Dziura w obrotach – tylko na autostradzie

Postprzez Czacha » 5 kwi 2008, 02:58

Od razu mówię, że skorzystałem z wyszukiwarki i trochę poczytałem na ten temat, ale mój problem wydaje się być nietypowy... Mianowicie wystąpił on u mnie tylko 2 razy podczas jazdy po autostradzie. Po przejechaniu odcinka Katowice – Gliwice ze średnią prędkością około 160km/h pod koniec zauważyłem, że auto zaczyna łapać muła podczas przyspieszania. Wciskam gaz a on zaczyna lekko szarpać do przodu i odpuszczać, w efekcie prędkość samochodu raczej spadała. Po chwili trzymania pedału przeszło mu to i przyspieszał normalnie. Ale kolejne przyspieszanie znów tak samo szarpie. Gdy zjechałem z autostrady problem po chwili zniknął i autko zbierało się normalnie. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że zdarzyło mi się to tylko 2 razy i za każdym razem było poprzedzone jazdą po autostradzie z trochę większą prędkością. Temperatura silnika była cały czas dokładnie na połowie i ani drgnęła. W każdym innym przypadku silniczek wkręca się wzorowo na obroty i nie ma żadnych problemów z przyspieszaniem. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie :)
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez yama » 5 kwi 2008, 08:30

pompa paliwa
MAZDA &M....ITSUBISHI
Forumowicz

Od: 21 mar 2007, 19:14
Auto: mazda 3 1.6 BK/Eclipse 4g63(T awd)

Postprzez waldek2000 » 5 kwi 2008, 11:45

yama napisał(a):pompa paliwa

albo filtr paliwa
Forumowicz

Od: 16 mar 2007, 13:27
Auto: 323F BJ DITD, KIA CEED 2.0 CRDI SW

Postprzez Czacha » 5 kwi 2008, 13:44

waldek2000 napisał(a):filtr paliwa

Był on wymieniany niecały rok temu i jeżdżę tylko na markowym paliwie – BP.

yama napisał(a):pompa paliwa

Tylko dlaczego problem pojawia się tylko w opisanej sytuacji a w innych nie? :|

Podczas jazdy te 160km/h (w porywach do 180km/h) z solidnie wciśniętym pedałem, jak nie do oporu, silniczek kręcił się około 5000obr/min i nie było żadnego problemu. Dopiero gdy zwolniłem do około 100 – 120km/h i chciałem przyspieszyć to pojawiło się to szarpanie...
Forumowicz

Postprzez frmn89 » 6 kwi 2008, 20:31

A może...brak/kończące się paliwo ?
Forumowicz

Od: 9 lip 2007, 20:00
Auto: 323F BA 1.5 Z5 '97

Postprzez Czacha » 6 kwi 2008, 21:55

frmn89 napisał(a):A może...brak/kończące się paliwo ?

No bez przesady <lol> 3/4 baku było jeszcze :P
Zrobię reset kompa i zobaczę czy pomoże, chociaż od razu nie będę mógł sprawdzić efektów, bo nie jeżdżę autostradą codziennie.
Forumowicz

Postprzez dziubek » 7 kwi 2008, 15:31

A nie dostałeś podmuchu wiatru w twarz wtedy właśnie może być taki objaw a na a-4 na tym odcinku wiatry bywają dziwne i bardzo odczuwalne . Zerkałeś czy obroty np rosną od razu a szarpniecie ma po chwili bo może to być tez oznaka ślizgu na sprzegielku – powietrze daje niesamowite opory i siły wiec Madzia ma z czym walczyć ;)

pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez Czacha » 7 kwi 2008, 17:13

Wiatr bym raczej wykluczył, nie szarpie on autem w takim stylu. Było to tak, jakby puszczać i wciskać gaz w odstępach około półsekundowych, ale nie równomiernych. Sprzęgło się na pewno nie ślizga, obroty spadały razem z prędkością samochodu. Wypadanie zapłonów też ma chyba inny objaw, nigdy tego nie doświadczyłem, ale się domyślam ;) Moim zdaniem po prostu nie dostawał paliwa, pytanie tylko dlaczego i dlaczego tylko w takiej sytuacji się to zdarza? :|
Dziś zrobiłem reset kompa i pojeździłem trochę po mieście. Wszystko działa idealnie, przyspiesza żwawo i równo w całym przedziale obrotów. W najbliższym czasie na A4 się nie wybieram, chyba, że coś wyskoczy...

P.S. Widzę, że Kolega z okolicy :) Pozdrawiam serdecznie :)
Forumowicz

Postprzez dziubek » 8 kwi 2008, 17:05

A sprawdzałeś jak z odcięciem obrotów czy kreci do 6750 , na postoju stopniowo dodawać gaz aż do maksimum czy wtedy taki objaw sie pojawia.
choć co do wiatru to można sie naprawdę zdziwić jak czasem zacznie bujać ;)

Ano z okolicy może nawet sie trafiliśmy kiedyś po drodze , jak coś staram sie bywać tez na wyjazdowych spotach wiec można sie zgadać.

Pozdrowka

dziubek
+
Forumowicz

Mazda 6 GL Kombi

Postprzez michał87 » 8 kwi 2008, 18:18

miałem identyczna sytuacje z moją mazdą 323 f 98 1,5 I TEZ NIE WIEM CO TO OZE BYĆ.
oby sie nie powtarzało. ;)
FHU Auto-Parts zaprasza na zakupy
Dodaj mnie do ulubionych sprzedających allegro
http://moto.allegro.pl/show_user_auctio ... id=6656996
Najlepsze ceny na nowe opony !!!!!!!!!!!!!!!
Montaz i Wywazanie na miejscu!!
Forumowicz

Od: 18 cze 2007, 23:29
Auto: Chrysler NEON

Postprzez Czacha » 8 kwi 2008, 19:00

dziubek napisał(a):A sprawdzałeś jak z odcięciem obrotów czy kreci do 6750 , na postoju stopniowo dodawać gaz aż do maksimum czy wtedy taki objaw sie pojawia.

Nigdy nie kręciłem silnika tak, że paliwo mi odcięło, ale pod czerwonym polem był już nie raz (6500 RPM) i wszystko działało poprawnie. Efekt ten występował przy mniejszych obrotach, jeśli dobrze pamiętam to coś koło 3000 – 4000 RPM. I do końca nie jestem pewny czy był on związany z prędkością obrotową silnika czy stopniem wciśnięcia pedału gazu, nie było zbyt dużo czasu i miejsca na eksperymentowanie ;)

michał87 napisał(a):miałem identyczna sytuacje z moją mazdą 323 f 98 1,5

Może taka ich natura... Jednak tym bardziej ciekawe czym to jest spowodowane...
A może po prostu, jak to kobieta, ma swoje kaprysy ;)

dziubek napisał(a):Ano z okolicy może nawet sie trafiliśmy kiedyś po drodze , jak coś staram sie bywać tez na wyjazdowych spotach wiec można sie zgadać.

Do Sosnowca mi nijak po drodze, trochę też obowiązków mam ostatnio, ale jakby jakieś spotkanie regionalne miało się odbyć gdzieś bliżej, to postaram się zjawić :)
Forumowicz

Postprzez dziubek » 9 kwi 2008, 19:14

jakbyś pozerkał to na sosnowiec nie śmigam narazie bo spoty są w tygodniu i mi to nie pasuje ale bielsko i ustroń są w weekendy wiec bardziej optymalna pora ;)
Co do opisanej dziury w tych obrotach to w z5 raczej normalne ten silnik ma jakby 2 życia spokojny i oszczędny do 3 tys z hakiem i budzi sie powtórnie po 4 tys i wtedy czujesz kopa bo po 4 tys nie pamiętam ile dokładnie osiąga swój maksymalny moment wiec może to daje u ciebie takie złudzenie a twoja Madzia jest jednak ciut lżejsza i mniejsza niż f ka ;)

Pozdrowka

dziubek
+
Forumowicz

Mazda 6 GL Kombi