Jak sprawdzić wentylator chłodnicy?
Jak sprawdzic czy wiatrak zalacza sie na chlodnicy??
Sprawdzilem bezposrednio do aku i dizala znaczy kreci sie.
Normalnie chyba sie nie wlacza, a nie wiem jak wymusic wlaczenie bez przegrzewania silnika bedac pewnym ze w tej konfiguracji musi sie zalaczyc a jak nie to znaczy ze cos jest nie tak.
Jak stoje w korku zaczynaja same rosnac mi po jakims czasie obroty silnika tak do 1500-2000 obr/min mam wrazenie ze to od przegrzewania sie chociaz nie widac wzrostu temp silnika(przynajmniej nie znaczaca), ale juz raz mi sie zagotowal plyn i nie chce jeszcze raz narazac siebie i samochodu na ta sytuacje. Zblizaja sie cieple dni i chce wiedziec co jest przyczyna nie wlaczania sie wiatraka.
Sprawdzilem bezposrednio do aku i dizala znaczy kreci sie.
Normalnie chyba sie nie wlacza, a nie wiem jak wymusic wlaczenie bez przegrzewania silnika bedac pewnym ze w tej konfiguracji musi sie zalaczyc a jak nie to znaczy ze cos jest nie tak.
Jak stoje w korku zaczynaja same rosnac mi po jakims czasie obroty silnika tak do 1500-2000 obr/min mam wrazenie ze to od przegrzewania sie chociaz nie widac wzrostu temp silnika(przynajmniej nie znaczaca), ale juz raz mi sie zagotowal plyn i nie chce jeszcze raz narazac siebie i samochodu na ta sytuacje. Zblizaja sie cieple dni i chce wiedziec co jest przyczyna nie wlaczania sie wiatraka.
- Od: 20 paź 2003, 17:27
Sprawność od strony elektrycznej mozesz zweryfikować poprzez wprowadzenie ECU w tryb diagnostyczny. Wtedy po zwiększeniu rpm do ok 1000 i w góre powinien pracować wentyl. Na wolnych (~750-800rpm) wentyl powinien być wyłączony. JEsli tak jest i wentyl się załącza przy dodaniu gazu, to looknij na termostat. Najprawdopodobniej jest walnięty.
Pozdro
SM
PS
A płynu masz na fulll?
Pozdro
SM
PS
A płynu masz na fulll?
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
w 2.5 moze to byc uszkodzony czujnik temperatury plynu
objaw: po rozrzaniu sie silnika, nie wylacza sie, ale wczesniej po odpaleniu jest ok
objaw: po rozrzaniu sie silnika, nie wylacza sie, ale wczesniej po odpaleniu jest ok
- Od: 7 gru 2003, 23:39
witam czy ktos moze napisac jak spr czy wentylator dziala?? narazie autko sie nie grzalo tzn tem dochodzi po 10 km do polowy i staje podczas jazdy watpie zebym uslyszal wentylator;/ mozna to jakos spr na postoju?? jakos na krotko doprowadzic prad z aku? nie martwiac sie e spale cos? PS a moze nie powinienem sie martwic skoro nie przekracza polowy tem??
- Od: 1 maja 2007, 22:36
- Auto: 323F '97 1.5
szymuś napisał(a):witam czy ktos moze napisac jak spr czy wentylator dziala?? narazie autko sie nie grzalo tzn tem dochodzi po 10 km do polowy i staje podczas jazdy watpie zebym uslyszal wentylator;/ mozna to jakos spr na postoju?? jakos na krotko doprowadzic prad z aku? nie martwiac sie e spale cos? PS a moze nie powinienem sie martwic skoro nie przekracza polowy tem??
Usłyszysz wentyl podczas jazdy. Głośne toto jak diabeł (przynajmniej u mnie). "sportowy" głosny tłumik nawet nie zagłusza tego huraganu.
Zeszta kreci sie prawie non stop (mimo ze płynu pełno(zbiornik/chłodnica) i temp. nie rosnie powyzej 50% skali).
- Od: 31 sie 2007, 00:03
- Auto: Mazda 323C, 1.5l, 1996r.
wlasnie wrocilem do domku trasa wynosila zaledwie 12km tem doszla jak zawsze do polowy... na podwórku nie gasząc podniosłem maske i wentylator chłodnicy nie pracował:) spr ręką duł chłodnicy cieply a moze nawet goracy ale góra zupełnie zimna
czyli narazie sie wentylator nei zalaczy tak?? co o tym sadzicie?? mam powody by zainteresowac sie sprawnoscia wentylatora?
- Od: 1 maja 2007, 22:36
- Auto: 323F '97 1.5
jak najbardziej powinnien dzialac wentylator na rozgrzanym silniku mowimy tu o dlurzszej jezdzie. Prawdopodobnie jest to czujnik, zasniedzialy przewod(kabel) przerwany. Jesli masz klime to dwa powinny sie zalaczyc.
- Od: 20 lut 2007, 23:59
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 97r.
Orientujecie się gdzie dokładnie są te czujniki(czujnik)??
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24
czujnik temp jest obok termostatu... takie miedziane cos z wtyczka.
A ja mam pytanie z innej bajki co mam zrobić jeśli centralka nie daje mi masy na przekaźnik wentylatora? to jest mój problem nie włączenia sie wentylatora. przekaźnik od prostownika cyka i daje dobre napięcia ale nie w aucie:D AHA ja słyszałem że przy dobrze działającym termostacie nasze układy chłodzenia ze zbiorniczkiem wyrównawczym jako skraplacz w trasie raczej nie włącza wentylatora bo to nie potrzebne jak chłodnica jest chłodzona pedem pow. a wentylator włączy sie dopiero w mieście lub na swiatłach przy postoju
A ja mam pytanie z innej bajki co mam zrobić jeśli centralka nie daje mi masy na przekaźnik wentylatora? to jest mój problem nie włączenia sie wentylatora. przekaźnik od prostownika cyka i daje dobre napięcia ale nie w aucie:D AHA ja słyszałem że przy dobrze działającym termostacie nasze układy chłodzenia ze zbiorniczkiem wyrównawczym jako skraplacz w trasie raczej nie włącza wentylatora bo to nie potrzebne jak chłodnica jest chłodzona pedem pow. a wentylator włączy sie dopiero w mieście lub na swiatłach przy postoju
- Od: 22 wrz 2009, 10:27
- Auto: Lexus IS200

Czy to jest ten czujnik widoczny na zdjęciu odpowiedzialny za włączanie wentylatora,czy może ten większy z tyłu termostatu??
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24
zrób zdjęcie troche bardziej z daleka:D i odsun węże albo zrób zdjęcie od przodu o tak.... http://imageshack.us/photo/my-images/269/dsc00016ad.jpg to co jest podłączone to jest czujnik
- Od: 22 wrz 2009, 10:27
- Auto: Lexus IS200