Silnik bierze olej. Co zrobić? Zalac Doctorka czy minerał? Sprzedać czy zmienic motor?
Teraz już wiadomo o co chodzi
- Od: 10 paź 2010, 19:08
- Auto: Mazda Mx-3 1.8 v6 24v 136 km
czy możliwe aby po wymianie oleju mazda brała go mniej ?
Wcześniej zużycie było na poziomie ok 150ml na 1000km, zmieniłem olej(co prawda po 2 latach ale i tak przez te 2 lata zrobiłem tylko 8 tys km)ten sam VALVOLINE max life i teraz patrze po 1300km i na wskaźniku max 1mm opadło czyli na pewno mniej niż wcześniej ubywało...
Wcześniej zużycie było na poziomie ok 150ml na 1000km, zmieniłem olej(co prawda po 2 latach ale i tak przez te 2 lata zrobiłem tylko 8 tys km)ten sam VALVOLINE max life i teraz patrze po 1300km i na wskaźniku max 1mm opadło czyli na pewno mniej niż wcześniej ubywało...
Została sama mazda żony i bmw.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
- Od: 13 lis 2008, 09:30
- Auto: bmw 323 e46
jarekrk napisał(a):czy możliwe aby po wymianie oleju mazda brała go mniej ?
Pierwasza sprawa , zalałeś dobry olej.GUT
Wszystko inne to :
-po pierwsze: więcej danych
-po drugie: nie wierze w świętego Mika , nikt nic za darmo Tobie nie da
-po trzecie: olej traci swoje właściwości i to zależy :ile pokonujesz krótkich dystansów, jaki olej był wlany wcześniej, i.t.d
Trzeba czekać...
– Kochanie, marzy mi się, żeby założyć na plażę coś takiego, co
sprawiłoby, że wszyscy by osłupieli.
– Łyżwy załóż.
– Łyżwy załóż.
Temat wiecznie żywy...
Powiem tak, 3lata jazdy olejożernym Z5 zostawia trwały ślad na psychice
Inny silnik, inne auto marki... niewymownej na forum
3tys. km od wymiany, kontrola, a na bagnecie nie ubyło ani kilku milimetrów??? Konsternacja
Może coś jest nie tak

Powiem tak, 3lata jazdy olejożernym Z5 zostawia trwały ślad na psychice
Inny silnik, inne auto marki... niewymownej na forum

Wystarczy dobrze auto kupić 

- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Rafał napisał(a):Wystarczy dobrze auto kupić
Zgadza się, ale ... w większości przypadków graniczy to z cudem
Piszę ze swojego przykładu ... w którym po siedmiu latach posiadania autko wydaje się wciąz workiem bez dna
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Witajcie Panowie, mije autko po przejechaniu 200 km zjadło 0,5 l. oleju, czy tu już tylko remont silnika pomoże? 
-
eja
Raczej wymiana silnika, bo z kalkulacji wynika że bierze 2.5l oleju na 1000 km, a to niestety nie wróży pomyślnego zakończenia nawet po remoncie ... niestety. Ale jest to niestety nierealne przywróceniu temu silnikowi pełnej sprawności. No ale to tylko moje subiektywna opinia.
A tak BTW
Jak określiles że zjadło Ci właśnie pół litra ? Pomiary robiłes na zimnym silniku gdy olej już spłynął ? I było to gdy autko stało na poziomym terenie
A tak BTW
Jak określiles że zjadło Ci właśnie pół litra ? Pomiary robiłes na zimnym silniku gdy olej już spłynął ? I było to gdy autko stało na poziomym terenie
Jeśli silnik nie ma wycieków ... to w żaden sposób nie naprawi się silnika biorącego 25 litrów oleju na 10.000 . Chyba że kolega jest bardzo "zarobiony" i podejmie się wymiany kompletnych bebechów silnika, a co za tym idzie koszt remontu przekroczy wielokrotnie zakup używanego silnika w lepszej kondycji ... Jeśli w jakikolwiek sposób można znależć rozwiązanie tego problemu to gratulacje. Kolega który napisal ten post nie przedstawił jakichkolwiek opisów na temat kopcenia na niebiesko, wiec oczekuje na jego relację z zaistniałej sytuacji jak i pełnego opisu zaistniałego problemu. Ale powiedzmy sobie szczerze. 2.5 litra na tysiąc ( o ile to się potwierdzi ) to silnik na zlom 

lesiux napisał(a):musi robić niezłą zadymęale fakt bezpieczniej będzie wymienić silnik. Orientuje się ktoś ile kosztuje przekładka?
Przecież Twój silnik jest w całkiem niezłej kondycji.Coś się zmieniło ostatnio???
– Kochanie, marzy mi się, żeby założyć na plażę coś takiego, co
– Łyżwy załóż.
– Łyżwy załóż.
No to sobie ladnie zlopie oliwke:) wg mnie nie oplacalne choc zalezy jaki masz objaw, bardzo kopci czy nie?? jak odkrecisz korek od wlewu oleju na zapalonym czy tez kopci?? jesli nie masz takich objawow to moze wysztkie uszelniacze wywailo w kosmos, kolega ma astre 2.0 16v robil silnik i sie wlasnie okazallo ze uszczelniacz wywalone, brala 1l na 800km.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Sluchaj gosciu, ja mowie jak moze byc, jesli silnik ma wyprane pierscienie i cylindry to bedzie walilo z niego jak z lokomotywy po okreceniu korka oleju. no ale moze ty wiesz lepiej. nie bede wnikal tylko staram sie koledze pomoc a nie pisac jakies bezsensowne posty, ktore w niczym nie pomagaja!!
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
A jaki sens mają i co wnoszą Twoje wypowiedzi w tym temacie? Komu tym pomogłeś? Forum jest od wymieniania opinii, skoro kolega zapytał to znaczy że odpowiedź może być mu w jakiś sposób pomocna. Nie truj ludziom życia.