Kontrolka ciśnenia oleju czasem nie świeci się przed rozruchem.
Strona 1 z 1
Jakiś czas temu zauważyłem, że czasem nie świeci mi się kontrolka ciśnienia oleju gdy przekręcę kluczyk w pozycję przed zapłonem. Dzieje się to tylko wtedy gdy silnik jest gorący po długiej trasie. Jak troche ostygnie to kontrolka pali się tak jak powinna. Ponoć jest to spowodowane tym, że po długiej pracy silnika ciśnienie oleju jest jeszcze przez jakiś czas wysokie nawet po jego wyłączeniu. Prawda to? Jednak dzisiaj przed odpaleniem samochodu po nocy kontrolka najpierw była zgaszona, zapaliła się dopiero po jakiś 2 sekundach od przekręcenia kluczyka w pozycję przed zapłonem. Dodam jeszcze, że po uruchomieniu silnika zawsze gaśnie i nigdy się nie świeci. Przejmować się tym czy nie?
- Od: 24 cze 2006, 10:58
- Auto: 3 (BL) 1.6 2009r.
Wczoraj zrobiłem nieco dłuższą trasę, wróciłem wieczorem. Jak rano wyjeżdżałem kontrolka dalej się nie świeciła po przekręceniu kluczyka. Dopiero jak się trochę przejechałem i zgasiłem silnik to przy kolejnym odpalaniu już było normalnie. Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat?
- Od: 24 cze 2006, 10:58
- Auto: 3 (BL) 1.6 2009r.
Witam!
Sprawdziłbym podłaczenie czujnika cisnienia oleju.
LUP
Sprawdziłbym podłaczenie czujnika cisnienia oleju.
LUP
323/BG/hb/1.3i/16V/91r oraz 323C/BA/1.5i/16V/94r /Samochody są jak ludzie – niezależnie od marki, dobre i złe a problem polega na tym żeby się w porę zorientować kto jaki jest...
- Od: 31 paź 2004, 11:50
- Auto: 323
Strona 1 z 1