yasiu napisał(a):wzięła mi oleju od "prawie" pełnego stanu do "prawie" niskiego
czyli o ile sie nie mylę "prawie" litr na 400
2.5 l na 1000 to rzeczywiście niezły(!) wynik
www.mazdaspeed.pl
Pierscieni olejowych brak.XsiX napisał(a):2.5 l na 1000 to rzeczywiście niezły(!)
dobre , ja tez lubie jezdzic ostro ale takie ilosci oleju to normalnie masakra, to jezdziles na pelnym syntetyku i teraz przeszedles na pol syntetyk , chyba powinienes zalac odrazu mineral to moze nie bedziesz musial co 400km kupowac litr oleju Morgenik napisał(a):chyba powinienes zalac odrazu mineral to moze nie bedziesz musial co 400km kupowac litr oleju
uwierz mi na słowo. Testujemy ten patent teraz w Lublinku iiii lipa. Naśmigaliśmy po "remoncie" juz ok. 7 tys i nie zauważyłęm spadku zużycia oliwy, a remont sie ograniczył do wymiany pierścieni i tłoków (te drubie na niekoniecznie nowe Waluś ,to dobrze zrobiony jest ten remontWaluś napisał(a):po "remoncie" juz ok. 7 tys i nie zauważyłęm spadku zużycia oliwy,
co prawda nie znam tej maszyny ale mechanika jest chyba taka sama jak w mazdach, a moze materiały krajowe są takie? Jak robić to wszystko albo nic 
yasiu napisał(a):Najlepsze jest to że autko kupiłem od kobiety która jeździła nim od nowości po moim mieście. Naprawdę oszczędzała te auto. Zawory klekotały podobno od nowości. I tu pytanie do jaksa ile mniej więcej by kosztowała naprawa?

Heh,moja BJ ta tez była serwisowana w ASO i co z tego , motor robiłem juz po 92 tysiącach ( nie będę komentował tych przeglądów w ASO wiem jak to się robi sam kiedys pracowałem w ASOyasiu napisał(a):Serwisowała je regularnie
Robiłem juz Vałkę po podobnym przebiegu koszt [tiiit], fakt klient robil wszystko na oryginale ( 4500 )yasiu napisał(a):138 tys Km i jest to pewny przebieg.
z praktyki wiem że pierścienie raczej nie (za mały przebieg), po odpaleniu jak solidnie zakopci wykręć świece i zobacz czy jedna lub dwie nie odbiegją wyglądem od pozostałych (syf/nagar) ja bardziej stawiam na góre (uszczelka lub głowica) poza tym jak zdejmiesz góre to obejżysz cylindry, pomacasz tłoki czy pierścienie nie stoją, a może "tylko" usczelka i po problemie; ponieważ to v-ka to dobrze by było zdiagnozować z której strony żeby nie ściągać obu głowic w ciemno
ale najpierw obejżyj świece, postaraj się stwierdzić co i gdzie ; granie zaworów może być spowodowane parą wodną z chłodziwa lub odpalaniem od sąsiedniego cylindra (miałem podobn przypadek ale 4 cyl)
Prawie. G-Tech mierzy czas w zakresie prędkości od 0 do 96km/h. Czyli do setki miałbyś czas: 8,65 sek. Ale nie będę czepiał się szczegółów.yasiu napisał(a):Na gtechu 8,3 do setki
Czarny nagar na końcówce rury wydechowej.
Kłęby czarnego dymu podczas nagłego przyspieszania.
Bialy kolor spalin.
Bąbelki w chłodnicy.
Znaczące, jednak nieustabilizowane zużycie oleju silnikowego.
Hałasujące szklanki.
Moc na niezmienionym poziomie.
Wolne obroty na poziomie 2000 obr./min.
ciągle mają zbyt mało oleju, więc pracują częściowo lekko na sucho.
są brudne i wypadałoby je porządnie przepłukać.
zużyły się sprzężyny przy popychaczach.
Płukanie szklanek (dokładne) + ewentualna wymiana sprzężyn.
Wymiana uszczelki pod głowicą/głowicami.
Wymiana pierścieni olejowych (choć prawdopodobnie należałoby wymienić wszystkie pierścienie – oczywiście oryginalne) – zależy od stopnia sprężenia na poszczególnych cylindrach.
Wymiana płynu chłodzącego i oleju silnikowego wraz z filtrem olejowym.
Jeździć, aż się rozpadnie. Lać olej, aż będzie go silnik spalał więcej, jak paliwa – może uda Ci się go przerobić na Diesel'a
Zrobić remot – kosztowny, ale wykonany profesjonalnie zapewni Ci długą i udaną symbiozę ze swoją Madzią przez wiele lat – chyba, że masz tendencje do katowania i zajeżdżania silników.
Swap innego silnika. Są firmy, które dają bodaj pół roku gwarancji na sprzedawane przez siebie używki z zachodu. One zazwyczaj są nieco droższe, niż od handlarzy, którzy nie dają gwarancji, lecz jak przez pół roku nic nie wyskoczy, to można przyjąć, że silnik jest – powiedzmy – igła. Oczywiście trzeba kontrolować nieustannie poziom oleju silnikowego, płynu chłodzącego, ogrzewanie, spaliny, moc, dynamikę, spalanie paliwa, oraz kulturę pracy jednostki napędowej, ale zapewne o tym już wiesz.
XsiX napisał(a):GofNet ale napłodziłeś

Dlatego nic "złego" na jego temat nie napisałemyasiu napisał(a):Tylko że nie wydobywa się czarny dym!

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości