Po wymianie oleju mazda zaczęła kopcić [BA Z5]
To byłoby zbyt proste...
Auto stało ostatnio na parkingu nie ruszane przez bite dwa tygodnie – ani kropelki oleju nie było pod spodem...
Auto stało ostatnio na parkingu nie ruszane przez bite dwa tygodnie – ani kropelki oleju nie było pod spodem...
ostatnio wymienilem pompe wody w mazdzie 323f silnik 1.5 16v bo ciekl mi plyn chlodzacy.po 2 dniach gdy silnik byl zimny zaczol kopcic na bialo plynu troszke ubylo ze zbiorniczka wyrownawczgo.co jest przyczyna uszczlka pod glowica?czy tez olej bo od razu tez wymienilem przy wymianie pompy.prosze o odp;)
-
pele100
Drodzy Panowie!
Uprzejmie oświadczam, że jestem babeczką i o samochodach niewiele mi wiadomo:/
Miło mi- Czekolada jestem.
Piszę prosząc o radę:(, dokładnie nie wiedząc w jaki post umieścić zapytanie. (od dziś mam tutaj konto)
Moja Madzia (323f 1,5 benz.) zaczęła kopcić na biało po odpaleniu.
Na ciepłym silniku nie ma tego problemu.
Co się może z nią dziać?
Proszę o jakieś wskazówki.
Dodam,że auto posiadam od niedawna.
Piszę prosząc o radę:(, dokładnie nie wiedząc w jaki post umieścić zapytanie. (od dziś mam tutaj konto)
Co się może z nią dziać?
- Od: 15 paź 2010, 12:44
- Auto: Mazda 323 F V (BA) '96 1.5 16V
grabu122 napisał(a):Po co ten sam post w dwóch tematach![]()
![]()
Zrobiło się zimniej to kopci. Ten typ tak maJeśli nie ubywa Ci płynu chłodzącego to to olej
Aha olej... kontroluj stan oleju, bo te silniki lubią go chlać litrami, ale wtedy dym jest barwy szaro-błękitnej.
eeee...dobre pytanie

Dzięki piękne za odpowiedź. Zastanawia mnie czy to bezpieczne dla mojej Małej (mam na myśli ten dymek;/).

Pozdrawiam
grabu122 napisał(a):Czekolada napisał(a):Zastanawia mnie czy to bezpieczne dla mojej Małej
Niebezpieczne dla Twojej "Małej" to będą weekendowe wycieczki z nieznajomymi za miasto i zbyt częste mycie "Małej" szamponem do włosów![]()
![]()
MAŁA=MAZDA, tak pieszczotliwie ją nazywam
może faktycznie dwuznacznie napisałam, a Ty mój drogi zrozumiałeś to nie tak jak powinieneś:P

eh, wy faceci...
ale koniec tego dobrego, topic w złą stronę zmierza, od tematu odchodzimy!

Witam wszystkich.
Mam problem ze swoja mazda 323f ba 1.5 1998r Przebieg -220tys. Spalanie 8.5l/100km cykl mieszany.
A mianowicie po wymianie oleju na Castrol magnatec 10W40 ( nie wiem czym byl wczesniej zalewany) zaczal dymic po dluzszym postoju i za kazdym razem rano. Dzieje sie to tylko przez kilka sekund po uruchomieniu i pozniej ustaje, ale podaczas jazdy w kabinie czuc spalony olej z nawiewu. Po przejechaniu 1000km ubylo 1L oleju. Autko smiga 180 ( bo do tylu probowalem) az milo.
Najdziwniejszy byl dla mnie pomiar cisnienia w cylindrach, na rozgrzanym silniku i probie olejpowej
A o to wyniki:
bez oleju – z olejem (5ml)
1 cyl 6 – 7
2 cyl 6 – 7
3 cyl 6 – 7.5
4 cyl 5 – 6.5
Brak wycieków oleju. Nie ubywa plynu, zadnych sladow innych substancji w plynie ani sladow na korku od wlewu oleju
Prosze o rady co z tym robic
Pozdrawiam
Mam problem ze swoja mazda 323f ba 1.5 1998r Przebieg -220tys. Spalanie 8.5l/100km cykl mieszany.
A mianowicie po wymianie oleju na Castrol magnatec 10W40 ( nie wiem czym byl wczesniej zalewany) zaczal dymic po dluzszym postoju i za kazdym razem rano. Dzieje sie to tylko przez kilka sekund po uruchomieniu i pozniej ustaje, ale podaczas jazdy w kabinie czuc spalony olej z nawiewu. Po przejechaniu 1000km ubylo 1L oleju. Autko smiga 180 ( bo do tylu probowalem) az milo.
Najdziwniejszy byl dla mnie pomiar cisnienia w cylindrach, na rozgrzanym silniku i probie olejpowej
A o to wyniki:
bez oleju – z olejem (5ml)
1 cyl 6 – 7
2 cyl 6 – 7
3 cyl 6 – 7.5
4 cyl 5 – 6.5
Brak wycieków oleju. Nie ubywa plynu, zadnych sladow innych substancji w plynie ani sladow na korku od wlewu oleju
Prosze o rady co z tym robic
Pozdrawiam
-
bzyko20
Czekolada napisał(a):Drodzy Panowie!
Co się może z nią dziać?
Napisz jakie obroty osiąga mazda zaraz po odpaleniu i czy jak spadną do 1500 to czy jeszcze dymi czy już przestaje.
- Od: 11 maja 2011, 16:46
- Auto: mazda 323f 1.5 BA
mam to samo i nikt niewie co mam zrobić przy starcie obroty 2000 i kopci a jak zaczną spadać to ani dymka tak jakby gdzieś się olej zbierał mechanicy wymyślają różne żeczy co było już sprawdzone
jak sobie poradzić z tymi obłokami
jak sobie poradzić z tymi obłokami
- Od: 12 paź 2011, 17:00
- Auto: Mazda 323 f Ba 1.5 88km Dohc
nie pożnie jest spokój jak nówka sztuka, a uszczelniacze robiłem jakieś 3 miechy temu, znajomy mi mówił ze to może olej ścieką tą rurką od kolektora ssącego do wydechowego bo miałem pełny stan i że niby za dużo więc upuściłem do połowy i dalej jest to samo. ktoś mi radzil jakiegoś motodoktora w niewielkiej dawce ale czy to warto lać to nie wiem bo madzialenka poza tym porannym wybrykiem działa jak autko z salonu, mechanik ze mnie zaden tylko samouk a jak jadę do warsztatu to każdy mówi co innego a byłem w trzech i w sumie to już nie wiem
haha ale na razie i tak nie mam takiej możliwości pytanie czy motodoktor coś tu pomoże i nie zniszczy nic więcej bo jak ma się coś dziać to zostaje tak jak jest bo oleju wcale nie ubywa