przez lechuk » 27 mar 2014, 15:12
Żeby wyjąć tłoki musisz odkręcić obie miski od dołu – taką małą stalową i taki większy odlew aluminiowy. Potem masz już dostęp do śrub korbowodów. Przy zdejmowaniu tej aluminiowej części miski trochę przeszkadza wydech, ale jak będziesz miał odkręcony kolektor wydechowy (bo i tak głowice ściągasz) to da się go odchylić na tyle, żeby wyciągnąć miskę. Chyba więcej zabawy jest z czyszczeniem wszystkiego ze starego uszczelniacza niż samym odkręcaniem.
Co do tego czy warto...
Zależy w jakim stanie masz silnik. Sprawdzałeś ciśnienie sprężania? U mnie było w normie, tylko na jednym cylindrze nieco mniej (11,5 reszta 12,5), a pierścienie olejowe były zapieczone na wszystkich tłokach. Najbardziej było to widać po kolorze oleju po wymianie. Zrobiłem tylko 200km i olej już był czarny. teraz po wymianie pierścieni po 2 tysiącach km olej jest czyściutki.
Koszt pierścieni RIKen (jedyne słuszne, nawet nie myśl, żeby brać cokolwiek innego) – ok. 250zł
Ja wymieniałem jeszcze panewki korbowodowe – 90zł komplet
Półksiężyce miski zostawiłem stare chociaż nie były w idealnym stanie, dobrze oczyściłem, odtłuściłem i przeleciałem uszczelniaczem – koszt nowych to 140zł za komplet
Dochodzi jeszcze koszt samego uszczelniacza Dirko lub Reinzosil. Mała tubka wystarczy koszt około 30zł
Do tego dochodzi trochę zabawy z czyszczeniem tłoków (szczególnie rowki pod pierścienie).