 17:12

Podrzuciłbyś jakieś media jak to wygląda?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 18:45
Posty: 181 (5/2)
Auto: Mazda 323c Z5-DE 88KM Kolor 12L, 1994

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323