Brak mocy – klima zamula czy LPG? MX-3 1.8 V6 LPG
1, 2
mazda mx-3 1,8 98 koni w gazie(niestety tym za 2 tys).n9o i teraz pomijajac fakt ze slabsze w porownaniu do benzyny to gdy sie wlaczy klimatyzacje to przyspieszenie jste jak w maluchu.czy u was klima tez tak bardzo zabiera moc??na gazie to jeszcze przyspiesza(fakt ze tylko do 6 tys)ale przy klimie to juz wogole tragedia.tak powinno byc???tak bardzo odczuwalne?Po za tym jest taka sytuacja (przy wlaczonej klimie).pedal do konca -przyspiesza(troszke zamula)-nagle dostaje kopa na 2-3 sekundy i znow zamula(przyspiesza ale tak jakby za malo gazu dochodzilo).To tez tak powinno byc???Jak przelacze na benzyne to jest ok tylko na wolnych obrotach mi gazuje tzn jest 1200 przygazuje sobie do 2 tys i znow 1200 i tak sobie robi ciagle.
Ostatnio edytowano 27 mar 2015, 21:12 przez Piotrek_154, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Korekta tematu
Powód: Korekta tematu
- Od: 7 lip 2004, 16:17
- Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 '92
majes napisał(a):mazda mx-3 1,8 98 koni w gazie
Albo to 1.6 90/107 KM R4 albo 1.8 V6 133 KM.
To jak i na ile zamula , zalezy głónie od instalacji klimy , na gazie nie jezdziłem , ale u znajomego ktory mial w aucie 90km i klime jakas tam traciło wiece mocy niz u mnie w seju 1.1 , który miał 65km i orginalna włoska isntalacje klimatyzacji do tego modelu ( 1.1 fire 55km ) . Odnosnie obrotów , to na niskich zawsze jakos muli silnik z klima , jest to szczegolnie odczuwalne w słąbszych dieslach , nawet czesto moze gasnac auto , w wypadku gazu pewne są jakies problemy .
-
Harnas
Jeśli chodzi o klimę: mazda ma coś takiego że jak depniesz w podłogę to sprężarka się wyłacza czyli jakbyś przyśpieszał bez klimy! Więc coś jest nie tak!
A to co piszeszz o obrotach na pb to coś nie tak może być z ustaiweniami przepustnicy do tego sondy lambda mogły paść od lpg i wogóle może być wina lpg (mikser)
A na lpg nie ciągnie powyżej 6 tys? tzn nie da rady więcej? to pojedź do gazowników na reklamacje bo ten silnik do 7800 się kręci
A to co piszeszz o obrotach na pb to coś nie tak może być z ustaiweniami przepustnicy do tego sondy lambda mogły paść od lpg i wogóle może być wina lpg (mikser)
A na lpg nie ciągnie powyżej 6 tys? tzn nie da rady więcej? to pojedź do gazowników na reklamacje bo ten silnik do 7800 się kręci
ja Ci proponuje sprawdzic stan świec... moze chodzi Ci samochod na 3 garki? dlatego tak zamula... nie powinno sie tak dziac!
lambda moze byc dobrym tropem ale najpierw proponuje obczaic filtr powietrza (kiedy ostatnio zmieniany?) lambde Ci sprawdzi kazdy elektryk czy odpowiednio reaguje... w moim przypadku przy uwalonej sondzie gaziarze nie mogli ustawic wolnych obrotow. takie sytuacje to mial kumpel w seicento na gaz z klima jechal na prostej 130 km/h na gazie wlaczyl klime i auto zwalnialo do 110 a noga w podlodze
lambda moze byc dobrym tropem ale najpierw proponuje obczaic filtr powietrza (kiedy ostatnio zmieniany?) lambde Ci sprawdzi kazdy elektryk czy odpowiednio reaguje... w moim przypadku przy uwalonej sondzie gaziarze nie mogli ustawic wolnych obrotow. takie sytuacje to mial kumpel w seicento na gaz z klima jechal na prostej 130 km/h na gazie wlaczyl klime i auto zwalnialo do 110 a noga w podlodze
- Od: 20 maja 2004, 19:22
- Auto: Mazda 323 BG 1.3 16V 95'
u mnie jest to samo .. na klimie zamula auto na maXa. Generalie koszmar .... na mieście się bardzo ciężko jezdzi auto muli nieziemsko.
Myślę że jest to normalne i tyle. AHA jeszcze jedno na 100% moja klima jest niezła bo chłodzi maXymalnie -- wiem bo jeszcze nie jechałem w aucie w którym klima tak mocno działała .. normalnie lodówka
... możę to też zależy od ustawienia -- nie wiem. W każdym razie z klimą liczę ok 10-20KM mniej.
Myślę że jest to normalne i tyle. AHA jeszcze jedno na 100% moja klima jest niezła bo chłodzi maXymalnie -- wiem bo jeszcze nie jechałem w aucie w którym klima tak mocno działała .. normalnie lodówka
pozdrawiam
My cars are able to eat my soul & money in seconds.

