witam .
Mam takie pytanie jak mogę sprawdzić domowymi sposobami w jakim stanie jest rozrząd ? bd musiał pewnie zdjąć pokrywę zaworów potem odkręcę ten boczny plastik i co zobaczyć w jakim jest stanie pasek coś jeszcze ? a z powrotem tą pokrywę na sylikon czy kupić nową uszczelkę ?
Ile średnio wytrzymuje taki rozrząd ? Auto To Mazda323F BA 98r 1.5
Sprawdzanie rozrządu Mazda
Strona 1 z 1
- Od: 7 wrz 2011, 18:00
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 Benzyna/Gaz
Zdjac plastkim paski klinowe kolo popy wodnej itd itd. ustawic kola na znakach odkrecic napinacz i wtedy zdjac pasek. Tak od gory nie sprawdza sie rozrzadu. a nawet jak juz bedziesz mial zdejete mozesz sobie sprawisz rolki w jaki sa stanie i napic i wymienic poszczegolne elementy. CHyba ze fundusz nie pozwala to sam pasek. a i pasek odwaracasz zabkami do gory i wyginasz czy nie jest popekany.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
troche śmieszne pojęcie sprawdzania w jakim stanie jest rozrząd, normalnie rozrząd po przejechaniu tych 60-80tys km wygląda tak samo jak po 5tys. Chyba ze chcesz sprawdzić czy nie ma nalatane już grubo ponad 100tys to wtedy post kolegi wyżej Ci sie przyda co do paska a rolki będą miały wyjechana łożyska. Nieraz wymieniany pasek na 80tys w autach ma nadal fabryczne napisy itp także radze nie sugerować sie takimi rzeczami
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
[quote="cwany"]troche śmieszne pojęcie sprawdzania w jakim stanie jest rozrząd, normalnie rozrząd po przejechaniu tych 60-80tys km wygląda tak samo jak po 5tys.
cwany ma racje
cwany ma racje
-
Lantis 89
Kurde mi na razie budżet nie pozwala bo pytałem sie 400 zł w sklepie chcieli za jakiś lepszy rozrząd prawda ? do tego wymiana .. Bo sam sie nie biore za to bo to można łątwo popsuć .Ja chce tak do wiosny i wtedy wiadomo jakieś pieniążki bd ; )
- Od: 7 wrz 2011, 18:00
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 Benzyna/Gaz
cwany napisał(a):troche śmieszne pojęcie sprawdzania w jakim stanie jest rozrząd, normalnie rozrząd po przejechaniu tych 60-80tys km wygląda tak samo jak po 5tys. Chyba ze chcesz sprawdzić czy nie ma nalatane już grubo ponad 100tys to wtedy post kolegi wyżej Ci sie przyda co do paska a rolki będą miały wyjechana łożyska. Nieraz wymieniany pasek na 80tys w autach ma nadal fabryczne napisy itp także radze nie sugerować sie takimi rzeczami
Konia z rzędem temu co ma efkę z realnym przebiegiem który zmuszał właściciela na tylko jedną wymianę rozrządu.
Co nie zmienia faktu że organoleptyczne sprawdzenia paska nic tak naprawdę nie da
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
w swoim poście nie wspominałem nic o pierwszej wymianie rozrządu.
pisałem o kolejnych wymianach rozrządu co kolejne 60-80tys, mam nadzieje ze został zrozumiany poprawnie
pisałem o kolejnych wymianach rozrządu co kolejne 60-80tys, mam nadzieje ze został zrozumiany poprawnie
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
– czyli jak wnioskuję dotyczy pierwszej wymiany, chyba że masz na myśli również kolejne.cwany napisał(a): Nieraz wymieniany pasek na 80tys w autach ma nadal fabryczne napisy itp także radze nie sugerować sie takimi rzeczami
Ale mniejsza z tym
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Strona 1 z 1