amra napisał(a):Sama się urżnę ze szczęścia, jak się tej czerwonej cholery sprzed oczu pozbędę
Nie pozbędziesz się....
Bo i tak będzie się paliła przy przekręconym kluczyku
www.mazdaspeed.pl
amra napisał(a):Czy rodzaj oleju może mieć wpływ na ilość spalanego paliwa?
Możliwesołtys napisał(a):to raczej niemożliwe.
GofNet napisał(a):Mam dla Ciebie niestety złą wiadomość. Po zmianie oleju na właściwy spalanie Pb w Twoim autku jeszcze wzrośnie
GofNet napisał(a):Rzadki olej o mniejszej lepkości stawia zauważalnie mniejszy opór pracującym w nim elementom
Na oko. Porównaj sobie lepkości kinematyczne olejów w temperaturze 100 stopni C, zawarte w poniższej tabeli:sołtys napisał(a):potem oleje mają podobną gęstość
Dużo zależy od jednostki napędowej. Dla silnika o pojemności 2,5l różnicy takiej nie będzie, jak dla silnika 1,6l (większa moc i moment obrotowy).sołtys napisał(a):ale nie o 20%
Byłoby to mało wygodne, bo każdy z producentów posiada w swojej ofercie pełną gamę różnych olejów – zarówno tych gęściejszych, jak i tych rzadszych. Są przecież różne klasy lepkości od 0W-30 do nawet 25W-60sołtys napisał(a):gdyby tak było firmy sprzedające oleje nieomieszkały by nas o tym poinformować aby sprzedać swój produkt.
GofNet napisał(a):a obstaję przy swoim. Miałem 5W-40, 10W-40, 10W-50 i widzę różnice.
a oko. Porównaj sobie lepkości kinematyczne olei w temperaturze 100 stopni C, zawarte w poniższej tabeli:
czytaj Oleje silnikowe
łapiesz o co chodzi?? lepkość 0w 5w czy 10w nie idzie w parze z lepkością w 100 stopniach
Pewnie, że nie, ponieważ są to lepkości zimowe, więc raczej dla temperatury -30ºC -40ºC. Przy temperaturze 100ºC należy porównywać wartości lepkości letnich, czyli ..W-30, ..W-40, ..W-50, ..W-60.sołtys napisał(a): lepkość 0w 5w czy 10w nie idzie w parze z lepkością w 100 stopniach
Może jest to tylko 0,5l/100km, bo zmieniłem jeszcze olej w skrzyni na 75W-90 (rzadszy od poprzedniego).LUP napisał(a):Przy odpowiednio złej konfiguracji zastosowanych olejów dwa – trzy, litry.
<uklon>Nawet nie podejrzewałbym GofNet'a o to, żeby nie"łapał", o co chodzi
GofNet napisał(a):Nie wiem, czy jest sens się teraz o to spierać
Możliwe, że amra nie uwzględniła jakichś dłuższych postojów, czy korków, więc spalanie wyszło bardziej zawyżone, niżeli wynikałoby to z samych właściwości oleju. Trudno powiedzieć. Niebawem zapewne się dowiemy...sołtys napisał(a):zwracam tylko uwagę że padło pytanie czy dolewka oleju 10w40 do wcześniejszego 5w30 mogło spowodować zwiekszenie zużycia paliwa o 15-20%
GofNet napisał(a):Moja 1,6i w zimę spala nawet 10-12l Pb (a rzadko przekraczam 4.000 obr./min.), więc nie widzę tutaj niczego dziwnego, aby eFka z podobnym silnikiem nie mogła spalać np. 9l. 7,5l w mieście spalają Mazdy 1,3l – a na FORUM są osoby, które mają 1,3 i palą im 10l
Właściwie niemal wszystko. U mnie zimą pali więcej, bo parkuję pod chmurką i zanim auto odśnieżę, odlodzę, to trochę paliwa się już na ssaniu spaliNa spalanie ma przede wszystkim największy wpływ stan techniczny silnika i układu przeniesienia napędu.
GofNet napisał(a):Możliwe, że amra nie uwzględniła jakichś dłuższych postojów, czy korków, więc spalanie wyszło bardziej zawyżone, niżeli wynikałoby to z samych właściwości oleju.
marek napisał(a):eFka 1,5 Inki nie przekracza 7,5 w mieście. Inka jeździ na tym oleju który dolał Jaksa do eFki Amry!
marek napisał(a):Jak dla mnie eFka spalająca 9 to albo ma coś nie tak z silnikiem/napędem albo kierowca nie umie jeździć dynamicznie a zarazem ekonomicznie.
amra napisał(a):O Jezu... Jak ta kobieta to robi? Moja od samego początku pali mniej więcej 9l/100 km w mieście. W trasie – 5 – 6 l./100 km.
amra napisał(a):Jeżeli Jarek mi mówi, że jest ok
marek napisał(a):Wystarczy hamowanie silnikiem, umiejętne wciskanie gazu, odpowiednie wybieranie biegów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości