Ubywa płynu chlodniczego [BA Z5]

Postprzez Hisem91 » 8 lis 2012, 19:43

termostat odpada. termostat dziala idealnie.

w poniedzialek jade na uszczelke :( po tym oby bylo OK ! przynajmiej uszczelke bedziemy miec z glowy :D na ile starcza taka uszczelka na ile tysiecy km ?

Dopisano 9 lis 2012, 16:56:

do mechanika dzwonilem i dopiero w pryszlym tygodniu... jeszcze jest faktycznie opcja krzywego bloku... ile kosztuje nowy blok ?albo chociaz jakies zeszlifowanie czy cus?
Forumowicz

Od: 28 paź 2012, 23:40
Auto: Mazda 323f ba, 1.5 benzyna – 90 kucy, 1998r.

Postprzez Melonn » 13 lis 2012, 16:06

Witam,

Posiadam Mazda 323F BA 1.8 1996r, od 2 dni ucieka mi płyn chłodniczy i mam wrażenie że coraz intensywniej, dziś przy przeglądzie na kanale leciało aż ciurkiem przy włączonym silniku. Chłodnica wraz z przewodami jest cała, wydaje się cieknąć prosto na pasek rozrządu z bloku silnika... Wlanie uszczelniacza powinno załatwić sprawę? Czy to może być wina pompy wody?

Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam :)
Melonn

Postprzez Bomber.ktmg » 13 lis 2012, 16:42

nie baw się w uszczelniacze, to jeden z największych shit'ów...jak leci ciurkiem na włączonym silniku spod obudowy rozrządu to na 100000% pompa
Forumowicz

Od: 29 cze 2008, 11:23
Auto: 323F BA 1.8 97r. i musiałem wsadzić LPG ;(
Mazda 6 GG 2006 fl. 2.3 benzynka :–)

Postprzez puznies0 » 13 lis 2012, 19:44

Melonn napisał(a):Witam,

Posiadam Mazda 323F BA 1.8 1996r, od 2 dni ucieka mi płyn chłodniczy i mam wrażenie że coraz intensywniej, dziś przy przeglądzie na kanale leciało aż ciurkiem przy włączonym silniku. Chłodnica wraz z przewodami jest cała, wydaje się cieknąć prosto na pasek rozrządu z bloku silnika... Wlanie uszczelniacza powinno załatwić sprawę? Czy to może być wina pompy wody?

Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam :)

100% pompa wody... wymień od razu rozrząd bo i tak musisz zdejmować, rolki są przykręcone do pompy... szykuje się inwestycja... tylko bierz dobre części a nie jakieś badziewne zamienniki...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez Hisem91 » 14 lis 2012, 20:45

u mnie rownie ubywa, ale jak pisalem w innym temacie. U mnie nie widac, zeby cieklo... tylko ubywa i ch...

do mechaniora bede musial jechac zeby zrobic uszczelke pod glowica
Forumowicz

Postprzez robertoo » 28 lis 2012, 17:39

moze byc tez ze masz luzny kruciec kolo rozrzadu z ktorego tez ucieka plyn ... jak tam mialem ale tylko wtedy gdy silnik stal wylaczony ... poprostu gdy nie bylo cisnienia
Sprawdź, co tatuaż mówi o człowieku. Jego wzór świadczy o cechach charakteru.

DZIWACZNY WZÓR

To w rzeczywistości bardzo odpowiedzialny człowiek, ale nie brakuje mu poczucia humoru, którym może cię znienacka zaskoczyć.
Forumowicz

Od: 13 sie 2009, 15:17
Auto: Mazda 323F BA 94r 1,5 16V

Postprzez 10fanta » 2 gru 2012, 16:00

U mnie tak samo ubywa ale to dziwne... wczoraj nalałem płynu chłodniczego do zbiorniczka wyrównawczego, do wysokości "low" zrobiłem wczoraj chyba 30 km. Dzisiaj jest już dużo mniej niż było... A nie zauważyłem nigdzie wycieków :( to możliwe żeby aż tyle go spalał ? Nie dymi podczas jazdy jakoś nadmiernie... Przy odpalaniu tak niestety mam Z5 olej polubiła tak samo jak benzynę.
Forumowicz

Od: 7 kwi 2012, 22:37
Auto: 323F BA 1.5

Postprzez Hisem91 » 2 gru 2012, 17:17

Witam ponownie i odrazu powiem wam co wyszlo a zarazem mam kilka pytan albo pytanie... wiec

pojechalem do innego mechanika, bo ten moj co był to "moze wymienimy pooompeee, albo nieeee," czyli duzo mowil. a jak wymienic to tylko wymienic, nic ponad to. mniejsza o to, pojechalem do innego znajomego mojego taty. i okazalo sie tak:
pompa wody do wymiany, cieklo z niej bo sie bardzo rozszczelniła i byla napchana AKRYLEM! i akryl wpadł do ukladu chlodniczego czyli tam do rurek itd. pan mechanik wraz z pomocnikiem obczyscili wszystko elegancko, wymienili, pompe wody, rozrząd bo byl tragiczny, zimmeringi, i wymienili mi plyn chlodniczy wiadomo. Noi moje pytanie brzmi... oni wiadomo odpowietrzają a samochod najlepiej sie odpowietrza w sumie sam. wiec pytanie brzmi ile on sie moze odpowietrzac bo nadal troche ubywa....

samochod od mechanika wrocil w czwartek wieczorem i narazie ciutke ubyło. ale ile moge tak jezdzic i juz na spokojnie sprawdzac? tydzien?

i co o tym dalej myslicie?
Forumowicz

Postprzez puznies0 » 2 gru 2012, 21:48

Hisem91 napisał(a):Witam ponownie i odrazu powiem wam co wyszlo a zarazem mam kilka pytan albo pytanie... wiec

pojechalem do innego mechanika, bo ten moj co był to "moze wymienimy pooompeee, albo nieeee," czyli duzo mowil. a jak wymienic to tylko wymienic, nic ponad to. mniejsza o to, pojechalem do innego znajomego mojego taty. i okazalo sie tak:
pompa wody do wymiany, cieklo z niej bo sie bardzo rozszczelniła i byla napchana AKRYLEM! i akryl wpadł do ukladu chlodniczego czyli tam do rurek itd. pan mechanik wraz z pomocnikiem obczyscili wszystko elegancko, wymienili, pompe wody, rozrząd bo byl tragiczny, zimmeringi, i wymienili mi plyn chlodniczy wiadomo. Noi moje pytanie brzmi... oni wiadomo odpowietrzają a samochod najlepiej sie odpowietrza w sumie sam. wiec pytanie brzmi ile on sie moze odpowietrzac bo nadal troche ubywa....

samochod od mechanika wrocil w czwartek wieczorem i narazie ciutke ubyło. ale ile moge tak jezdzic i juz na spokojnie sprawdzac? tydzien?

i co o tym dalej myslicie?

generalnie auto jeśli jest dobrze odpowietrzone to powinno od razu trzymać płyn na stanie... jak jest odpowiednio odpowietrzone to idzie ciepłe powietrze i wentylator chłodnicy się załącza... po tym już nie powinno ubywać... chyba że gdzieś coś jeszcze ucieka... czasem ale rzadko zdarza się jeszcze bąbel dlatego wlewasz troszkę więcej niż do połowy skali żeby w razie potrzeby był stan pomimo zassania przez układ...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda