Jak zapalać MX-3 V6
1, 2
Witam. Panowie, jak powinno się zapalać V6? Poprzedni właściciel mówił, żebym trzymał gaz do podlogi i kręcił bo jak jest zimny to inaczej nie zapali. Wczoraj tak robiłem i wszystko grało. Dzisiaj nie chciał zapalić, zalałem świece i do tej pory nie odpaliłem 
Sebastian
- Od: 15 sty 2007, 19:30
- Auto: Cougar
Ja bym zapalal kluczykiem
Przeciez to nie kaszel czy syrena, co za bzdura
Pytanie pomocnicze – masz gaz?

rakim96 napisał(a):Poprzedni właściciel mówił, żebym trzymał gaz do podlogi i kręcił bo jak jest zimny to inaczej nie zapali
Przeciez to nie kaszel czy syrena, co za bzdura
Pytanie pomocnicze – masz gaz?
Less roof, more fun

rakim96 napisał(a):Witam. Panowie, jak powinno się zapalać V6? Poprzedni właściciel mówił, żebym trzymał gaz do podlogi i kręcił bo jak jest zimny to inaczej nie zapali.
Taki sposób zapalania jest szczególnie zabójczy zimą. Silnik wkręca się na wysokie obroty a zimny olej tak szybko nie rozchodzi się po silniku.
Silnik z wtryskiem ma zapalac bez dotykania gazu. Jednym słowem Twój samochód jest chory.
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Gdyby był gaz i na nim byś tak próbował odpalić, to mógłbyś zostać lotnikiem a nie kierowcą swojego bolidu...
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
pełny gaz na odpalenie na zimnym silniku i jeszcze jak samochod stał na mroziei podalasz go z rana
powiedzcie mi co jest wiekszą katorgą dla silnika nie liczać wrzucami obcych ciałdo środka i jazdy bez oleju ?
tak serio to cos musisz zrobic bo to nie jest normalna sytuacja

powiedzcie mi co jest wiekszą katorgą dla silnika nie liczać wrzucami obcych ciałdo środka i jazdy bez oleju ?
tak serio to cos musisz zrobic bo to nie jest normalna sytuacja
- Od: 22 cze 2004, 15:59
- Auto: Nissan Primera 2.0 GT SR20DEH
MAXX napisał(a):tak serio to cos musisz zrobic bo to nie jest normalna sytuacja
E tam, dla niektórych to normalny sposób odpalania. Widziałem kiedyś dziadka odpalającego Fabię (samochód miał nie więcej jak 2-3 miesiące) właśnie w ten sposób. A później kupisz fabię 10kkm z umierającym silnikiem...
A swoją drogą z tym MX-3 coś jest nie tak. Nawet w instrukcji piszą żeby nie dodawać. Instrukcja odpalania MX-3 (dla tych co nie wiedz jak

Oj biedna madzia. Moja po dluzszym postoju na zimnym ( po kilku dniach) odpala za 2 razem. Tzn, przekrece go pierwszy raz tak okolo sekundy, a za drugim razem cyk i odpala
Oczywiscie bez dodawania gazu 
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)
Moja Madzia ;)
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)
Moja Madzia ;)
Moja odpala na dotyk – od razu...
Mój dziadek zawsze odpala samochód z gazem – baaaardzo stara szkoła
Mój dziadek zawsze odpala samochód z gazem – baaaardzo stara szkoła
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Jacol napisał(a):Moja po dluzszym postoju na zimnym ( po kilku dniach) odpala za 2 razem.
ta nasza pierwsza też tak łapie. A jak ciepła to na dotyk
Kable i świece sprawdzaliśmy.
Dzisiaj rano ją kręciłem i bez gazu nie chciała zapalić dopiero później załapała no ale z gazem
Ma też niskie obroty bo ok. 500obr/min no ale trzymają się na jednym poziomie. I przy dojeżdżaniu do skrzyżwań potrafiła czasem prawie zgasnąć.
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
A ja po przyzwyczajeniach z Tico, Madzię odpalałem, leciutko pulsując pedałem gazu
Po załapaniu odrazu noga z gazu. Czas zmienić nawyki, zanim będzie za późno 

A może u kolegi poprostu padło automatyczne ssanie...i dlatego poprzedni właściciel nagadał takie rzeczy o odpalaniu z pedałem w podłodze
. Zresztą co tam...nie wypowiadam się bo się wogóle nie znam 

Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Tico to ja odpalam tak, że trzy razy depne i zapalam ale nogi już nie trzymam na gazie.
Depniecie 3 razy powoduje,że nie muszę tyle kręcić. Pali od razu.
Bez deptania muszę krecić 1sek więcej, ale tylko zimą.
W mazdzie nie muszę deptać nic, pali od razu .
Po zapaleniu silnika w obecnie panującej temperaturze po całym dniu mam obroty okolo 1500 – 1700 i powoli spadają.
Depniecie 3 razy powoduje,że nie muszę tyle kręcić. Pali od razu.
Bez deptania muszę krecić 1sek więcej, ale tylko zimą.
W mazdzie nie muszę deptać nic, pali od razu .
Po zapaleniu silnika w obecnie panującej temperaturze po całym dniu mam obroty okolo 1500 – 1700 i powoli spadają.
- Od: 21 mar 2006, 10:30
- Auto: Mazda MX-3 V6
w silnikach gaznikowych zalecane bylo podpompowanie pedalem gazu przed odpalenie w silnikach z wtryskiem po przekreceniu kluczyka (wlaczeniu stacyjki) wlacza sie pompa paliwa ktora podpompowuje paliwo i w zwiazku z tym rozrusznik powinno uruchomic sie dopiero po kilku sekundach od wlaczenia stacyjki (az pompa zrobi co powinna
)
- Od: 29 lis 2005, 16:30
- Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r
1, 2