Przegrzewający sie silnik... znowu...

Postprzez Dethar » 26 kwi 2006, 22:05

Witam,

juz myslalem ze wszystko jest w porzadku z autem a dzisiaj w korkach znowu mi sie zaczol grzac... ale juz wiem mniej wiecej kiedy i jakie sa objawy moze ktos mnie naprowadzi co moze byc nie tak ...

wszystko jest w porzadku gdy sie stoi w korkach max. ok 30 minut... po tym czasie temperatura zaczyna gwaltowanie wzrastac przy staniu w miejscu... gdy ruszam i jade szybciej to studzi sie powietrzem i jest ok ale gdy tylko stane ponownie to zaczyna odrazu temperatura wzrastac :/ zauwazylem tez ze zanim zacznie sie grzac silnik to zaczynaja obroty na luzie zwiekszac sie z ok 600 do 1100-1200 i takie sie utrzymuja caly czas....
dzisiaj na parkingu sprawdzalem gdy temperatura byla powyzej normalnej i wentylator ani drgnie i wogole nie kreci...

mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo z opisem :)
podejrzewam ze to wentylator nie dziala gdy powienien... juz raz mi rozladowal akumulator bo sie krecil przez cala noc bez przerwy... moze to czujnik ? a moze to cos innego?

pozdrawiam
Dethar
Forumowicz

Od: 18 mar 2005, 22:50
Auto: MX-3 1.8 V6 '94

Postprzez Jaksa » 26 kwi 2006, 23:59

Dethar napisał(a):podejrzewam ze to wentylator nie dziala gdy powienien...
Masz odpowiedz, sprawdz czy wogole działa " na krotko " a pozniej szukaj przyczyny w czyjniku , elektryce.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Hazu » 27 kwi 2006, 13:51

czy po zdjęciu przewodu przewodu z czujnika wentylator powinien się włączyć po kilku sekundach
u mnie tak jest.

Ale poza tym wentylator chodzi wtedy kiedy trzeba a wskazówka utrzymuje się trochę za połową i nie zmienia swojego położenia przy różnych warunkach pracy silnika.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.