Poziom oleju na bagnecie przy wlaniu 4 litrów
1, 2
Witam
Ostatnio pierwszy raz wymieniłem olej w mojej mazdzie. Zostało wlane 4 litry. Dzisiaj sprawdzałem stan oleju i na bagnecie mam go w połowiem między 0 a 1. Niestety nie sprawdziłem ile było go na początku. Może orientuje się ktoś ile powinno być na bagnecie po wlaniu tych 4l?
Przejechałem jak narazie ok 400km i mam lekkie obawy że wciąga mi olej jak smok :/
Ostatnio pierwszy raz wymieniłem olej w mojej mazdzie. Zostało wlane 4 litry. Dzisiaj sprawdzałem stan oleju i na bagnecie mam go w połowiem między 0 a 1. Niestety nie sprawdziłem ile było go na początku. Może orientuje się ktoś ile powinno być na bagnecie po wlaniu tych 4l?
Przejechałem jak narazie ok 400km i mam lekkie obawy że wciąga mi olej jak smok :/
- Od: 23 gru 2008, 23:16
- Auto: 323F, DOHC 1.5 16V
xan napisał(a):Może orientuje się ktoś ile powinno być na bagnecie po wlaniu tych 4l?
Zależy ile Ci oleju pali

a tak serio za dużo wlałeś o 0,5l
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
Albo mechanik wymienił w dwóch samochodach jednym olejem
Czy zawsze, gdy silnik bierze olej leci czarny dym? U mnie jest tylko duża chmura białego na zimnym ale z tego co się naczytałem podobno standard. Nie mam pojęcia jak zdiagnozować teraz czy bierze ten olej i ile. No i czy czas zbierać na nowy silnik. :/ Po zalaniu 3.2 litra, dokąd powinien sięgać olej na bagnecie?
Pojeździć sprawdzić stan i dopiero wtedy sie przejmować – skoro nie sprawdziłeś ile było na bagnecie po wymianie to nie ma sie co excytować – poczekać i sprawdzić – a jak sie kontrolka olej zapali w niedługiej przyszłości tzn że bierze szybciej niż powinna
(albo traci w którymś miejscu )
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
xan napisał(a):U mnie jest tylko duża chmura białego na zimnym
nagraj go najlepiej i wrzuć, ale są to oznaki brania oleju, chociaż jeszcze zależy od barwy dokładniej, pojeździj i sprawdzaj olej co jakiś czas – na tym samym miejscu postojowym. Moze był zalany motordoktorem wcześniej...
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
Jak skołuję aparat to nagram filmik. Chmura jest dość duża, raz ja stałem za samochodem a kumpel dodawał więcej gazu (powiedzmy w granicach 5k) to oprócz białego pokazał się również ciemny siwy. Kurde jak się okaże, że trzeba będzie zmienić silnik w niedlugim czasie to sie chyba pochlastam. Tyle kasy już w nią wsiąkło a jeszcze mam troche podstawowych rzeczy do zrobienia. Nie ma to jak mieć swój pierwszy upragniony samochód :/
Jak pali olej to dym będzie lekko niebieski i czuc będzie charakterystyczny zapach. Ja miałem ten silnik w koerańskiej wersji Mazdy czyli w Kiii Sephii i tam 3,2 l wchodziło pod max. Różnica pomiędzy max a min była dokładnie jeden litr. Nie wiem jaki masz teraz przebieg ale oznaki brania oleju miałem w 323BF'89 na silniku B3 po przebiegu około 170kkm. W Sephii się nie doczekałem. Samochód miał niecałe 140kkm jak go sprzedałem. Jesli faktycznie wlałeś 4l to stanowczo za dużo i niezdrowo dla silnika.
RP
RP
Ostatnio edytowano 22 sty 2009, 22:14 przez RobertPi, łącznie edytowano 1 raz
Problem jest z tym, że jak narazie wydałem już na nią trochę ponad 8k i z gotówką troche ciężko. Jak dla mnie na chwilę obecną jest to niestety jedyne wyjście
Ostatnio edytowano 25 sty 2009, 20:10 przez xan, łącznie edytowano 4 razy
1, 2