Skłaniałbym się ku temu maxlife, tylko jakie oznaczenie, 5w40 czy moze 10w40? teraz castrol, który miałem, był 10w40.
Bawić się w jakąś płukankę silnika? Też gdzieś na forum o tym wyczytałem.
www.mazdaspeed.pl
deeyw napisał(a):Witam
Odświeżam wątek, gdyż nie ma co zakładać nowego.
Mój problem jak u każdego – bierze olej. Najwięcej brał podczas jazdy autostradą, po powrocie musiałem dolać 0,5 litra (łącznie trasa 150km).
W mieście jest lepiej – nigdy nie sprawdzałem ile bierze dokładnie, ale miesięcznie średnio robię 500km i 4l butelka starczyła na 10 miesięcy.
Mechanik sprawdził uszczelniacze i mówił, że miękkie – nie ma sensu wymieniać, tym bardziej, że to już koszta itd. Na pewno kapitalny remont, tak jak tu niektórzy robili, byłby lekarstwem, ale ja nie chcę nic takiego robić.
Aktualnie zalany mam Castrol Magnatec 10w40 – pytanie, na jaki olej zmienić aby zmniejszyć pobór oleju? I tak jestem przed wymianą więc stwierdziłem, że może by tu zalać coś innego. Proszę doradźcie, czy jakiś mineralny, czy też Magnatec ale może o innym oznaczeniu. Jeżeli mineralny, to czy byłyby tego skutki np. zimą?
Dzięki z góry
konrad149 napisał(a):a jesli jest tak ze poprzedni własciciel wlał castrola 15w40 to na jaki olej mozna przejśc??
Elendir12 napisał(a):A tak z innej trochę beczki co myślicie o takim oleju valvoline maxlife 10w 40 dobre to i opłaca się wlewać ?
Teraz mam mobila 10w40 półsyntetyka i czy musze robić jakieś płukania żeby ten wlać czy jak ?:)
Generalnie to umnie sam już nie wiem ile tego oleju bierze bo raz miałem że bagnet suchy dolalem jakaś minimalna ilośc oleju i nagle nastepnego dnia mam pelny bagnet także już sam nie wiem ile on bierze a ile nie zagadka
Generalnie to nie widuje dymienia z tyłu auta jak to niektórzy maja
flashmaniac napisał(a):a po odpaleniu na zimnym silniku zrób przygazówkę do 3 tys obr/min....
i wtedy sprawdź czy Ci nie dymi
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość