Wysokie obroty na ssaniu
Ja przy odpaleniu w każdych warunkach mam 900 rpmów. Silnik tak fantastycznie pracuje i wogóle go nie słychać. Kiedyś miałem przez to śmieszną sytuację. mieliśmy jechać z kumplem na zakupy-siedzimy chwile w aucie oczywiście silniczek odpalony-zawsze czekam okolo minutki zeby sie nagrzał a on do mnie "może byś w końcu odpalił żeby silnik popracował" a ja w śmiech:) Kazał podnieść maske w górę i był zaskoczony cichym pomrukiem silnika, co najsmieszniejsze za 3 dni sprzedał golfa i kupił mazde:)
Kto ma MAZDĘ ten ma JAZDĘ:P
- Od: 28 mar 2009, 14:33
- Auto: Mazda 323p (BH) 1.3 16V
Witam,to mój 1 wątek na forum więc bądźcie wyrozumiali.Mam od niedawna mazdę 323f ba z5 i zauważyłem, że gdy ją odpalam na zimnym silniku to obroty skaczą na ssaniu do 2,5k przez co kopci strasznie i wyje
Poczytałem parę wątków że należy je zmniejszyć w trybie serwisowym.No i tu moje pytanie gdy uruchomię ją w trybie serwisowym to co dalej??Którą śrubka należy ustawiać te obroty i jak to zrobić aby zmniejszyć tytko obroty na ssaniu a nie wolne?? Proszę bez głupich docinek bo dopiero zaczynam przygodę z Magdaleną 
- Od: 10 lis 2009, 19:22
- Auto: Mazda 323f BA 1,5 DOHC Z5
w trybie serwisowym regulujesz na końcu po wyczyszczeniu przepustnicy i wyregulowaniu długości sprężynek. poszukaj na forum była gdzieś fotorelacja.
bez rozebrania i wyczyszczenia przepustnicy sie nie obędzie
bez rozebrania i wyczyszczenia przepustnicy sie nie obędzie
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
XxxafrielxxX , to że mazda Ci kopci zaraz po odpaleniu to nie znaczy, że winne za to są obroty. Co do nich to fakt, że przepustnica do czyszczenia. Ja się ostatnio za to zabrałem i nawkur*iałem się co nie miara, żeby to potem dobrze poustawiać, ale w końcu się jakoś udało
Kopcenie z rana to zupełnie inny wątek. Poczytaj na forum o tym, bo tych tematów jest mnóstwo. Pozdrawiam!
www.forum.323-klub.pl/
zapraszam na forum ;)
zapraszam na forum ;)
- Od: 15 wrz 2008, 11:10
- Auto: M3 BL `12
Dobra już dowiedziałem się prawie wszystkiego.Mam jeszcze tylko pytanie czy mostkować piny na odpalonym silniku czy na zgaszonym jak chce ją wprowadzić w tryb serwisowy??
Świeżak ale jak są ciepłe noce i odpalam to mam 1,5k i nie kopci a po zimnej nocy mam 2,5k i wtedy kopci
XxxafrielxxX, mostkujesz na zgaszonym
Co do tego dymienia to zależy ile tego dymu leci. W zimne dni (troche ponad zero stopni) każda mazda kopci, ale to para wodna. W cieplejsze dni (+15) ten problem dymienia znika. Napisz jak wielką chmurę zostawiasz za sobą to się problem rozwiąże 
www.forum.323-klub.pl/
zapraszam na forum ;)
zapraszam na forum ;)
- Od: 15 wrz 2008, 11:10
- Auto: M3 BL `12
No jest tak jak mówisz w ciepłe dni ani chmurki nie puści a w zimne to zaraz po odpaleni skaczą obroty na 2,5k a za mną mega duża chmura białego dymu chyba że rusze zaraz po odpaleniu to nie kopci.Dodam że jak pada to też nieraz dymka puści
Ja po kupnie zalałem ją półsyntetykiem lotosu.Nie zauważyłem jakiś poważnych ubytków
Może tylko uszczelniacze zaworowe??Jakie części trzeba kupić oprócz pierścieni i jakiej firmy no i najważniejsze jaki jest koszt takiej operacji?
To nie są tanie.Tylko że chciałem zapytać o części do wymiany pierścieni bo coś słyszałem że jak się wymienia pierścienie to warto jeszcze coś zrobić ale nie pamiętam o co chodziło.Jakie będą koszty wymiany tych pierścionków i czy zna ktoś jakiegoś mechanika z okolic Chrzanowa kto zrobi to rzetelnie??
paragon wybielał i nic nie widać
ale z tego co pamietam to tle placilem chyba ze cos jeszcze wtedy robil(np olej to juz ponad 100zł)dawno temu to bylo i juz pamiec szwankuje
ale z tego co pamietam to tle placilem chyba ze cos jeszcze wtedy robil(np olej to juz ponad 100zł)dawno temu to bylo i juz pamiec szwankuje
- Od: 12 lis 2008, 00:44
- Auto: była 323f ba Z5 jest dziadkowóz 1.8 16v + niemiecki klekot + shadow vt750 c2 ace
koledzy...a czy ta śrubka do regulacji obrotów na ssaniu jest też w 1.8 ?
jeśli tak to czy w tym samym miejscu ?
dzięki
jeśli tak to czy w tym samym miejscu ?
dzięki
- Od: 18 mar 2008, 16:34
- Auto: Była Mazda 323F 1.8 , LPG Koltec
Teraz Honda Accord 2.4 190KM Benzyna+LPG i Mazda 3 2.0 benzyna