Aparat zapłonowy [BA Z5]
organo...jeśli wyprzedziłeś aż o tyle zapłon...i silnik chodzi teraz normalnie....to muszę Ci powiedzieć, że ja miałem tak samo ustawiony ten uszkodzony aparat. Tylko w takiej pozycji silnik chodził w miarę normalnie. Jednak takie ustawienie nie jest niestety właściwe...i zobaczysz że i tak będziesz musiał zrobić coś z tym aparatem. 
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
farciarz
no tez podejrzewam ze trzeba bedzie go wymienic bo te szarpanie na rozgrzanym silniku zabrardzo mnie wkurza i pewnie kiedys stanie na amen choc jestem ciekawy czy tu przypadkiem nie ma samoregulacji niby ze kompwychwycil przed wczesny zaplon i sie dostosowal ale czy tu jest czujnik spalania stukowego ?
pozatym bylem przed chwila odrobinke pogrzebac i sprawdzic dl iskry bedzie jakis 1cm na swiecy niby cieniutka ale niebieskawa porownywalem z asterka to tamta na tej samej swiec identyczna ale jak odsuwam od masy silnika ma jakies 2cm czyli mocniejsza ale to tez jest inna konstrukcja
powoli bede myslal o drugim aparacie mysle ze obecnie przy sporych juz dostepach do uzywek powinno sie za 100 pare zl wyrwac
pyt tylko czy brac taki sam a nie jak ty masz ten P9 jak bys mogl to zrob zdjecie z gory aparatu porownam chociaz wizualnie czy wejscia sa podobne ja mam ten słynny P5 co juz u paru osob wysiadl
i obawiam sie ze tam moze byc jakas wada konstrukcyjna
no tez podejrzewam ze trzeba bedzie go wymienic bo te szarpanie na rozgrzanym silniku zabrardzo mnie wkurza i pewnie kiedys stanie na amen choc jestem ciekawy czy tu przypadkiem nie ma samoregulacji niby ze kompwychwycil przed wczesny zaplon i sie dostosowal ale czy tu jest czujnik spalania stukowego ?
pozatym bylem przed chwila odrobinke pogrzebac i sprawdzic dl iskry bedzie jakis 1cm na swiecy niby cieniutka ale niebieskawa porownywalem z asterka to tamta na tej samej swiec identyczna ale jak odsuwam od masy silnika ma jakies 2cm czyli mocniejsza ale to tez jest inna konstrukcja
powoli bede myslal o drugim aparacie mysle ze obecnie przy sporych juz dostepach do uzywek powinno sie za 100 pare zl wyrwac
- Od: 8 paź 2006, 11:19
- Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)
dzieki wtyczki te same wizualnie to tylko srubki do kopułki sa inne
ja ma na kluczyk ósemke a tu jest chyba torks wiec teoretycznie bede szukal i takiego aparaciku
tylko jak wczoraj przestawilem ten zaplon to silniczek cyka idealnie hehe no niemialem okazji go tak porzadnie rozgrzac pracowal co najwyzej jednorazowo jakies 30min wiec moze jeszcze cewka nie zdarzyla sie przegrzac i za szwankowac zobacze teraz we wtorek bede mial dluzsza trase to sie okaze czy dalej bedzie szarpal jak nie to podjade do mechaniora na lampe stroboskopowa i wyjdzie czy jest za wczesny czy teraz jest moze ok
dzieki za foty ps hehe brakuje ci osłony na kolektor
tylko jak wczoraj przestawilem ten zaplon to silniczek cyka idealnie hehe no niemialem okazji go tak porzadnie rozgrzac pracowal co najwyzej jednorazowo jakies 30min wiec moze jeszcze cewka nie zdarzyla sie przegrzac i za szwankowac zobacze teraz we wtorek bede mial dluzsza trase to sie okaze czy dalej bedzie szarpal jak nie to podjade do mechaniora na lampe stroboskopowa i wyjdzie czy jest za wczesny czy teraz jest moze ok
dzieki za foty ps hehe brakuje ci osłony na kolektor
ja w swojej madzi tez ostatnio kupilem silnik. na szczescie nie drogo bo za jedyne 700zl. mialem szczescie bo akuart WINETOU z BIMBAKIEM rozbiiorke efki robili
dzis moze uda mi sie go w koncu wlozyc i znow cieszyc sie z jazdy. a co do aparatu zaplonowego to w moim silniku Z5 z '95 byl inny aparat niz w Z5 z '96. wszystkie wtyczki pasuja tylko w moim byla cewka na zewnatrz a w tym drugim nie bylo (moze jest w srodku??) wiec jesli ktos wie cos na ten temat to z checia bym sie dowiedzial cos o tych oznaczeniach i czy mozna zalozyc inny aparat niz ten co byl wczesniej zalozony
kinki skoro miałeć cewkę zewnętrzną, to ktoś już grzebał przy aparacie. Aparat Ori ma cewkę wbudowaną. A co do pytania czy można założyć inny aparat, to odpowiedź brzmi TAK
!! Ja miałem zmieniany z P5 na P9
Zresztą zobacz ten temat http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... wy&start=0

Zresztą zobacz ten temat http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... wy&start=0
kinki to nie jest cewka, a kondensator przeciwzakłóceniowy. Dokładnie takie same rozwiązanie jak w 126 P
. Mogę się jednak mylić...choć w to akurat wątpię. Cewka jest wbudowana w aparat.
farciarz dzieki za wyjasnienie bo mechanikiem nie jestm
choc od czasu kiedy kupilem efke mozna powiedziec ze pomalutku sie nim staje niestetty
. a czy wiesz moze czy nie ma problemu jesli zaloze aparat z silnika w ktorym byl aparat P9 do silnika w ktorym byl M3?
o kuźwa inne złacze ja mam dwie mieksze kostki a tu jest jedna wielka hmn ciekawe czy nr cewki jest ten sam jak bys kiedys zechcial grzebnąc w nim i zobaczyc nr cewki to bymsie zorientowal czy podejdzie cewka to moze by zdwoch jeden złozył
jak cos to wal na priv
kinki
w P5 mam identycznie winioskuje ze to sa identyczne aparaty zapewne tylko troszkie mocniejsze pewnie wyeliminowali wade z poprzednika
a strojenie zaplonu ? chyba chodzi ci o normalne ustawienie ale poco az w servisie zwykly mechanior za 20zl ustawi porzadnie o ile nie jest partaczem i ma lampe stroboskopową
w P5 mam identycznie winioskuje ze to sa identyczne aparaty zapewne tylko troszkie mocniejsze pewnie wyeliminowali wade z poprzednika
a strojenie zaplonu ? chyba chodzi ci o normalne ustawienie ale poco az w servisie zwykly mechanior za 20zl ustawi porzadnie o ile nie jest partaczem i ma lampe stroboskopową
kinki napisał(a):jaka wade??
bo jak sobie czyt. to tylko siadaja te P5 i to czesto gesto woec zaozenie ze cos jest w nich nie tak ja sie ciesze nadal bo po pyszspieszeniu jeszcze chodzi w miare a kaski troszkie brak moze wytrzyma na nastepnego m-ca