Zapewne moderatorzy zacierają rączki jak widzą ten temat, aż ćwiczą przyciski i symulacje wywalenia posta do kosza hehe
Moja madzia odkąd ją kupiłem sprawia mi same radości.. Jej wygląd to inna para butów, ale stan techniczny to coś, z czym walczę od kupna i powoli zaczynam żałować zakupu
Ok po kolei.. auto było u mechanika. Naprawa a w zasadzie regeneracja silnika i większości jego elementów wyniosła mnie ponad 2tyś zł.. Zanim wrócę auto do mechanika, opier*olę go że wziął kasę a auto znów nie działa to chciałem sam coś popróbować, popytać bo to przestaje być zabawne.
Objawy Mazdy MX3:
– pierwszy i podstawowy problem.. auto na benzynie gaśnie. Jak stoi w miejscu, przegazuje wszystko jest ok, pali, warczy, wyje. Jak ruszam z miejsca przejadę 20-30metrów auto gaśnie. Nie szarpie, tylko przy zmianie biegu, wciśnięciu sprzęgła albo odpuszczeniu gazu obroty spadają spokojnie do '0', zapalają się kontrolki na czerwono sygnalizujące, że zapłon jest, blokuje się wspomaganie kierownicy i jadę jak mnie kierownica poniesie. Auto ma instalację LPG, jadąc na gazie auto jedzie i niby jest ok. Czasami jak stoję na światłach na przykład, to obroty potrafią spaść do 100-200obr i wrócić do góry.
– czytałem o gasnącym silniku przy skręcaniu kołami. Myślałem, że mnie to nie dotyczy. Auto stoi na parkingu, zapalony silnik i kręcąc kołami w miejscu obroty spadają. Spadają drastycznie, bo jak dołożę do tego zapalone światła to auto gaśnie. Na LPG sytuacja wygląda tak samo. Nie ważne czy lewo czy prawo.. Maksymalny skręt i pach, zgasł.
Wydaje mi się, że jak rozwiążą się problemy z jazdą na benzynie, to podczas jazdy na LPG problemy też się skończą, ale kto wie.
Moje przemyślenia.. mechanikiem nie jestem, dużo nie wymyślę, ale.. Skoro auto na LPG jeździ, to znaczy, że coś albo z układem paliwowym albo nie wiem. Podejrzewam pompkę paliwa. W aucie były wymieniane filtry powietrza i paliwa. Nie był wymieniany filtr gazu na instalacji LPG. Poziom płynu chłodnicze jest na poziomie FULL, ale nie wiem czy to ma znaczenie, skoro auto na LPG jeździ.
Proszę o porady, co robić, czego szukać.. Jestem zdruzgotany, MX3 mnie kończy psychicznie, fizycznie i finansowo...
Pozdrawiam