My cars are able to eat my soul & money in seconds.

Jesus nie powinno aż tak mocno schładzać jak piszesz. Podjedz do warsztatu i niech sprawdzą ci termostatyczny zawór rozprężny, jest rozregulowany i pewnie dlatego masz tak duży spadek mocy. Powinieneś sprawdzić też chłodnicę czy nie jest zanieczyszczona i może nie do końca odparowywać czynnik chłodzący. Powodzenia!
ZSW M926 MAZDA MX-3
- Od: 28 mar 2004, 23:24
- Auto: Mazda MX-3 1.6
1.1.8 V6 w dowodzie mam 98 koni wpisane.
2.z gazem cos jest nie tak bo jak go dawalem na luz to gasl.Niby gas jest na gwarancji alejechac 500 km...
jak po miescie jade na gazie to klime wylaczam bo ciezko ze skrzyzowania ruszyc.Sprawdze te sondy i pojade do jakiegos gazownika moze cos poradza.Dzieki za rady.pzdr
2.z gazem cos jest nie tak bo jak go dawalem na luz to gasl.Niby gas jest na gwarancji alejechac 500 km...
jak po miescie jade na gazie to klime wylaczam bo ciezko ze skrzyzowania ruszyc.Sprawdze te sondy i pojade do jakiegos gazownika moze cos poradza.Dzieki za rady.pzdr
- Od: 7 lip 2004, 16:17
- Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 '92
majes napisał(a):2.z gazem cos jest nie tak bo jak go dawalem na luz to gasl.Niby gas jest na gwarancji alejechac 500 km...
JEsli gasnie to NA PEWNO zle wyregulowana instalacja! nie powinno sie tak dziac... jesli nie beda mogli wyregulowac (nie otrzymaja wspolczynnika lambda jaknajblizszego 1) tzn ze masz sonde lambda do wymiany.. a to calkiem mozliwe bo ona srednio wytrzymyuje tak jak katalizator-koszt jakies 150 zl
na jakiej podstawie liczysz ze 15%LPG zabiera moc??? sa instalacje lpg na ktorych autka chodza lepiej niz na benzynie (wynik potwierdzony na hamowni) wiec jesli nie wiesz jaka mial instalke (i czy odpowiednio ustawiona) nie mozesz tak mowic
XsiX napisał(a):sa instalacje lpg na ktorych autka chodza lepiej niz na benzynie (wynik potwierdzony na hamowni)
w całym zakresie obrotów ?
Xsix: http://www.autocentrum.pl/index.php3?FF=75&threadid=397953786&postid=1795990666&pagenr=1&type=-9&
zielone i purpurowe to gaz, granatowe i pomaranczowe benzyna
i to jest tylko przyklad na focusie. Obecne kazda nowa instalacja (IV i V generacji) ma oprogramowanie robione pod konkretny model i silnik samochodu tak aby osiagnac jaknajlepsze osiagi!
Obecne kazda nowa instalacja (IV i V generacji) ma oprogramowanie robione pod konkretny model i silnik samochodu tak aby osiagnac jaknajlepsze osiagi!
Powrót do góry
marzenie ściętej głowy, z tego co mówił mi kolega zakładający LPG oprogramowanie jest tylko do najbardziej popularnych modeli aut
i próżno tam szukać "gotowców" do mazd (z tego co wiem nawet do astry zombiego nie mieli)

Nie wspominając o takich "rodzynkach" jak mój – BOSCH nawet sondy Lambda nie ma do mojego autka a już widzę oprogramowanie do LPG 
Pozdrowienia
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
- Od: 27 maja 2004, 10:00
- Auto: MX-3 1.8 V6 wersja USA '92
Ja znam przypadek kiedy mój znajomy w astrze classic 1.6 8V 75KM zalozyl sobie LPG. Silnik byl dosc zrywny (bral spokojnie moja GD
) ale co dziwne po zalozeniu LPG-a osiagi sie poprawily i teraz juz wogóle nie mam z nim szans a jego silnik ma juz przelatane prawie 100 tys. km
pozdr
pozdr
Pepey napisał(a):na jakiej podstawie liczysz ze 15%LPG zabiera moc??? sa instalacje lpg na ktorych autka chodza lepiej niz na benzynie (wynik potwierdzony na hamowni) wiec jesli nie wiesz jaka mial instalke (i czy odpowiednio ustawiona) nie mozesz tak mowic
ale mówię... bo sądzę, że to instalka 2 gen, a to że zdarza się, ze na lpg jeździ lepiej przy optymalnych warunkach to nie nowość,
wracając do sedna – kolega ma problem z utratą mocy przy klimie, jeśli do tego dodamy spadek mocy instalki 2 gen – robi się mułowato.
.... no dobrze jeśłi u ciebie nie 15% to się tylko ciesz, a 15% wychodzi mi z "wzoru Lisaka"
- Od: 21 paź 2003, 21:49
1, 2