brii napisał(a):U mnie przy 4.500rpm na piątym biegu jest tylko 135-140km/h
u mnie 180 na 5

Ja co prawda mam niskie spalanie przez inna jazde
Na zimnym silniku staram sie trzymac zakres do 3500 rmp minimalne obroty to 2000
czyli faluje miedzy 2-3.5
na rozgrzanym silniku jest calkiem inna jazda.
Mianowicie spalanie zalezy od znajomosci terenu na ktorym sie poruszamy... Czyli jak jedzimy po miescie to
wiemy gdzie bedziemy jechac 30 a gdzie 80

oraz wiemy kiedy nie jedziemy bo korek swiatla korek swiatla (na to juz nie ma oszczednosci

)
ja ruszam tak ze na 1 dynce do 5000rmp

odrazu na 3 wskakuje i mam osiagnieta predkosc "dozwolona" w w najszybszym czasie jak juz ma sie 3-4 bieg to wtedy tylko podtrzymuje sie predkosc
Ta metoda dziala jak ma sie odcinki dluzsze . Bo od swiatel do swiatel co 100m to bezsens.
Sa prawa wizyki wzory osiagi itp ale kazde auto ma to cos w sobie co kierowca musi wyczyuc mianowicie chodzi o :
1 reakcje na pedal gazu
2 stan techniczy pojazdu
Ja minimalne spalanie mam Wtedy gdy czuje ze na danym biegu autko reaguje na gaz przyspieszajac a nie wibrujac i zdychajac . i na takim zakresie biegow sie poruszam ! to istotne .
załuższmy 2 sytuacje no 3
Eko jazda
Normalna jazda
Extreamalna jazda
Eko jazda to turlamy sie na 5 tym biegu przy 40 km ok niby jest ekonomicznie . mniej pali? NIE. Oraz silnik dlugo tak nie wytrzyma bo jak wciskamy gaz lekko to silnik telepie sie i auto przypspiesza z predkoscia roweru
Normalna jazda

czyli smigamy uzywajac momentu obrotowego nie mocy (moc to v-max moment przyspieszenie) kazde auto ma swoj zakres momentu przy danych obrotach (polecam hamownie) wtedy wiemy od ilu do ilu obrotow mozna krecic silnik zeby momentem obrotowym smigac .
Mozna powiedziec ze moment dla benzynowego 1.6 – 2.0 16v to sa zakresy od 2500-4500 rmp
w tych przedzialach autko najmniej spali
czyli jazda na 5 biegu przy 40km/h bedzie ponizej 2000 rmp ;p to wtedy silnik zalewa wiecje paliwa .
Najlepiej smiga sie tak aby jednostka napedowa byla bez wibracji nie meczona nie duszona oraz nie zajedzana ponad jej osiagi
Jazda Extremalna

czesto mozna spotkac u mlodych (bez obrazy Bmw )
1 do konca
2 do konca
3 hamulce bo swiatla
------------------------- Spalanie wiadomo jakie

Maly experyment wytlumaczajacy jazde na momencie obrotowym a nie mocy
Postawcie metalowy kubek z woda na duzym palniku gazowym na najwiekszym
Odkrec gaz na miminum (jazda na 5 biegu po miescie

) woda zbytnio sie nie zagotuje szybko
a teraz na maxa gaz.. Woda zagotuje sie do prawda szybciej niz w przypadku 1

ale wiele gazu bedzie grzalo powietrze niz kubek (jazda na wysokich obrotach )
A teraz na srednio zeby plomienie okrywaly kubek

(jazda na momencie obrtowym) Woda najszybciej sie zagotuje w poruwnaniu do 1 i 2