Witam,
przy zapalaniu auta słychać łańcuszek ten pod pokrywą zaworów, w trakcie wymiany rozrządu był "luźny" tj. napinacz był na dole, nie wiem jak to działa dokładnie ale najprawdopodobniej napinacz dostaje ciśnie przy uruchamianiu i wówczas napina łańcuszek, generalnie słychać łańcuszek przy zapalaniu i potem delikatnie już w trakcie pracy silnika,
wie ktoś może jak to powinno pracować prawidłowo?, może ten napinacz jest uszkodzony?
z góry dziękuje za pomocne komentarze
pozdrawiam
thx1138
łąńcuszek po pokrywą zaworów, problem?
Strona 1 z 1
Dzieje się tak w większości silników 1.5, czyli Z5. Raczej nie masz czym się przejmować. Też to przerabiałem i przestałem sobie wymyślać problemy (u mnie tak słychać: http://www.vimeo.com/1259461 )
- Od: 13 cze 2008, 13:43
- Auto: MX-5
thx1138 napisał(a):przy zapalaniu auta słychać łańcuszek ten pod pokrywą zaworów
dziwne,ze slychac łancuszek skoro masz pasek
a ten napinacz byl tez wymieniony??
-
waldii
był wymieniany rozrząd, czyli wszystko obok silnika pasek, dwa takie koła zębate i napinacz paska,
łańcuszek (pod pokrywą zaworów) nie był ruszany, na jednym ze zdjęć tu na forum widziałem, że po zdjęciu pokrywy łańcuszek jest nadal napięty (w górę) u mnie opadał trochę w dół, pod nim jest taki jakby napinacz, który chyba pod wpływem ciśnienia wypych (napina) go w górę,
nie wiem właśnie jak to powinno działać poprawnie
łańcuszek (pod pokrywą zaworów) nie był ruszany, na jednym ze zdjęć tu na forum widziałem, że po zdjęciu pokrywy łańcuszek jest nadal napięty (w górę) u mnie opadał trochę w dół, pod nim jest taki jakby napinacz, który chyba pod wpływem ciśnienia wypych (napina) go w górę,
nie wiem właśnie jak to powinno działać poprawnie
-
thx1138
Strona 1 z 1