Witam
mam mazdę 323 1.5 97r sedan
dzisiaj jak stałem w korku po raz pierwszy zaobserwowałem że wskazówka od temperatury silnika doszła prawie do max, więc szybko zjechałem na pobocze, otworzyłem maskę i zaobserwowałem że nie kręcą się wiatraki wentylatora.
Jak może być przyczyna?
dzięki za wsparcie:)
Nie załącza się wentylator
Strona 1 z 1
Zapodaj tryb serwisowy (zworka) i przygazuj delikatnie, aż mikrostyk w przepustnicy się rozłączy. Bez względu na temepraturę silnika wentylator powinien się załączyć. W ten sposób sprawdzisz sterowanie ecu-wentylator. W silniku jest drugi czujnik temperatury, którym ecu kieruje się czy załączyć wentylator. Do wskaźników jest osobny.
Sprawdziłbym termostat i pamiętaj że płyn wymienia się co dwa lata, a nie jak zrobi się czarny.
Sprawdziłbym termostat i pamiętaj że płyn wymienia się co dwa lata, a nie jak zrobi się czarny.
Kontakt jest dobry- sam używam nawet kilka różnych. Jednak żaden spray nie zastąpi wstępnego mechanicznego usunięcia tlenków i śniedzi na powierzchni styków. Kontakt ten popularny z tego co pamiętam jest na bazie siarki i dość dobrze oczyszcza styki itp. Jest jeszcze kontakt do zabezpieczania styków poprzez ich smarowanie i dzięki temu dłużej będą dobrze przewodzić prąd. Do złoconych styków w sprzęcie rtv używam kontakt gold 2000 i mogę polecić rewelacja 
Strona 1 z 1