Ciągle nie mogę dojść do całkowitego porządku z tym samochodem od czasu kupna. Ostatnio zaobserwowałem jakiś dziwny odgłos przy zapalaniu silnika – jakby rozrusznik się ślizgał czy coś takiego. Kręci normalnie za każdym razem, bez żadnych problemów, ale czasami jak już silnik zaskoczy wydaje taki dżwięk jakbym go przetrzymał i kręcił przy pracującym silniku, a nie robię tego. Czasami z kolei rozlega się jakiś taki chrobot jakby coś było poluzowane, również zaraz po tym jak silnik zaskoczy. Co to może być? Czy coś jest nie tak z rozrusznikiem (ale jak mówię kręci bez zarzutów)? Czy może rzeczywiście coś jest niedokręcone?
Nie wiem jak wygląda rozrusznik i co się przy nim znajduje więc moje pytania mogą być trochę lamerskie, no ale chciałbym się czegoś dowiedzieć.
Kiedyś miałem problemy z rozrusznikiem w Micrze, ale tam on po prostu czasami przepuszczał i nie kręcił. Tutaj tego nie ma.
Podpowiedzcie coś.
Dziwny odgłos przy rozruchu
Strona 1 z 1
podjedz do elektryka zeby zajrzal do rozrusznika.mialem identyczne objawy u siebie,wystarczylo przeczyszczenie szczotek
- Od: 9 lis 2003, 00:21
- Auto: Było BG B3, była BA Z5, jest NA B6 :)
Też tak miewam, ale najczęściej jest to bardziej słyszalne w chłodne dni oraz zimą. Ponoć jest to wina bendiksa w rozruszniku, ale to jest opinia jakiegoś elektryka, więc ja sam tego nie mogę potwierdzić.
Z tą przypadłością przemierzam drogi już niemal rok i narazie nic się nie zmienia. Zimą jest gożej, zaś latem właściwie tego nie słychać.
Jest to dosyć charakterystyczny dźwięk. Taki, jakby po odpaleniu silnika rozrusznik jeszcze o coś obcierał, albo gwałtownie zwiększył swoje obroty i dopiero puścił. Nieco zbliżony dźwięk jest przy poldolotach i dużych kwiatach, gdy rozrusznik nie chce załapać. Tu jednak on jakby nie chciał puścić...
Z problemem poradziłem sobie tak, iż na Allegro trafiłem za 30 zł używany rozrusznik mojej mazdy i jak ten padnie, to sobie go zmienię i po kłopocie.
Pozdrawiam.
Z tą przypadłością przemierzam drogi już niemal rok i narazie nic się nie zmienia. Zimą jest gożej, zaś latem właściwie tego nie słychać.
Jest to dosyć charakterystyczny dźwięk. Taki, jakby po odpaleniu silnika rozrusznik jeszcze o coś obcierał, albo gwałtownie zwiększył swoje obroty i dopiero puścił. Nieco zbliżony dźwięk jest przy poldolotach i dużych kwiatach, gdy rozrusznik nie chce załapać. Tu jednak on jakby nie chciał puścić...
Z problemem poradziłem sobie tak, iż na Allegro trafiłem za 30 zł używany rozrusznik mojej mazdy i jak ten padnie, to sobie go zmienię i po kłopocie.
Pozdrawiam.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Hmm, no to by było gorzej bo u mnie to słychać teraz więć jeśli to bendiks to zimą będzie jeszcze gorzej. Ale podjadę w tym tygodniu do elektryka i zobaczę co powie. Ale objawy są właśnie takie jak piszesz.
- Od: 24 kwi 2005, 18:09
- Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99
z bendiksem duzo nie grozi, tylko jak zrobi sie wyraznei bardzo slyszalny to wtedy mozecie sie spodziweac ze w koncu nie zapali
polecam go wymienic, najlepiej w punktach gdzie robi sie alternatory i ozruszniki, tam kolesie wiedza o co chodzi.
ChlewioR
- Od: 24 maja 2005, 18:56
- Auto: 323 '91 1,7 D
Witam,
Mialem identyczne objawy (krotki zgrzycik-pisk nieczysty) w chwili zalapania przez silnik. Co prawda nie byla to Mazda tylko Fiat Siena, ale powodem byl nie bendix, nie rozrusznik, tylko alternator. Po prostu zacieral sie i w momencie gdy ruszal, po uruchomieniu silnika, wydawal polsekundowy zgrzycik. Jezdzilem z tym az ktoregos razu alternator na trasie odmowil ostatecznie posluszenstwa. Po wymianie dzwiek ustapil a mechanik orzekl, ze te wczesniejsze dzwieki porozruchowe byly typowym zwiastunem. Moze wiec warto zwrocic uwage na alternator?
pozdrowienia
Mialem identyczne objawy (krotki zgrzycik-pisk nieczysty) w chwili zalapania przez silnik. Co prawda nie byla to Mazda tylko Fiat Siena, ale powodem byl nie bendix, nie rozrusznik, tylko alternator. Po prostu zacieral sie i w momencie gdy ruszal, po uruchomieniu silnika, wydawal polsekundowy zgrzycik. Jezdzilem z tym az ktoregos razu alternator na trasie odmowil ostatecznie posluszenstwa. Po wymianie dzwiek ustapil a mechanik orzekl, ze te wczesniejsze dzwieki porozruchowe byly typowym zwiastunem. Moze wiec warto zwrocic uwage na alternator?
pozdrowienia
WOZI
Piotr Wozniak napisał(a):Witam,
pozdrowienia
Dzięki, poproszę w takim razie lektryka niech i na to zwróci uwagę.
Pozdrawiam.
- Od: 24 kwi 2005, 18:09
- Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99
Strona 1 z 1