Wczoraj właśnie skończyłem wymieniać rozrząd w mojej maździe 323f 1.5 , i po skręceniu wszystkiego została mi jedna śrubka z numerem "10". Z tego co doszedłem do tej pory to mam odkręcony trzymak tulejki na bagnet olejowy, tylko że jak próbuje go przykręcić tą śrubą to okazuje się że śruba jest za długa. I tu moje pytanie, a mianowicie co oznaczają numery na śrubach od silnika (dla przykładu wszystkie śruby od obudowy rozrządu mają numery 9). Zastanawiam się czy nie pomyliłem śrub od kół pasowych bo do tego od pompy wody dałem te dłuższe śruby z numerem 10 (takie same co ta jedna mi została) i do koła pasowego na wale korbowym dałem te krótsze z numerem 9. Zastanawiałem się czy nie powinny być odwrotnie ale gdy wkręcałem te dłuższe śruby do koła pasowego na wale korbowym to nie dokręcały się do końca – czyli chyba są za długie.
MOJE PYTANIA TO:
1. Kto wie co oznaczają numery na śrubach od silnika (np.: 10)
2. Jak by ktoś mógł sprawdzić i wstawić zdjęcia jednej ze swoich śrub od koła pasowego na pompie wody i jednej ze śrub koła pasowego na wale korbowym do silnika 1,5.
Z góry dzięki za odpowiedź.