Mazda bardzo słabo przyspiesza w upalne dni [BA Z5]
Jak w temacie,
Błędów brak, świece i kable nowe, przepływka sprawdzona, luzy zaworowe w normie, aparat zapłonowy podmieniany i to samo, wszystkie filtry maja nie wiecej niz rok.
Silnik odpala od strzała, obroty nie falują.
W południe gorących dni zamula okrutnie, wieczorem czuć że jest lepiej.
Błędów brak, świece i kable nowe, przepływka sprawdzona, luzy zaworowe w normie, aparat zapłonowy podmieniany i to samo, wszystkie filtry maja nie wiecej niz rok.
Silnik odpala od strzała, obroty nie falują.
W południe gorących dni zamula okrutnie, wieczorem czuć że jest lepiej.
- Od: 27 mar 2010, 14:20
- Auto: 323F BA 1.5 96R
ja również zobaczyłem że gdy jest zimny silnik lepiej auto idzie a gdy się nagrzeje mocno to zamula, ja sondę wymieniłem, na gazie i Pb to samo
Potwierdzam.Co to zrobić ,gdzie szukać przyczyny.Jeszcze na dodatek zawór mi cyka 

– Kochanie, marzy mi się, żeby założyć na plażę coś takiego, co
sprawiłoby, że wszyscy by osłupieli.
– Łyżwy załóż.
– Łyżwy załóż.
czyli przejade się dopiero pojutrzearafal21 napisał(a):Nie jezdzic w lecie:) albo przynajmniej w ciagu dnia:D
– Kochanie, marzy mi się, żeby założyć na plażę coś takiego, co
– Łyżwy załóż.
– Łyżwy załóż.
U mnie jest podobnie, dodatkowo na jałowym szaleją obroty czasami z tym, że zauważyłem pojawiający się błąd nr 29 kiedy się tak dzieje. Na dniach wymieniam elektrozawór, który powoduje ten błąd i mam nadzieje, że się poprawi coś w tym temacie.
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
Nie wiem co wy macie z tymi mazdami, ja wczoraj jezdzilem a grzalo jak cholera i auto ma kopa pali gumie i wogole nie czuc jakos roznicy w mocy a mam z gazem jakby nie bylo:)
Wieczorem fakt faktem lepiej ciagnie to czuc ale to tylko w niskich partiach obr, ja na waszym miejscu przejrzalbym uklad dolotowy.
Wieczorem fakt faktem lepiej ciagnie to czuc ale to tylko w niskich partiach obr, ja na waszym miejscu przejrzalbym uklad dolotowy.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Może termostat się nie otwiera do końca i po zagrzaniu nie ma odpowiedniego chłodzenia,dlatego zamula...
U mnie też tak jest,ale w moim przypadku to silnik jest do remontu,jednak po wymianie termostatu jakoś lepiej idzie
U mnie też tak jest,ale w moim przypadku to silnik jest do remontu,jednak po wymianie termostatu jakoś lepiej idzie
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24
Moim zdaniem te 88km to czy goroco czy zimno to nigdy nie bedzie super przyspieszenia mialo. Rozsadnym silnikiem do tej wagi auta jest ta v6 dwulitrowa.
My 323F : viewtopic.php?f=312&t=142302
- Od: 3 kwi 2012, 20:26
- Auto: Mazda 323F BA, 1.5 16V Z5, 98r
To po co kupowales??
jak jest dobrze zaplon ustw swiece sa dobre przewody i przepustnica czysta to ten silnik daje rade, wez taka astre 1.6 16v ecotec przeciez ma 10km wiecej moment obrt wiekszy i mnie wazy to i tak idzie gorzej od mazdy, i jest to auto genereacyjnie nowsze.
i wczoraj puknelo 283kk na liczniku
musze 2 litry dolewac od wymiany do wymiany czyli silnik nie jest jakis idealny:) wystarczy ze jest nawet dziureczka w rurze dolotu powietrza i juz mazda nie idzie jak nalezy.
i wczoraj puknelo 283kk na liczniku
Moze macie racje, ja tez bed musial sie pobawic w te wszystkie usterki zwiazane z przyspieszaniem, bo nawet filtra powietrza od kupna nie wyminilem, a tak btw. Kupna z5 to sam nie wiem dlaczego:d myslalem ze bedzie oszczednie...
My 323F : viewtopic.php?f=312&t=142302
- Od: 3 kwi 2012, 20:26
- Auto: Mazda 323F BA, 1.5 16V Z5, 98r
A ile Ci wciaga beznzyn?? mi na trasie ponizej 7l/100m schodzila, na wiosce jak sobie jezdzilem ok 8l/100km a miasto 9-10l/100km. czyli nomra wg mnie, a teraz mam gaz takze na Cpnach mazda smieje a ja z nia