Kontrolka ciśnienia oleju zapaliła się – brak smarowania? [BA Z5] – wątek wspólny
Jasne, że tak tyle, że może Vinc ma jakiś garaż, to czujnik by sobie sam wymienił, jeżeli nowy nie będzie mrugał, to znaczy, że padł czujnik, a jak nie, to trzeba mierzyć i szukać dalej. Sam czujnik kosztuje w zamienniku jakieś 20zł. Pytanie: Ile kosztuje pomiar ciśnienia, ale podejrzewam, że około 100zł, dlatego tak mu poradziłem.tomekrvf napisał(a):Lepiej zmierzyć ciśnienie oleju, aby pewnym być, czy nic złego się nie dzieje.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
Więc co zrobiłem: Wymieniłem czujnik oleju, sprawdziłem panewki (OK! ), wyczyściłem smoka, zmierzyłem ciśnienie (na wolnych obrotach 2-2,5 atmosfery, czasami 3-3,5. Przy 3.000 obrotów ciśnienie 4-5 atmosfery) a kontrolka dalej mruga, nawet już nie gasnie na wolnych obrotach.
Co to jest
Bo to nie daje mi ciągle spokoju... 
Co to jest

- Od: 9 wrz 2005, 23:05
- Auto: 323F (BA) 97'
Przekaźnika w tym obwodzie nie ma. Jeśli jesteś pewny, że czujnik jest dobry, to zdejmij przewód z czujnika i tak jeździj. Jeśli nadal będzie mrugać kontrolka to na 100% masz gdzieś przejście na masę, które musisz sam zlokalizować.
Albo płukanki gdzieś tutaj opisane, albo nafta lub benzyna tłoczona pod ciśnieniem od strony czujnika oleju, albo
metoda garażowa, czyli wykręcić czujnik i grzebać drucikiem w kanale olejowym.
Tylko ciekawe jest to, że pewnie jak mierzyłeś ciśnienie, to wkręcałeś się w miejsce czujnika oleju, czyli w tym miejscu powinno być OK, wiec kurde nie wiem, co Ci poradzić.
metoda garażowa, czyli wykręcić czujnik i grzebać drucikiem w kanale olejowym.
Tylko ciekawe jest to, że pewnie jak mierzyłeś ciśnienie, to wkręcałeś się w miejsce czujnika oleju, czyli w tym miejscu powinno być OK, wiec kurde nie wiem, co Ci poradzić.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
Jak miło wiedzieć, że ktoś ma ten sam problem co ja...
Otóż w mojej Madzi (zwracam uwagę, że jest to ten sam rocznik i model oraz podobny przebieg) również cholerna kontrolka ciśnienia oleju mruga...
Tylko na wolnych obrotach. Raz mruga bardziej, a raz mniej. Czasem przez kilka dni w ogóle nie mruga.
Czujnik ciśnienia oleju wymieniony niedawno u Jaksy. Oleju nie bierze, nie dymi się, silnik chodzi tak, jak powinien.
Ciekawe, że problem wystąpił, gdy zaczęłam jeździć na włączonych światłach. Bez nich nic nie mrugało.
Generalnie stwierdzam, że kontrolka mruga, jak jest duże obciążenie elektryki, np. światła + wycieraczki + radio + noga na hamulcu. Jak stoję na światłach i nie naciskam hamulca, to mruga bardzo rzadko, a jak wcisnę hamulec to przeważnie po chwili zaczyna mrugać... O co chodzi???
Denerwuje mnie to trochę.
Vinc, czy udało Ci się problem rozwiązać? Jeśłi tak, to podziel się ze mną wiedzą.
A może kto inny powie mi co z tą kontrolką zrobić?
Pozdr.
Asia
Otóż w mojej Madzi (zwracam uwagę, że jest to ten sam rocznik i model oraz podobny przebieg) również cholerna kontrolka ciśnienia oleju mruga...
Tylko na wolnych obrotach. Raz mruga bardziej, a raz mniej. Czasem przez kilka dni w ogóle nie mruga.
Czujnik ciśnienia oleju wymieniony niedawno u Jaksy. Oleju nie bierze, nie dymi się, silnik chodzi tak, jak powinien.
Ciekawe, że problem wystąpił, gdy zaczęłam jeździć na włączonych światłach. Bez nich nic nie mrugało.
Generalnie stwierdzam, że kontrolka mruga, jak jest duże obciążenie elektryki, np. światła + wycieraczki + radio + noga na hamulcu. Jak stoję na światłach i nie naciskam hamulca, to mruga bardzo rzadko, a jak wcisnę hamulec to przeważnie po chwili zaczyna mrugać... O co chodzi???
Denerwuje mnie to trochę.
Vinc, czy udało Ci się problem rozwiązać? Jeśłi tak, to podziel się ze mną wiedzą.
A może kto inny powie mi co z tą kontrolką zrobić?
Pozdr.
Asia
- Od: 31 sie 2005, 21:38
- Auto: 323F BA 1.5 97r.
cześć,
a więc bylem z madzią u mechanika podkrecił mi wolne obroty tzn. z około 600(definitywnie za mało) na 900-1000 kontrolka juz nie mruga. Mówił że mam troche za wysokie ciśnienie oleju i nie wiem czy ma racje bo mówi że przy obrotach powyżej 4500 ciśnienie oleju wynosi więcej niż 6 atmosfer mówi że pompa oleju powinna w pewnym momencie wyłączyć i że moja jest uszkodzona. Ma racje
?
a więc bylem z madzią u mechanika podkrecił mi wolne obroty tzn. z około 600(definitywnie za mało) na 900-1000 kontrolka juz nie mruga. Mówił że mam troche za wysokie ciśnienie oleju i nie wiem czy ma racje bo mówi że przy obrotach powyżej 4500 ciśnienie oleju wynosi więcej niż 6 atmosfer mówi że pompa oleju powinna w pewnym momencie wyłączyć i że moja jest uszkodzona. Ma racje
- Od: 9 wrz 2005, 23:05
- Auto: 323F (BA) 97'
Dzięki wielkie! Już się bałam, że się nie odezwiesz na forum.
Nie chcę Cię martwić, ale u mnie było tak samo – po podkręceniu obrotów (też miałam za niskie) kontrolka nie mrugała przez około półtora miesiąca. A potem zaczęła mrugać, pomimo że obroty są teraz ok. (trzyma 800). I mruga do tej pory....
Ale diagnoza zgadzała by się z tym, co wstępnie powiedział Jaksa...
No cóż trzeba to będzie zrobić...
Pozdrawiam
A
Nie chcę Cię martwić, ale u mnie było tak samo – po podkręceniu obrotów (też miałam za niskie) kontrolka nie mrugała przez około półtora miesiąca. A potem zaczęła mrugać, pomimo że obroty są teraz ok. (trzyma 800). I mruga do tej pory....
Ale diagnoza zgadzała by się z tym, co wstępnie powiedział Jaksa...
No cóż trzeba to będzie zrobić...
Pozdrawiam
A
- Od: 31 sie 2005, 21:38
- Auto: 323F BA 1.5 97r.
Robimyamra napisał(a):No cóż trzeba to będzie zrobić...
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Parę godzinek i trochę mycia , skrobania. Jak chcesz znać szczegoły napisz na PW nie będziemy tutaj rozmawiać bo moderator wszystko widziVinc napisał(a):ile to roboty

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY