Od pewnego czasu trapi moja madzie problem. Pod maska jak autko sie rozgrzeje sluchac od strony prawej takie szu..szu..szu jak SWIERSZCZ co jakis czas. Oddalem do regeneracji alternator poniewaz myslalem, ze to wlasnie on wyspiewuje arie. A tu zonk alternator jak ta lala wymienione lozyska... I dalej szu szu szu ;( czytalem, ze winowajca moze byc luzny pasek wspomagania-klimy, wydaje mi sie ze jest luzny). A moze to rozrzad ? Czy ktos z was mial podobny problem ? Moze macie jakies pomysly ?
Problem. Dziwne odglosy pod maska
Strona 1 z 1
Witam was drodzy forumowicze 
Od pewnego czasu trapi moja madzie problem. Pod maska jak autko sie rozgrzeje sluchac od strony prawej takie szu..szu..szu jak SWIERSZCZ co jakis czas. Oddalem do regeneracji alternator poniewaz myslalem, ze to wlasnie on wyspiewuje arie. A tu zonk alternator jak ta lala wymienione lozyska... I dalej szu szu szu ;( czytalem, ze winowajca moze byc luzny pasek wspomagania-klimy, wydaje mi sie ze jest luzny). A moze to rozrzad ? Czy ktos z was mial podobny problem ? Moze macie jakies pomysly ?
- Od: 1 lut 2011, 17:36
- Auto: 323F BA Z5 1.5 16V 97' Lift Engine
przyloz ucho do pokrywy zaworow przy wlewie oleju, tam jest lancuszek laczacy walki rozrzadu, jak po dodaniu gazu szu..szu zmienia sie w szuuuuuu to masz winowajce ;–) jednak jego nie trzeba wymieniac, najprawdopodobniej napinacz juz nie dziala tak jak powinien
- Od: 8 lut 2010, 13:01
- Auto: 323f BA 1.5 16V 96r
wlasnie szwierszcza slychac na wolnych obrotach ...wyrzej juz nie
raczej w okolicach lancuszka nic nie slychac.

Sprawdz sobie paski jak tak mialem, w zeszlej zimy zostaly na drodze oslony silnika:/ i kamiani sie z deka nazbieralo na pasku od wspomagania naciagnolem pasek troche popsikalem srodkiem do paskow i jak reka odjal:D
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Masz klime?? Może Ci się freeon skończył i teraz go będzie coś takiego. Oczywiście nie potwierdzam tego ale możesz sprawdź bo kiedyś słyszłem że się coś takiego robi jak już nie ma freonu albo jest go malo
Mam klime
Nie omieszkam sprawdzic 
Napisze co było nie tak
Napisze co było nie tak

Byłem u mechanika ...Nie wie ocb
zmieniam rozrzad z pompa zobaczymy czy beda swierszcze 

No i ja tez chyba musze odkladac na nowy rozrzad:/ zadna przyjemnosc no niestety metal czy nie metal kiedys sie konczy. Ale to sie okaze, wczoraj zajechalem do garazu i przy dojezdzaniu dodalem gazu jak zawsze i uslyszalem dziwny dziwek wlasnie jakby cos ala lozysko zajechane otowrzylem mache i dodaje gazu i wlasnie taki dzwiek slychac i nie slychac tego ani z alternatola pompy wspomagania(chyba) tylko wlasnie tak jakby z silnika:/ sluchac no mowie jak jest lozysko wyjechanie takie wycie na wolnych czasem i tak delikatnie slychac najgorszy jest przy 3tys.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Powiem tak krótko i na temat. take szu szu szu na wolnych to ja też mam
jestem umówiony z mechanikiem na to a to szu szu szu to kolego pompa wody a inaczej łożysko się już kończy i mnie taka operacja kosztuje 400zł
z pompą . sprawdź. mi mechanik poluźnił trochę pasek od alternatora żeby mniej było słychać to szu szu szu...
- Od: 4 wrz 2010, 21:48
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA 1996 Lpg.
No to panowie ja powiem tak 
W poniedzialek dostaje paczuszke z CARSPEEDU
Wszystko do rozrządu:
rozrząd na 60.000km za 310zł/kpl:
– pasek Mitsuboshi
– napinacz GMB
– rolka gładka GMB
– rolka prowadząca zębata SKF
– sprężyna napinacza oryginał OE MAZDA
Taki rozrząd ma 1 rok gwarancji producenta z limitem 60.000km
– uszczelniacze wałków rozrządu oryginał OE MAZDA – 43zł/szt x2
– przedni uszczelniacz wału korbowego oryginał OE MAZDA – 29zł
– uszczelka pokrywy zaworów oryginał OE MAZDA – 74zł
– pompa wody japońska GMB z uszczelkami – 165zł
– paski wieloklinowe zewnętrzne – japońskie BANDO (czyli OEM MAZDA) – 69zł/kpl 2szt
do tego olej valvoline max life i filterek ori mazda
calość za 870 zł z przesylką ( za pobraniem
)
POLECAM KAZDEMU TEN SKLEP FAJNY KONTAKT ZWŁASZCZA telefoniczny (Zwała
)
!
W next weekend umowilem sie z mechanikiem na wymiane za 150 zł
A teraz takie zasadnicze pytanko ile plynu chlodzacego wchodzi w z5 ? , kiedys czytalem ze w caly układ wchodzi 7 litrów .
W poniedzialek dostaje paczuszke z CARSPEEDU
Wszystko do rozrządu:
rozrząd na 60.000km za 310zł/kpl:
– pasek Mitsuboshi
– napinacz GMB
– rolka gładka GMB
– rolka prowadząca zębata SKF
– sprężyna napinacza oryginał OE MAZDA
Taki rozrząd ma 1 rok gwarancji producenta z limitem 60.000km
– uszczelniacze wałków rozrządu oryginał OE MAZDA – 43zł/szt x2
– przedni uszczelniacz wału korbowego oryginał OE MAZDA – 29zł
– uszczelka pokrywy zaworów oryginał OE MAZDA – 74zł
– pompa wody japońska GMB z uszczelkami – 165zł
– paski wieloklinowe zewnętrzne – japońskie BANDO (czyli OEM MAZDA) – 69zł/kpl 2szt
do tego olej valvoline max life i filterek ori mazda
calość za 870 zł z przesylką ( za pobraniem
POLECAM KAZDEMU TEN SKLEP FAJNY KONTAKT ZWŁASZCZA telefoniczny (Zwała

W next weekend umowilem sie z mechanikiem na wymiane za 150 zł
A teraz takie zasadnicze pytanko ile plynu chlodzacego wchodzi w z5 ? , kiedys czytalem ze w caly układ wchodzi 7 litrów .
schizzok napisał(a):A teraz takie zasadnicze pytanko ile plynu chlodzacego wchodzi w z5 ? , kiedys czytalem ze w caly układ wchodzi 7 litrów .
W v6, do zalania z5 wystarczy bańka 5l i jeszcze dużo zostanie.
- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
Strona 1 z 1