po nagrzaniu samochodu sa skoki mocy pytanie

Postprzez yogi99925 » 10 wrz 2009, 21:47

Witam panowie a ja mam podobny problem. A wiec u mnie dzieje się coś takiego jak silnik nabiera temperatury samochód zaczyna mi szarpać jak by paliwo nie dochodziło puszczam nogę z gazu patrząc na obrotomierz i widzę że obroty mi skaczą z 300 do 1000 niekiedy powyżej ale mija troszke czasu i to wszystko mi się normuje aczkolwiek morze silnik troszkę traci delikatnie na mocy
w mojej Madziuni wymieniłem już
1 Świece ngk takie jak katalog karze
2 Filtr powietrza
3 Aparat zapłonowy ( używany na allegro nie wiadomo czy dobry bo po wymianie dzieje mi się to samo jak na poprzednim)
Myślę teraz nad czyszczeniem przepustnicy z silniczkiem krokowym, wymiana filtru paliwa, no i brak mi już pomysłów.

Prosze o pomoc morze wy macie dłuższe dośwaidczenie z tym wspaniałymi samochodami.

ż góry dziękuję i pozdrawiam .......
MAZDA JEST JAK TYSKIE PONAD WSZYSTKIE Obrazek
Początkujący

Od: 23 sie 2009, 21:40
Auto: MAZDA 323F 1,5 16V

Postprzez dka » 28 wrz 2009, 08:32

witam, to moj pierwszy post wiec ślę serdeczności. choc jestem przyczajonym czytajacym forum od kilku miesiecy zarejestrowalem sie dopiero dzis w zwiazku z problemem.

srednio znam sie na motoryzacji wiec przepraszam za farmazony, ktore zaraz polecą;)

ten wątek wydaje sie najblizszy mojemu problemowi.

auto zachowuje sie bez problemow, ale od kilku tygodniu pojawia sie zjawisko – po odpaleniu i jezdzie ok 15 minut przy postoju na skrzyzowaniu, kiedy chodzi na wolnych obrotach nastepuje jakby praca na jeden cylinder. silnik wyraznie trzesie w jedna strone. auto ma moc mojego poprzedniego wozu – cinquecento 700. po jakims czasie problem ustepuje, ale w chwili gdy nie dodaje gazu i schodza obroty (przy zmianie biegow lub na postoju).

mazda 323F BJ 1,5 16v 1999r. benzyna. przy wymianie oleju 2 mies. temu nie byly wymieniane swiece.

prosze o sugestie zrodla problemu, szacunkowy koszt oraz jakie nastepstwa wiaza sie z jazda na "jeden cylinder".

aha w sumie znalazlem lepszy watek pod moj problem – "Nie pali na 2 cylindry, problem z cewką" http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=79142

czy to mozliwe, ze chodzi o cewke? gdzie znajde zdjecie lub rysunek wskazujacy mi gdzie sa owe cewki. raczej nie przyznam sie, ze nie wiem gdzie sa swiece w moim aucie choc to tez mnie interesuje :)
dka

Postprzez dka » 12 paź 2009, 09:07

po wymianie cewki problem uznaje za rozwiazany.
dka

Postprzez aesmaestro3 » 12 paź 2009, 15:04

ile kosztuje taki aparat zaplonowy do madzi 2.0 v6 ??
Forumowicz

Od: 17 sie 2009, 09:37
Auto: Mazda 323f 2.0 v6 95r
Lancia Y 1.2 8v 96r
Lancia Delta 1.4 Multi Air 11r

Postprzez Pseudo » 13 paź 2009, 21:53

Witam Panowie mam taki problem :

Mazda 323f 1.8 96r

falujace obroty ;/ i na cieplym i na zimnym silniku, najbardziej wkurza gdy stoi sie na swiatlach i obroty od 1000 do 2000 i tak caly czas. Nie jestem znawca ale podejzewam zawor krokowy lub sonde. hmm czy ten zawor krokowy mozna jakos wyczyscic? nie wiem czy to ma cos wspolnego ale obawiam sie ze tez bedzie czekala mnie wymiana uszczelki pod glowica poniewaz Spier... mi borygo;/ ale to jeszcze dokladnie sprawwdze jak podniose madzie i bede mogl wjechac spojkojnie do garazu bo jak narazie nie ma zadnych szans:D jezeli to cos pomoze to wymienialem rozrzad jakies 3 tys km temu i olej tez jakos tak.

Pozdrawiam i licze na wasza pomoc <ganja>
Początkujący

Od: 4 cze 2009, 22:26
Auto: 323f 1.8 1996r

Postprzez chuchErro » 16 paź 2009, 11:24

Pseudo napisał(a):poniewaz Spier... mi borygo;/

i to jest powód tego falowania, słyszalem od kilku osób, ze jeśli jest mało płynu to tak będzie się działo:)
Forumowicz

Od: 29 paź 2007, 00:45
Auto: 323F Z5 98r/6 2.0 RF7J 07/3 1.6 Y6 07

Postprzez Pseudo » 22 paź 2009, 23:06

moze i tak ale raz na tydzien trza dolac okolo 1ltr;/ i co tu robic??:/ <killer>
Początkujący

Od: 4 cze 2009, 22:26
Auto: 323f 1.8 1996r