i zakopciła mi na biało na 30 sek po odpaleniu, ale tym też nie ma co się przejmować jak to gofnet napisał w którym poście, że jak troche zimniej to normalne
po poście poniżej wnioskuje że nic mi nie będzie bo płyn jest na tym samym poziomie, jak się mylę to mnie poprawcie proszę... mam się czym przejmować???
Temat: Jakie objawy przy uszkodzeniu uszczelki pod glowica?
lesiux napisał(a):jak dolałeś tylko raz po wymianie tzn, że układ się jeszcze sam odpowietrzył i wciągnął trochę.
tomekrvf napisał(a):Jak już tak się poświecasz to załatw dobry sprzęt do nagrania![]()
A już tak poważnie o wymianie płynu:
-należy odkręcać korek od chłodnicy kiedy węże wodne nie są sztywne od ciśnienia w układzie (bezpiecznie jak silnik zimny)
-spuszczamy płyn korkiem chłodnicy, i przewodami przy wymienniku ciepła woda-olej
-aby wszystko spuścić z silnika należy odkręcić zaślepkę na bloku (lewy rząd cylindrów, bliżej końca silnika)
-płyn ze zbiorniczka wyrównawczego można odessać odsysarką do oleju
-napełniamy układ czystą wodą z jakimś środkiem do płukania układu chłodzenia, niech silnik popracuje aż się nagrzeje
– po ostygnięciu silnika spuszczamy zawartość układu (uparci mogą przepłukać układ już tylko czystą wodą)
-napełniamy układ nowym płynem chłodzącym (przez oba korki), można odpalic silnik bez korków zeby się wstępnie odpowietrzył
-zakręcamy korki i nagrzewamy auto aż do włączenia wentylatorów
-po ostygnięciu silnika sprawdzamy czy płyn jest pod obydwoma korkami i jaki jest poziom w zbiorniczku wyrównawczym, w razie potrzeby dolewamy( przeważnie ubywa około 0.3 do 0.6 litra płynu)
I tyle