Mazda 323f BA – Uszkodzona pompa paliwa?
1, 2
Witam,
otóż kupiłem ten samochód i jestem z niego zadowolony, lecz na początku były małe komplikacje – silnik.
Stary okazał się szrotem i musiałem kupić nowy. Nowy okazał się być bardzo dobry (118 tyś), ale przejdźmy do rzeczy, a mianowicie : auto odpala, wszystko ładnie śmiga, ale jest pewien problem. Bardzo ładnie wkręca się na obroty na gazie, ale na benzynie się trochę dławi, więc to raczej nie zapłon. Tu nasuwa się moje pytanie : Jaka może być przyczyna ? Czy może być to pompa paliwa ?
Dodam jeszcze iż jest do silnik 1.5 16v (97')
otóż kupiłem ten samochód i jestem z niego zadowolony, lecz na początku były małe komplikacje – silnik.
Stary okazał się szrotem i musiałem kupić nowy. Nowy okazał się być bardzo dobry (118 tyś), ale przejdźmy do rzeczy, a mianowicie : auto odpala, wszystko ładnie śmiga, ale jest pewien problem. Bardzo ładnie wkręca się na obroty na gazie, ale na benzynie się trochę dławi, więc to raczej nie zapłon. Tu nasuwa się moje pytanie : Jaka może być przyczyna ? Czy może być to pompa paliwa ?
Dodam jeszcze iż jest do silnik 1.5 16v (97')
- Od: 16 lis 2011, 20:26
- Auto: Mazda 323F BA 97' – była :<
Sprawdź filtr paliwa.
- Od: 9 maja 2010, 13:29
- Auto: 323F BA 1.8 i BG 1.6
ja miałem to samo tylko u mnie był zawalony filterek pompy paliwa wez to sprawdz. Jak był by mocno zasyfiony to możesz go przedmuchać powietrzem. Tak możesz spawdzić a wczesniej wymienialem wszystkie filtry swiece przewody i kopulke z palcem
- Od: 10 sty 2011, 17:04
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 90KM 98r.
filtra paliwa się nie przedmuchuje powietrzem bo go możesz uszkodzić
tylko się wymienia
tylko się wymienia
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
-
Cierpliwy
- Od: 25 kwi 2008, 18:29
- Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'
O ile się nie mylę są dwa filtry paliwa jeden przy pompie w baku jego wystarczy delikatnie przedmuchać i drugi uczepiony jest pod kolektorem ssącym na ścianie grodziowej bodajże.
- Od: 9 maja 2010, 13:29
- Auto: 323F BA 1.8 i BG 1.6
mr_willow napisał(a):ja mialem zawalone wytyski...
No i miałeś rację – u mnie to samo. Wymienione i teraz śmiga. Jeszcze tylko przepływomierz mam do wymiany, bo delikatnie mi obroty skaczą, mniej więcej : 800-1000 obr/min.
- Od: 16 lis 2011, 20:26
- Auto: Mazda 323F BA 97' – była :<
Dołączę się do tematu. Mam problem, ponieważ wczoraj auto podczas jazdy nagle zaczęło tracić moc i w końcu zgasło. Miało to miejsce w drodze do domu ze stacji Shell, gdzie zatankowałem 95. Przy odkręcaniu wlewu zauważyłem, że nie było charakterystycznego "syknięcia". Nie wiem co się mogło stać. Czy jest to pompa, czy może coś poważniejszego? Auto to Mazda 323f 1.5 z 1996 roku.
- Od: 16 lip 2011, 21:51
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 1996r.
Witam serdecznie
Zeby odpowiednio zdjagnozowac problem zacznij od wymrugania kodow bledow.
Zeby odpowiednio zdjagnozowac problem zacznij od wymrugania kodow bledow.
pozdrawiam
mazdaOEpl
mazdaOEpl
- Od: 28 cze 2011, 20:32
- Auto: MAZDA
Koledzy też mam coś podobnego, na gazie chodzi auto normalnie, na benzynie też zawsze jeździło normalnie ale ostatnio 3 miesiące jeździłem z praktycznie pustym bakiem (nie zwróciłem na to uwagi, bo po przełączeniu na gaz wskazówka opada mi zawsze pod skalę), ostatnio zatankowałem za 30 zeta, kilka dni temu za stówę, niby pokazuje że jest ponad połowa baku ale jak się jedzie na benzynie to objawy jak aparat zapłonowy – szarpie, nie reaguje na pedał gazu, są takie "strzały mocy" gdzie wciskamy gaz w podłogę i nic i nagle aż wciska w fotel, i znów zero reakcji na gaz. Niezależnie czy silnik zimny czy ciepły. Na gazie jak już mówiłem jeździ normalnie.
Obstawiam zatartą pompę paliwa – może tak być?
Obstawiam zatartą pompę paliwa – może tak być?
jak pisałem wyżej u mnie to samo było. Wymieniłem filtr paliwa świece przewody kopułke z palcem i nic miałem to samo. Okazało się że to była pompa paliwa jak mechanik stwierdził po przejażdżce ale gdy wziął się za to to jak zobaczył filterek pompy to się załamł
przedmuchał filterek wsadził spowrotem i wszystko ustało
teraz już nie mam tych problemów.
No ja filtr paliwa zmieniałem ten co jest przy silniku, świece i przewody miałem zmieniane rok temu ale były sprawdzane i są dobre, kopułka z palcem są dobre, aparat zapłonowy mam sprawny, zresztą na gazie chodzi normalnie, więc napewno nie jest to problem od elektryki bo gaz jest bardziej wymagający pod względem iskry itp.
A ten filterek gdzie się znajduje konkretnie, jak wygląda? Można gdzieś kupić nowy (jak tak to jakiego szukać konkretnie, może jakieś linki z allegro)
A ten filterek gdzie się znajduje konkretnie, jak wygląda? Można gdzieś kupić nowy (jak tak to jakiego szukać konkretnie, może jakieś linki z allegro)
ten filterek jest zamocowany do pompy paliwa. Wejście do pompy jest pod tylna kanapą. Nie patrzałem na allegro tych filterków ja kupywałem pompe i ten filter był już razem z nią a kupywałem w japparts
dobra firma częsci narazie nie narzekam.. viewtopic.php?f=116&t=107631 tu masz filterek z pompa
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
A tą pompę jak wymontować, normalnie odkręcam śrubki i wychodzi czy jeszcze dojdzie zabawa z jakimiś wężykami i innymi duperelami?
1, 2