Mam Mazdę 323F BA 1,5 i od pewnego czasu mam taki problem:
Przy zimnym silniku jeździ bezproblemowo. Jak się nagrzeje zaczynają się kłopoty, a konkretnie: jest duży problem z płynnym ruszaniem: szarpie, zrywa, zachowuje się jakby zalewał się paliwem, można ruszyć jako tako po kilkakrotnym naprzemiennym wciskaniu gazu/sprzęgła lub z wysokimi obrotami silnika. Przy zmianie biegów też podobne problemy – szarpanie silnikiem po zmianie biegu – nie da się płynnie zmieniać przełożeń. Problem zanika przy dość mocnym wciskaniu gazu. Przy rozpędzaniu na poszczególnych biegach z niskiej prędkości obrotowej też jest kłopot – auto szarpie silnikiem.
Początkowo myślałem, że to sprzęgło pada ale skoro na zimnym silniku jest OK to raczej to nie będzie sprzęgło...
Prośba o poradę co to może być i czy podłączenie auta na komputer wykazałoby co jest przyczyną /nie uśmiecha mi się wymienianie części po części.../ aha, świece są nowe.
Do Moderatora: jestem nowy i jeśli post trafił w zły dział to prośba o wskazówkę gdzie trafić powinien a nie wrzucanie w kosz /w końcu tu chodzi o pomoc dla kogoś kto ma problem z autem
Pozdrawiam
Marek, Kraków