Witam,
o pomoc prosiłbym mazdowiczów w Łodzi, choć każda uwaga jest cenna.
Otóż od pewnego czasu moja madzia zaczęła się "dławić" na pierwszym i drugim biegu przy ok. 1000 obrotów.. zajrzałem pod maskę i okazało się, że rura dolotowa jest pęknięta (na przegubie). Doraźnie – zabezpieczyłem izolacyjną tasiemką:P Jeździ – ok. Nabrała z powrotem przyspieszenia itp.
Chodzi mi o pomoc w dobraniu dolotu, (cały układ) celem zwiększenia osiągów. Chodzi o to jak i gdzie szukać filtrów oraz układów – w google, nie znalazłem nic (prawie) o dolocie do mojego modelu mazdy..
Chciałem kupić nową rurę dolotową, ale z tym też jest problem.
Chodzi generalnie o filtr stożkowy i nową rurę oraz kilka cennych porad odnośnie modyfikowania całego układu dolotowego:)
Może polecacie jakieś sklepy w Łodzi?
Serdecznie pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc!
Układ dolotowy Mazda 323c BA
Strona 1 z 1
Off we go... Gone in 60 seconds
- Od: 27 gru 2009, 11:58
- Auto: Mazda 323 C
1.5 – 16V
1995 r.
Typ BA
Odradzam kombinowania z chinskimi rurami, stożkami i innymi rzeczami. Nie ma co poprawiać japończyków, nie po to siedzieli dniami zeby zaprojektowac dolot który ma spełniać swoje zadania w każdych warunkach żeby zmieniać go pozniej na jakis syf robiony w pięc minut w bambusowym garażu.
Dlatego polecam kupic uzywana oryginalną rurę np. z allegro i cieszyc sie dopracowanym seryjnym dolotem:)
Dlatego polecam kupic uzywana oryginalną rurę np. z allegro i cieszyc sie dopracowanym seryjnym dolotem:)
- Od: 27 mar 2010, 14:20
- Auto: 323F BA 1.5 96R
Heh... tylko z tego co widzę to o samą rurę dość ciężko nawet w internetowych sklepach... chyba że w jakichś warsztatach popytać.
Czyli nie opłaca się jednak zmieniać filtra oraz dolotu. Dość przekonywująco to brzmi:)
Czyli nie opłaca się jednak zmieniać filtra oraz dolotu. Dość przekonywująco to brzmi:)
Off we go... Gone in 60 seconds
- Od: 27 gru 2009, 11:58
- Auto: Mazda 323 C
1.5 – 16V
1995 r.
Typ BA
Tzn wiesz sa doloty dedykowane, obliczane pod dany samochod ale to juz koszty od 1000 zł w zwyż czyli gra nie warta świeczki.
Na allegro są te rury
http://allegro.pl/item1040109840_rura_w ... 323_f.html
Na allegro są te rury

- Od: 27 mar 2010, 14:20
- Auto: 323F BA 1.5 96R
Jako posiadacz trzech układów dolotowych w 323c (oryginalny, stożek i carbon airbox) powiem ci tak. Jeśli zależy ci na osiągach i mocy auta to zostaw seryjny, jeśli na dźwięku i wyglądzie pod maską to wstaw stożek.
- Od: 26 paź 2008, 20:55
- Auto: 323c BA 1,5 16v DOHC 95r
Strona 1 z 1