Nie odpala, dziwny dźwięk z okolic kolektora na włączonym zapłonie
No niestety nie. Na alledrogo znalazłem za 50zł. Cała przepustnica z krokowcem. Jutro dzwonię do faceta i zamawiam.
A orientujesz się co to za czujnik co zakreśliłem go w kółko? Bo to nie jest czujnik TPS. Czujnik położenia przepustnicy ma 3 piny i jest przy przepustnicy a nie przy silniczku krokowym.
A orientujesz się co to za czujnik co zakreśliłem go w kółko? Bo to nie jest czujnik TPS. Czujnik położenia przepustnicy ma 3 piny i jest przy przepustnicy a nie przy silniczku krokowym.
Dejw 323f BA
- Od: 24 kwi 2010, 14:49
- Auto: 323f BA 1.5 95r
To jest krokowiec panie:) sam calkiem nie dawno u siebie rozebralem i czyscilem. Moze sprawdz sobie czy tps reaguje? miernik w budowlanym mozna kupic calkiem tanio, a na forum mozna znalesc jakie napiecie ma byc.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
No wiem, mogłem. Zapomniałem o tym. Ale chyba wychodzi na to że krokowiec padł i do tego jeszcze coś z TPS.
Tylko TPS nie ustawię skoro silnik nie uruchamia się. Gdyby krokowy silnik był uszkodzony to wg. mnie auto by odpalało. Chyba, że się mylę.
Tylko TPS nie ustawię skoro silnik nie uruchamia się. Gdyby krokowy silnik był uszkodzony to wg. mnie auto by odpalało. Chyba, że się mylę.
Dejw 323f BA
Wymieniłem całą przepustnicę z krokowcem. Dźwięk z krokowca nadal jest ale zauważalnie cichszy. Natomiast jak nie odpalała Mazda tak nie odpala. Już nie mam siły. Po zamontowaniu przepustnicy zresetowałem kompa. Aktualnie się ładuje aku bo trochę auto stało i padł.
Lista rzeczy co zrobiłem:
Nowe PRZEWODY ZAPŁONOWE NGK RC-ZE37
nowe świece denso K16TT
nowy filtr powietrza Knecht LX540
Wymieniłem przepustnicę z krokowcem.
Sprawdziłem przepływomierz- jest w porządku
Aktualnie nie mam już pomysłów jakie kroki dalej uczynić. Może coś z zapłonem?
Lista rzeczy co zrobiłem:
Nowe PRZEWODY ZAPŁONOWE NGK RC-ZE37
nowe świece denso K16TT
nowy filtr powietrza Knecht LX540
Wymieniłem przepustnicę z krokowcem.
Sprawdziłem przepływomierz- jest w porządku
Aktualnie nie mam już pomysłów jakie kroki dalej uczynić. Może coś z zapłonem?
Dejw 323f BA
Trochę ciężko bo nie mam drugiego, ani nikogo z okolicy co by miał. Jedynie pozostaje mi go przeczyścić.
UWAGA!
Auto odpala. Za pierwszym razem. Ale nie wkręca się na obroty, tzn, szybkie naciśnięcie pedału gazu(szybkie otwarcie przepustnicy) auto się dławi, szarpie, nawet strzela z tłumika(przed chwilą ogień poszedł, bo mieszanka się zapewne zapaliła).
Jak wkręcam po woli,tzn dodaje pomału gaz to auto normalnie się wkręca. Ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Dodam, że tak jest i na benzynie i na gazie, także to nie wina filtra paliwa, którego na początku typowałem.
Komp nie pokazuje błędów ani na wyłączonym ani na włączonym silniku.
Nagrałem filmik jak pracuje silnik:
http://www.youtube.com/watch?v=PXM33MkRdTk&feature=youtu.be
UWAGA!

Auto odpala. Za pierwszym razem. Ale nie wkręca się na obroty, tzn, szybkie naciśnięcie pedału gazu(szybkie otwarcie przepustnicy) auto się dławi, szarpie, nawet strzela z tłumika(przed chwilą ogień poszedł, bo mieszanka się zapewne zapaliła).
Jak wkręcam po woli,tzn dodaje pomału gaz to auto normalnie się wkręca. Ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Dodam, że tak jest i na benzynie i na gazie, także to nie wina filtra paliwa, którego na początku typowałem.
Komp nie pokazuje błędów ani na wyłączonym ani na włączonym silniku.
Nagrałem filmik jak pracuje silnik:
http://www.youtube.com/watch?v=PXM33MkRdTk&feature=youtu.be
Dejw 323f BA
Hmmm, no niby aparat. Jakbys mial z kim podmienic bylaby gitara. Probowales sie przejechac? Ale skoro nie palila a teraz ozyla, podobny przypadek jak ja mialem, to pewnie aparat. Moze iskra w kopulce szalaje.
Dziś odkręciłem kopułkę i palec. Palec nadpalony, aż plastik biały. Na dniach wymienię i zdam relację czy to pomogło. Mam nadzieję, że tak.
Powiedzcie mi tylko jaki palec kupić:
Znalazłem YEC ale są 2 wersje:
K23015 24.19 zł
K23019 32.25 zł
Wydaje mi się, że do BA 1,5 z 95r K23015 będzie pasował, mam rację?
I do tego kopułka K13020 też firmy YEC.
Powiedzcie mi tylko jaki palec kupić:
Znalazłem YEC ale są 2 wersje:
K23015 24.19 zł
K23019 32.25 zł
Wydaje mi się, że do BA 1,5 z 95r K23015 będzie pasował, mam rację?
I do tego kopułka K13020 też firmy YEC.
Dejw 323f BA
Na razie obczysc styki w kopulce i palcu do zywego np szczota na wiertarce i sprobuj odpalic.
-
Przemek323c
Najlepiej weź palec ze sobą bo miałem taki przypadek u siebie że kupiłem niby identyczny a nie pasował do aparatu P5 miał za małą średnicę i nie wchodził na wałek
Oczyściłem palec i kopułkę trochę i auto działa. Przejechałem się 3 km pełnego katu i niestety zaczyna znowu podszarpywać. Teraz to już na 100% wina palca i kopułki. Dzięki wszystkim za pomoc. Teraz tylko zakupić palec i kopułkę i nadrobić czas bez mazdy
)
Dejw 323f BA
Po wymianie kopułki i palca jeździłem na samej benzynie. Wszystko ok. Gdy ostatnio zatankowałem gaz auto przerywa. Tak samo jak przed wymianą kopułki i palca. Możliwe, że przerwy na świecach są za małe? Szczeliny są oryginalne. Nic nie zmniejszałem ani nie zwiększałem.
Dejw 323f BA
A wymieniles swiece? co CI ze szczeliny jak swiece moga pitolic. Widzialem ten filmik
Tak bylo u mnie, na PB nic a na gazie cuda na kiju, wszystkie 4 sweiece do wywalenia.
Tak bylo u mnie, na PB nic a na gazie cuda na kiju, wszystkie 4 sweiece do wywalenia.
No to dziwne, pewnie w aparacie sie cos dzieje. Ja po tym co nagralem rozberalem aparat jeszcze raz zaizolowalem nowe swiece, no a wczesniej tez kopulke i palec. Po zmianie swiec przeszlo .