łąńcuszek po pokrywą zaworów, problem?

Postprzez thx1138 » 27 paź 2008, 17:52

Witam,
przy zapalaniu auta słychać łańcuszek ten pod pokrywą zaworów, w trakcie wymiany rozrządu był "luźny" tj. napinacz był na dole, nie wiem jak to działa dokładnie ale najprawdopodobniej napinacz dostaje ciśnie przy uruchamianiu i wówczas napina łańcuszek, generalnie słychać łańcuszek przy zapalaniu i potem delikatnie już w trakcie pracy silnika,

wie ktoś może jak to powinno pracować prawidłowo?, może ten napinacz jest uszkodzony?
z góry dziękuje za pomocne komentarze
pozdrawiam
thx1138
thx1138

Postprzez zaciek » 27 paź 2008, 19:06

Dzieje się tak w większości silników 1.5, czyli Z5. Raczej nie masz czym się przejmować. Też to przerabiałem i przestałem sobie wymyślać problemy (u mnie tak słychać: http://www.vimeo.com/1259461 )
Obrazek Moja Miata
Forumowicz

Od: 13 cze 2008, 13:43
Auto: MX-5

Postprzez waldii » 27 paź 2008, 22:52

thx1138 napisał(a):przy zapalaniu auta słychać łańcuszek ten pod pokrywą zaworów

dziwne,ze slychac łancuszek skoro masz pasek :|

a ten napinacz byl tez wymieniony??
waldii

Postprzez thx1138 » 27 paź 2008, 23:18

był wymieniany rozrząd, czyli wszystko obok silnika pasek, dwa takie koła zębate i napinacz paska,
łańcuszek (pod pokrywą zaworów) nie był ruszany, na jednym ze zdjęć tu na forum widziałem, że po zdjęciu pokrywy łańcuszek jest nadal napięty (w górę) u mnie opadał trochę w dół, pod nim jest taki jakby napinacz, który chyba pod wpływem ciśnienia wypych (napina) go w górę,
nie wiem właśnie jak to powinno działać poprawnie
thx1138

Postprzez zaciek » 28 paź 2008, 09:16

dokładnie pod wpływem cisnienia się sie to reguluje, bo np. w innych silnikach jest zapadka i jest caly czas w tym samym miejscu, a w Z5 jest to zalezne od cisnienia.
Obrazek Moja Miata
Forumowicz

Od: 13 cze 2008, 13:43
Auto: MX-5