Sonda Lambda – co to jest, do czego służy, gdzie się znajduje, jak sprawdzić i jaki zamiennik?
Witam wszystkich
Wymiana sondy nie pomorze na blad 11 11 17
Tak samo jak wymiana swiec, aparatu (oklejanie go), zaworu wolnych obrotow IAC oraz ustawienie TPS itp
To powinno byc sprawne lecz nie pomoze strikte na spadek spalania, moc, zamulanie
Tak samo jak wymiana swiec, aparatu (oklejanie go), zaworu wolnych obrotow IAC oraz ustawienie TPS itp
To powinno byc sprawne lecz nie pomoze strikte na spadek spalania, moc, zamulanie
pozdrawiam
mazdaOEpl
mazdaOEpl
- Od: 28 cze 2011, 20:32
- Auto: MAZDA
mazdaOE.pl napisał(a):Witam wszystkich
Maslo maslane. Czyli jakie jest rozwiazanie wg ciebie ?
-
Przemek323c
pod koniec grudnia postaramy sie otworzyc warsztat gdzie klienci beda mogli usunac usterki jakie trapi ich mazdy.
jezli ktos zaslepial zawor EGR, badz IAC ,badz rozciagal sprezynke, "foliowa" aparat zaplonowy a pozniej lub dodawal jakies nie oryginalne rozwiazania seryjnej mazdy beda proszeni o powrocenie do stanu pierwotnego
jezli ktos zaslepial zawor EGR, badz IAC ,badz rozciagal sprezynke, "foliowa" aparat zaplonowy a pozniej lub dodawal jakies nie oryginalne rozwiazania seryjnej mazdy beda proszeni o powrocenie do stanu pierwotnego
pozdrawiam
mazdaOEpl
mazdaOEpl
- Od: 28 cze 2011, 20:32
- Auto: MAZDA

Przemek323c napisał(a):Mierz przy samym kompie. Jak odepniesz sonde to czujesz roznice w pracy silnika ?
Mierzyłem za kostką (w wyjściu wbiłem igłę od ,,zrazów").
Przy wypiętej sondzie nie ma różnicy w pracy silnika,ale czytając inne posty tak może być.
- Od: 19 wrz 2012, 22:36
- Auto: Mazda323f 1.5 +LPG 16V Z5
1998r.
rider143 napisał(a):Najlepiej podczas jazdy gdy silnik jest obciążony.Przemek323c napisał(a):Sprawdz co pokazuje przy pelnym bucie gaz w podloge.
Taaak ale jak to zrobić? pociągnąć przewód do kabiny i podpiąć miernik?
1998r.
Zrobiłem tak jak wyżej. Uważam że sonda pracowała ładnie tz. 0,06 -0,91 przy niskich obrotach do 2,2k
powyżej 0,7 do 0,9V. Gdzieś czytałem że tak może być.
Ale ciekawostka – wykasowałem ECU przed jazdą. Sprawdziłem po przejechaniu 32 km.i nie pokazało
żadnego błędu -jechałem na benzynie. Na parę km przed garażem przełączyłem na gaz.Jak przyjechałem
podłączyłem LED i wywaliło ponownie 11 11 17.Ręce mi opadły.
Dodatkowo zastanawiam się dlaczego pokazuje czujnik temp.pow zasysanego.W mojej Madzi do tego czujnika podłączony jest reg.napięcia z altka. Ładuje 14,4 jak rozłączę 13,2V czyli jest sprawny.
powyżej 0,7 do 0,9V. Gdzieś czytałem że tak może być.
Ale ciekawostka – wykasowałem ECU przed jazdą. Sprawdziłem po przejechaniu 32 km.i nie pokazało
żadnego błędu -jechałem na benzynie. Na parę km przed garażem przełączyłem na gaz.Jak przyjechałem
podłączyłem LED i wywaliło ponownie 11 11 17.Ręce mi opadły.
Dodatkowo zastanawiam się dlaczego pokazuje czujnik temp.pow zasysanego.W mojej Madzi do tego czujnika podłączony jest reg.napięcia z altka. Ładuje 14,4 jak rozłączę 13,2V czyli jest sprawny.
1998r.
Rene70 napisał(a):Ale jaja tego nie brałem pod uwagę – jutro zaraz sprawdzę.
A to możliwe że mam czterocyfrowe kody błędów.Tyle przeglądałem postów o błędach,myślałem że 4 dotyczą nowszych aut.
otóż mazda po 97 roku z nowym znaczkiem ma kody 4 cyfrowe
Witam , nie chce zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Dzisiaj chciałem zobaczyć swoje sondy lambda i z tego względu, że posiadam silnik v6 jest ich 2. Jedna z przodu dobrze widoczna , natomiast druga z tylu. I zaglądam do tej z tyłu a tam patrze kable ucięte , albo przepalone. I teraz nie wiem nawet gdzie powinna być ta wtyczka od tej sondy bo widzę tylko sondę z uciętymi kablami . Może mi ktoś powiedzieć gdzie powinna być wtyczka? 
Edit: Wtyczkę znalazłem , tylko teraz są 2 białe kabelki i jeden czarny , jest jakaś różnica który biały do którego ?

Edit: Wtyczkę znalazłem , tylko teraz są 2 białe kabelki i jeden czarny , jest jakaś różnica który biały do którego ?
-
marcinnMX-6