Diagnostyka silnika Mazda użyciu programu FORScan i ELM327
Tablet
Łączy się z elmem, ale nie wiem co dalej czy da się to jakoś ogarnąć czy nie bardzo 
A to wiem słyszałem, ale torque pro ma inne ciekawe funkcje jak np. podgląd temperatur itp z dokładnością do 1*C (sprawdzałem), ilość ilość paliwa w baku, obroty silnika i masę innych wskaźników które by mi się przydały czasem dlatego zależałoby mi na torque
Na pewno na M3 działa jak kupie ELMa 327 na BT to będę przymierza co dasie odczytać w poliftowej BA. W sumie sam jestem ciekaw które funkcje zabanglaja a FORscan na andka to byłaby super sprawa
- Od: 22 maja 2010, 12:43
- Auto: 323F BA / Z5 '97 + BRC SeQuent MY10 & Triumph Speed Triple 955i SE
No M3 niestety nie mam, mam jedynie MX-3 94 rocznik polift – tu elm się nie łączy z ECU, i poliftową BA z 98 i forscan działa i chciałbym to torque pro uruchomić. Ściągnąłem swoją drogą jakieś OBD Car Doctor na androida darmową wersję, w wolnej chwili też sprawdzę czy to działa 
Nie rozumiem twojego zdania 
Apropo forscana na androida, napisałem do chłopaków z ekipy ForScan czy jest już w planach wydanie wersji na androida, bo wg FAQ miała być po becie 2.00 a jest już beta 2.17, dostałem dzisiaj rano odpowiedź:
Więc jednak sobie jeszcze trochę poczekamy

Apropo forscana na androida, napisałem do chłopaków z ekipy ForScan czy jest już w planach wydanie wersji na androida, bo wg FAQ miała być po becie 2.00 a jest już beta 2.17, dostałem dzisiaj rano odpowiedź:
Hello,
We are still wroking on Adroid version. It is still quite far away from
the release, so we cannot provide a timeline, sorry.
Regards,
FORScan Team
Więc jednak sobie jeszcze trochę poczekamy
luki_92_92 napisał(a):Nie rozumiem twojego zdania
Czego nie rozumiesz ? To nie torque cos ma tylko sterownik silnika udostepnia takie dane ktore torque moze odczytac.
luki_92_92 napisał(a):podgląd temperatur itp z dokładnością do 1*C (sprawdzałem), ilość ilość paliwa w baku, obroty silnika
Soft odczyta wszystko co moze. Jak auto nie wysle danych o ilosci paliwa to i torque nic nie poradzi.
-
Przemek323c
No tak ale mi chodziło o funkcjonalność torque pro i innych aplikacji, w torque akurat jest opcja podglądu takich parametrów a w innych niekoniecznie i o to mi chodziło, tak samo np forscanem nie zmierzysz sobie przyspieszenia 0-100 itp a w torque jest taka opcja
a czy auto udostępnia możliwość podglądu danych parametrów to już inna sprawa, dlatego pytałem czy da się to w poliftowej BA uruchomić czy nie bo np u mnie torque nie działa w ogóle, nawet błędów nim się sprawdzić nie da póki co 

a coś takiego mogłoby ruszyć??
http://www.linszter.net/alkalmazasok/ho ... %E2%84%A2/
albo Izzy Drive?
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/izz ... droid.html
http://www.linszter.net/alkalmazasok/ho ... %E2%84%A2/
albo Izzy Drive?
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/izz ... droid.html
Mazda 1,5 BA pierwsza data rejestracji auta 10.1996
Kupiłem ELM 323 z Bluetooth.
http://allegro.pl/interfejs-bluetooth-d ... 73160.html
Podłączyłem do złącza diagnostycznego zgodnie z rysunkiem, laptop zailany z baterii, skonfigurowałem BT, kluczyk na ON
log z ForScan 2.1.23 beta :
próbowałem kilka razy, poprawiałem kableki itp.
Dodam, że auto wyświetla kody 4cyfrowe tak więć PCM to chyba już ten nowszy i powinnien ELM łączyć się z tym autem. Nie mam pojęcia dlaczego nie łączy z autem.
Może powinna być wersja ELM327 1.5 a nie tak jak u mnie 2.1 ?
Kupiłem ELM 323 z Bluetooth.

Podłączyłem do złącza diagnostycznego zgodnie z rysunkiem, laptop zailany z baterii, skonfigurowałem BT, kluczyk na ON
log z ForScan 2.1.23 beta :
- Kod: Zaznacz cały
(WARN) [12:35:39.942] Sprawdzanie COM1...
(OK) [12:35:42.375] Połączenie z interfejsem jest nawiązane on COM1
(OK) [12:35:42.375] Interfejs: ELM327 v2.1
(ERR) [12:35:45.868] Nie można połączyć sie z pojazdem. Proszę się upewnić,
że zapłon jest włączony i spróbować ponownie
próbowałem kilka razy, poprawiałem kableki itp.
Dodam, że auto wyświetla kody 4cyfrowe tak więć PCM to chyba już ten nowszy i powinnien ELM łączyć się z tym autem. Nie mam pojęcia dlaczego nie łączy z autem.
Może powinna być wersja ELM327 1.5 a nie tak jak u mnie 2.1 ?
- Od: 30 wrz 2009, 18:50
- Auto: 323F BA
jeżeli gruntownie przeanalizujesz tematy o diagnostyce niekoniecznie u nas na forum to dowiesz się że 2.1 to tak naprawdę wersja softu którą chińczycy się chwalą bo to zwykły chwyt imitujący nowa wersję chipa produkcji ELM a fizycznie nie różni się to niczym softowo też przypuszczam że zmiany ograniczyły się do zmodyfikowania identyfikatora na
mam Z5 BA i u mnie po kablu bangla całkiem nieźle odczyt tylko PCM ale to w tym wypadku standard sprawdź czy w złączu jest napięcie na odpowiednich pinach możesz też sprawdzić bezpieczniki bo obwód gniazda diagnostycznego jest zabezpieczony jednym z bezpieczników ale nie pamiętam którym
sam tez kupiłem ELMa na BT ale jeszcze nie miałem okazji wytestować czy bangla
esina napisał(a):Interfejs: ELM327 v2.1
mam Z5 BA i u mnie po kablu bangla całkiem nieźle odczyt tylko PCM ale to w tym wypadku standard sprawdź czy w złączu jest napięcie na odpowiednich pinach możesz też sprawdzić bezpieczniki bo obwód gniazda diagnostycznego jest zabezpieczony jednym z bezpieczników ale nie pamiętam którym
sam tez kupiłem ELMa na BT ale jeszcze nie miałem okazji wytestować czy bangla
- Od: 22 maja 2010, 12:43
- Auto: 323F BA / Z5 '97 + BRC SeQuent MY10 & Triumph Speed Triple 955i SE
Witam znalazłem link http://reverseengineering.road2.me/diag ... ika-mazda/ może komuś się przyda . Pozdrawiam
Był ten link o ile pamiętam już umieszczony tutaj w temacie.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Przekopałem cały temat i mam jedno pytanie. Czy na ForSCANie jest mozliwosc podejrzenia pracy sondy lambda w 323F BA po lifcie? Nie chodzi mi tu o wyświetlanie samych kodów błędów a o wykres "rysowany" na żywo.
- Od: 22 sty 2012, 16:09
- Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL
OK, oscyloskopy działają, w dodatku w 323F BA po lifcie nie trzeba przerabiac interfejsu. Po podpieciu FORScan bez problemow wyszkuje auto i nawiązuje połączenie.
- Od: 22 sty 2012, 16:09
- Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL
Witam kolegów
Dziś próbowałem podłączyć pod moją mazdę 626 ELM 327 BT i niestety.
Interfejs się łączy z programem Torque, ale z mazdą nie chcę. Podłączyłem go wedle pinologii:
1-od GND do pinów 4,5(masa)
2-od B+ do pinu 16(zasilanie)
3-od MEN do pinu 7 (linia K ISO9141-2).
Zdjęcie mojej kostki i połączenie w załączniku.
W załączniku jest też zdjęcie z programu Torque i nagłówków jak próbuje się łączyć.
Próbowałem też wymusić błąd EGR – kontrolka świec mruga, a program nic nie wywala.
Dodam, że sprawdzałem ELM-a na maździe Demio żony (Mazda Demio 2000r. 1.6 75KM chyba Y6 – poprawcie mnie jak się mylę) i jest ok. komunikuje się, pokazuje błąd i parametry.
Jeszcze jedno. Forescanem nie sprawdzę, bo nie mam BT w lapku. czekam na dostawę.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Artur
Dziś 04.05.15 dostałem moduł BT do lapka i sprawdziłem czy forscan się łączy. No i dupa. Na zdjęciu widać co pokazuje.
Na początku kontrolka w programie od połączenia z ELM jest zielona, ale poźniej obie są czerwone
Może mi ktoś pomóc?
Dziś próbowałem podłączyć pod moją mazdę 626 ELM 327 BT i niestety.
Interfejs się łączy z programem Torque, ale z mazdą nie chcę. Podłączyłem go wedle pinologii:
1-od GND do pinów 4,5(masa)
2-od B+ do pinu 16(zasilanie)
3-od MEN do pinu 7 (linia K ISO9141-2).
Zdjęcie mojej kostki i połączenie w załączniku.
W załączniku jest też zdjęcie z programu Torque i nagłówków jak próbuje się łączyć.
Próbowałem też wymusić błąd EGR – kontrolka świec mruga, a program nic nie wywala.
Dodam, że sprawdzałem ELM-a na maździe Demio żony (Mazda Demio 2000r. 1.6 75KM chyba Y6 – poprawcie mnie jak się mylę) i jest ok. komunikuje się, pokazuje błąd i parametry.
Jeszcze jedno. Forescanem nie sprawdzę, bo nie mam BT w lapku. czekam na dostawę.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Artur
Dziś 04.05.15 dostałem moduł BT do lapka i sprawdziłem czy forscan się łączy. No i dupa. Na zdjęciu widać co pokazuje.
Na początku kontrolka w programie od połączenia z ELM jest zielona, ale poźniej obie są czerwone
Może mi ktoś pomóc?
- Od: 19 mar 2010, 11:12
- Auto: Mazda Tribute 3.0 v6 197KM 2001r.