Uszczelnienie miski olejowej
Witam. Czy ktoś może mi powiedzieć jak uszczelnić miskę olejową w Madzi 323f 1,5 BA. Pojawił się mały wyciek a nigdzie nie można dostać uszczelki. Są tylko jakieś takie oringi w kształcie półkola ale też dostanie ich graniczy z cudem. Czy tam jest uszczelka korkowa czy jakaś inna? A może wystarczy zdjąć miskę i uszczelnić ją silikonem? Zastanawiam się też czy aby ten wyciek nie był z pod filtra oleju. Czy są jeszcze jakieś inne możliwości?
- Od: 24 paź 2007, 08:20
- Auto: Mazda 323f BA r.95
Uszczelkę można kupić bo kupowałem kilka dni temu.
Uszczelka miski olejowej ELWIS 11zł, natomiast uszczelniacz wału 11zł THO lub 16zł Orginał MAZDY!!
www.aktyw.pl Oni mają wszystko a jak czegoś nie mają to jest na drugi dzień.
Uszczelka miski olejowej ELWIS 11zł, natomiast uszczelniacz wału 11zł THO lub 16zł Orginał MAZDY!!
Mazda Łoo Paaanie
- Od: 31 paź 2007, 19:41
- Auto: 323C 1,9 GLX 16V BP
Jest jest składa się z czterech części dwa paski i dwa półkola gumowe. Większość "majstrów" wkleja miskę na silikon ale w oryginale jest uszczelka. Wiem bo wymieniałem
Mazda Łoo Paaanie
no w sumie to się zakręciłem. Przepraszam zamieszałem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mazda Łoo Paaanie
Jakub Wolski napisał(a):Uszczelkę można kupić bo kupowałem kilka dni temu.
OK. A czy można kupić taką uszczelkę poprzez internet?? Kilka hurtowni dostępnych w okolicy nie posiada takowej na stanie (o sklepach nie wspomnę).
- Od: 23 lip 2008, 08:38
- Auto: 323F 1,5i 1996 r.
Witam
Zmuszony jestem do wymiany miski olejowej w Madzi. Obecna jest w tak tragicznym stanie, że aż strach ją czyścić.
Zakupiłem więc "używaną" od jednego z forumowiczów w na prawdę dobrym stanie.
Wszytko teraz pięknie ładnie ale jak ją uszczelnić.
Zakupiłem uszczelkę w kształcie dwóch "półksiężyców". I teraz pytanie, gdzie i jak umieścić je, w których częściach miski i co z pozostałą częścią rantów ?
Czymś uzupełnić ? Może jakiś silikon ?<jelen>
Rozmawiałem z kumplem i sam się zdziwił, że taki "wynalazek" zakupiłem. Uszczelka jak sama nazwa na to wskazuje uszczelnia po całości. Rozkłada się równomiernie. Ale to ?
Typ uszczelki i producent to:
VICTOR REINZ 71-52867-00
Pozdrawiam
Zmuszony jestem do wymiany miski olejowej w Madzi. Obecna jest w tak tragicznym stanie, że aż strach ją czyścić.

Zakupiłem więc "używaną" od jednego z forumowiczów w na prawdę dobrym stanie.
Wszytko teraz pięknie ładnie ale jak ją uszczelnić.
Zakupiłem uszczelkę w kształcie dwóch "półksiężyców". I teraz pytanie, gdzie i jak umieścić je, w których częściach miski i co z pozostałą częścią rantów ?
Czymś uzupełnić ? Może jakiś silikon ?<jelen>
Rozmawiałem z kumplem i sam się zdziwił, że taki "wynalazek" zakupiłem. Uszczelka jak sama nazwa na to wskazuje uszczelnia po całości. Rozkłada się równomiernie. Ale to ?
Typ uszczelki i producent to:
VICTOR REINZ 71-52867-00
Pozdrawiam
BEZ MAZDY NIE MA JAZDY ;]
- Od: 15 cze 2008, 17:50
- Auto: Mazda 323F 1,5 + LPG 98r
są uszczelki w kształcie półksiężyców, robiłem remont niedawno i siedzi w Z5 takie coś + dodatkowo trzeba silikonem
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
MAXIMUS napisał(a): to po cholerę te uszczelki
w z5 są jakby dwie miski olejowe...jedna wytłoczona z blachy i duga nad nią z aluminium. Te pierścienie znajduja się między blokiem a miską alu ;]... wszystko na silikon
pozdr
-
Gość
Ja miałem jakiś czarny rtv ale zwykły wysokotemperatutowy czerwony też jest oki...
Polecam silikon rtv firmy wurth

Polecam silikon rtv firmy wurth
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

-
Gość
Jakub Wolski napisał(a):Uszczelkę można kupić bo kupowałem kilka dni temu.
Witam! Pare dni temu na przegladzie pan sprawdzajacy mi samochód po wejsciu pod auto zauważył wyciek. Wyciek widoczny na misce olejowej. Miska jest mokra tylko z prawej strony. (Patrzac od spodu, zaraz pod alternatorem)
I tu mam pytanie bo pan z przegladu stwierdził ze to wyciek z wału.
I tu kieruje pytanie czy to coś powaznego? Jak temu zapobiec, na jakie koszta mam sie przygotować?
Z góry wielkie dzieki pozdrawiam.
- Od: 31 sie 2008, 23:54
- Auto: 323 F BA Z5 95'
vit napisał(a):czy to coś powaznego
no raczej tak.Olej leci na miske olejowa i roniez na paski oraz pasek rozrzadu
vit napisał(a):Jak temu zapobiec
wymienic uszczelniacz na nowy.Ale najpierw radze wytrzec dokladnie i jeszcze raz sprawdzic czy faktycznie z walu leci
-
waldii