Mazda 323F BJ 1999r 16V 1.5 – JMZBJ14L201184615
Mam problem z Mazdą – mianowicie taki, że straciła moc do tego stopnia że pod większą górkę problem wjechać, nie kręci się powyżej 3, katalizator robi się czerwony, ale temperatura sinika jest w normie. Ostatnio pojechałem do serwisu Mazdy w Tarnowskich Górach i nie mieli nawet wtyczki do mojego modelu, tłumaczono to tym że to starszy typ instalacji. Po ogólnych oględzinach, tzn po odkręceniu świec , okazało się że świeca na 1 i 4 była mokra, a na 2 i 4 ok, serwis powiedział że to wina cewek zapłonowych i trzeba je niezwłocznie wymienić.
Moje pytania do was forumowicze:
– czy wymiana jednej cewki tej z 1 i 4 świecy wystarczy?
– czy muszę wymieniać również fajki pod 1 i 4 świecą?
– czy powinienem wymienić dwie cewki z fajkami i kablami?
– czy kupić nowe czy używane?
Jeżeli macie dostęp to tanich części do tego modelu, proszę o informacje.
Szukam osoby która ma program diagnostyczny do takiej mazdy i przy okazji mieszka na śląsku – okolice Gliwic
brak mocy, spadające obroty, katalizator robi się czerwony
Strona 1 z 1
eyuioa napisał(a):Mazda 323F BJ 1999r 16V 1.5 – JMZBJ14L201184615
Mam problem z Mazdą – mianowicie taki, że straciła moc do tego stopnia że pod większą górkę problem wjechać, nie kręci się powyżej 3, katalizator robi się czerwony, ale temperatura sinika jest w normie. Ostatnio pojechałem do serwisu Mazdy w Tarnowskich Górach i nie mieli nawet wtyczki do mojego modelu, tłumaczono to tym że to starszy typ instalacji. Po ogólnych oględzinach, tzn po odkręceniu świec , okazało się że świeca na 1 i 4 była mokra, a na 2 i 4 ok, serwis powiedział że to wina cewek zapłonowych i trzeba je niezwłocznie wymienić.
Moje pytania do was forumowicze:
– czy wymiana jednej cewki tej z 1 i 4 świecy wystarczy?
– czy muszę wymieniać również fajki pod 1 i 4 świecą?
– czy powinienem wymienić dwie cewki z fajkami i kablami?
– czy kupić nowe czy używane?
Jeżeli macie dostęp to tanich części do tego modelu, proszę o informacje.
Szukam osoby która ma program diagnostyczny do takiej mazdy i przy okazji mieszka na śląsku – okolice Gliwic
Panowie Ci raczej dobrze podpowiedzieli.
Wymień jedną cewkę (odpuść soie przewody) i sprawdz czy jest lepiej. Ostatnio na allegro staniały i to o więcej niż 100% obecnej ceny. Nie kupuj używanych pod żadnym pozorem – kasa w błoto na 99%.
Aha – miałem to samo (dużo ZL ma to samo).
pzdr
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL
–> 323 / MX3
-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B
Strona 1 z 1