Stukanie, tarcie na przedniej osi

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez ci3nkopis » 26 mar 2017, 16:00

Witam. Mam zapytanie odnośnie usterki jaka pojawiła sie w mojej BJ. Podczas jazdy puszczając pedał gazu zaczyna mocno stukac (na biegu), stuka tylko jadąc prosto(stukot jest gluchy i cieżko wysłuchac z ktorej strony dobiega) ,dodając gazu stukot nie jest słyszalny, natomiast przez cały czas słyszalny jest dzwięk tarcia (ocierania). Dodatkowo podczas ruszania z jedynki słychac puknięcie.
Czy ktos z was miał podobne objawy? macie jakis pomysl?
Z góry dzięki za pomoc :)
ci3nkopis

Postprzez Palele » 26 mar 2017, 20:41

Powiem Ci że mam u siebie, prawie to samo, zaczęło się to nie dawno po zmianie z baloniastych 14nastek na niskie 16". Na prostej równej drodze słychać głuche puknięcia przy niskiej prędkości i czasem jak coś ociera, przy większych prędkościach i na dziurach jest cisza. Jest to o tyle upierdliwe że jadąc powoli w korku cały czas słychać głośne pukanie. Porównałbym ten dźwięk do wywalonego sworznia wahacza albo poduszki amortyzatora. U mnie ten dźwięk dochodzi z prawej strony auta, bardziej z tyłu. Nie mam pomysłu co to jest, całe zawieszenie z przodu mam praktycznie nowe.... :(
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 21:14
Auto: Obecnie – Saab 9-3 SS 1.8T + LPG 220KM
Ex – Mazda 323f BJ
1.5 ZL 88km + LPG
1998

Postprzez ci3nkopis » 26 mar 2017, 21:45

Zeby bylo smieszniej to stalo mi sie to po zalozeniu 15stek tez roche niższych po zmianie z zimówek..i o co tu kaman ?
ci3nkopis

Postprzez Palele » 10 kwi 2017, 16:46

ci3nkopis napisał(a):Zeby bylo smieszniej to stalo mi sie to po zalozeniu 15stek tez roche niższych po zmianie z zimówek..i o co tu kaman ?

U mnie to był odkręcony łącznik stabilizatora, nakrętki wcale nie trzymały a był wymieniany tydzień wcześniej...
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 21:14
Auto: Obecnie – Saab 9-3 SS 1.8T + LPG 220KM
Ex – Mazda 323f BJ
1.5 ZL 88km + LPG
1998