Mazda 323f 1.5 ogromne spalanie
Również powpinam się pod temat. Spalanie w okolicach 10 litrów ^. Jazda odrobinę dynamiczna ale staram się nie przekraczać 3k obrotów. Ostatnio wymienione zostały przednie hamulce i sonda 4-przwodowa na dedykowaną sondę Denso. Wielkiej różnicy nie czuję. Opony 14". Przewody wn wyglądają na dobre. Czy wymiana świec pomoże? Nie wiem kiedy były ostatnio wymieniane ponieważ właścicielem auta jestem dopiero od pewnego czasu.
- Od: 6 lis 2010, 23:32
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 97'
Leszek napisał(a):Zgadzam się. Pamiętajcie, że wszystko zależy od umiejętności, wyczucia auta i przewidywania sytuacji na drodze. Spokojnie da się zejść do 6 litrów w trasie.
Zgadzam się. Przy bardzo spokojnej jeździe (80 km/h) osiągałem spalanie około 5,7 litra. A jadąc normalnie na trasie (prędkośc około 110 km/h) pali w granicach 6 litrów więc dużej różnicy nie ma. Przy prędkościach stałych w granicach 140 – 150 km/h jest już około 6,5 litra.
Jeżeli chodzi o miasto to spalanie w lato (ciepłe dni) wynosi około 7,5 litra, w zimę wiadomo, że wzrośnie nawet do 10 litrów. Wszystko zależy od temperatur zewnętrznych, bo styl jazdy jest różny, każdy jeździ inaczej. Kiedyś testowałem ile ten silnik spali najwięcej. Na przestrzeni 100 km przejechanej drogi "ciągnąłem" obroty maksymalnie. Spod każdych świateł ostre ruszanie. Spalanie chyba wyniosło coś około 11 litrów lub nieznaczeni więcej. Więc przy normalnej jeździe spalanie na poziomie 10 litrów jest dla mnie nieprawidłowe.
Szczerze nie wiem komu wierzyć. Mam Mazdę od 2 lat wyjeżdżam zawsze bak do zera tankuje do pełna wlewam ok.50l Pb95 i na liczniku kilometrów mam ok. 435km.
Jak łatwo policzyć spalanie 11,5l/100km. 100% miasto obroty 2-3k
W zimie przy -25C na full baku robiłem 380km czyli trochę ponad 13l
W trasie Wrocław-Kołobrzeg ok.530km spalanie (nie pamiętam dokładnie) ok.7l/100km prędkości 90-130km/h.
Mam nową oryginalna sondę za 1,5k zł sprawdzaną na badaniu w serwisie 100% sprawna.
Badanie spalin lepsze niż wymagania unijne co do nowych samochodów.
Nowe świece, kable wn, miernik temp oleju, filtry, olej.
Miasto Wrocław.
Nie mogę uwierzyć, że ktoś tą samą mazdą ma w mieście spalanie mniej niż 10 czy nawet 9 litrów.
Jak łatwo policzyć spalanie 11,5l/100km. 100% miasto obroty 2-3k
W zimie przy -25C na full baku robiłem 380km czyli trochę ponad 13l
W trasie Wrocław-Kołobrzeg ok.530km spalanie (nie pamiętam dokładnie) ok.7l/100km prędkości 90-130km/h.
Mam nową oryginalna sondę za 1,5k zł sprawdzaną na badaniu w serwisie 100% sprawna.
Badanie spalin lepsze niż wymagania unijne co do nowych samochodów.
Nowe świece, kable wn, miernik temp oleju, filtry, olej.
Miasto Wrocław.
Nie mogę uwierzyć, że ktoś tą samą mazdą ma w mieście spalanie mniej niż 10 czy nawet 9 litrów.
- Od: 3 sie 2009, 23:38
- Auto: 323F BA 1.5 Z5 1994r
bo miasto miastu nie równe, noga nodze nie równa i samochód samochodowi nie równy. jeżeli jeździsz na krótkich dystansach to się nie ma co dziwić takiemu spalaniu nawet latem. mi się teraz udaje cały czas schodzić do 10,2-10,5l/100km ale gazu. na trasie przy spokojnej jeździe Gdańsk-Toruń schodzę do 7,5l/100km gazu. jeżeli na trasie pali Ci 7l/100km to masz delikatnie ciężką nogę
spróbuj nie przekraczać 110km/h to też Ci spalanie ładnie spadnie, bo zauważyłem że praktycznie nie schodząc poniżej 100km/h na trasie palił 8,5l/100km, teraz większość trasy staram się jeździć do 100km/h i spalanie spadło do 7,5l/100km.
a ludzi się chwalą że schodzą do 7-8l/100km, ale
a ludzi się chwalą że schodzą do 7-8l/100km, ale
miasto miastu nie równe, noga nodze nie równa i samochód samochodowi nie równy.
Ja mialem 1.1 i waga ok. 800kg i ciezko mi bylo na trasie jadac we 2-3 osoby zejsc ponizej 6 a po miescie to juz wogole byla sieka, a mazda lubi pic paliwko zwalszcza jak przekroczy magiczna granice 3500rmp:)
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Witam kolegów domyślam się że temat był już poruszany ale muszę się przekonać na własnej skórze mianowicie moja Madzia chleje jak nigdy ostatnio wlewając 19 litrow pb95 wyjechałem 130 km
i to mnie już zaczyna irytować poprostu jestem w tym temacie zielony i nie wiem od czego zacząć czy diagnostyka??? czy odrazu koledzy powiedzą co proponują wymienić moja Madzia to wersja 323c Ba 96 rok 1.5 dohc 16v
myślałem nad sonda ale po metodzie z dioda sprawdzałem to żadnych błędów nie wykazuje komputer tak więc jestem w kropce a chce samochodzik zrobić na gaz ale skoro spala na oko te 14 to nie wiem czy jest sens wszystko ogólnie pracuje prawidłowo na obroty wkręca się jak należy nic nie wskazuje na jakiekolwiek zmiany
myślałem nad sonda ale po metodzie z dioda sprawdzałem to żadnych błędów nie wykazuje komputer tak więc jestem w kropce a chce samochodzik zrobić na gaz ale skoro spala na oko te 14 to nie wiem czy jest sens wszystko ogólnie pracuje prawidłowo na obroty wkręca się jak należy nic nie wskazuje na jakiekolwiek zmiany
- Od: 15 lis 2011, 19:33
Napisz jeszcze w jakim trybie jazdy zrobiłes te 130km
takie spalanie jak nie wykazuje żadnych błędów to chyba tylko jakiś wyciek, sprawdź może na poczatek czy nie widać wycieków śledząc od zbiornika do komory silnika
spróbuj zresetowac błędy i po parunastu km zrobić znów test diodą, a upewnij się jeszcze że wszystko dobrze robisz (czyli odłącz na chwile np przepływomierz i zrób test czy wyrzuci bład)
takie spalanie jak nie wykazuje żadnych błędów to chyba tylko jakiś wyciek, sprawdź może na poczatek czy nie widać wycieków śledząc od zbiornika do komory silnika
spróbuj zresetowac błędy i po parunastu km zrobić znów test diodą, a upewnij się jeszcze że wszystko dobrze robisz (czyli odłącz na chwile np przepływomierz i zrób test czy wyrzuci bład)
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
A może masz ciężką nogę
, a tak na poważnie to też proponowałbym sprawdzenie czy nie ma wycieku żadnego
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
No właśnie niema wycieku suchutko jak nic przeliczenie jest po mieście nieznaczne korki raczej wcale ,mało świateł a nie deptam bo aż strach pomyśleć ile by mi wtedy spaliła zmiana biegów miedzy 2 a 2,5 tys
Jeżeli chodzi o wtryski to nie wiem jak je zbadać zapewne u jakiegoś fachowca a kopcić nic nie kopci
dodam jeszcze że jak było cieplej to nieważne jak spokojnie bym nie jechał poniżej 10 l nie zjechałem chyba że w trasie 7 ale według mnie to i tak sporo 
cały czas sądzę że to może by sonda dowiem się dopiero w czwartek jak pojadę do diagnosty niestety nie mam takiego sprzętu żeby samemu to zbadać
myślałem nad sonda ale po metodzie z dioda sprawdzałem to żadnych błędów nie wykazuje komputer
Hmm zrób jeszcze raz ten test, może coś źle podłączyłeś i dlatego błędów nie pokazało.
cwany dobrze ci tu radzi zrób tak i będziesz pewien co do prawidłowości testu.
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
Sonda lambda żeby pokazywała błędy to musi całkiem nie działać.
A ona psuje się powoli, stopniowo. A jak powoli przestaje działać to może dużo palić.
Moja 1,8 BG z prawie całkiem padniętą sondą potrafiła 19 litrów wywalić w wydech, bo spalić to raczej tego nie dała rady
A ona psuje się powoli, stopniowo. A jak powoli przestaje działać to może dużo palić.
Moja 1,8 BG z prawie całkiem padniętą sondą potrafiła 19 litrów wywalić w wydech, bo spalić to raczej tego nie dała rady
no ale za to w trasie z tego co piszesz to ok. mi też w trasie spala 6.5-7 a w mieście troche wiecej, zimą to koło 9 na krótkich odcinkach, no ale mimo wszystko zainteresuj sie tą sondą, zdaje się że pomiar spalin na stacji diagnostycznej powinien też coś pokazać jeśli to jej wina
tak czy inaczej elektryk zapewne ją sprawdzi za nieduże pieniądze i będziesz miał pewność
tak czy inaczej elektryk zapewne ją sprawdzi za nieduże pieniądze i będziesz miał pewność
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
No to w takim razie nie będzie innej opcji żeby to zbadać tylko to mi pozostaje najlepiej do tego elektryka podjadę przynajmniej coś wykluczy się dam znać co się okazało
a jeszcze jedno moje pytanie znajomy taka myśl mi nasunął ale nie do końca mu ufam wiec pytam was co się stanie gdy odłączę sondę