Mam taki dziwny problem, otóż:
Podczas ruszania (puszczam sprzęgło i dodaje gaz) jest jednorazowy stuk... Byłem z tym u mechanika, on ruszał, hamował i ruszał pare razy i co drugim razem słyszał ten stuk. Wziął moje auto na podnośnik, podokręcał wszelkie śruby przy lewym przednim kole. No i powiedział mi że może simeblock sie kończy, ale żebym jeszcze wyjeździł, żeby później było lepiej zbadać ten objaw. Mi sie na początku wydawało, że może jakas poduszka od skrzyni biegów się odezwała, ale faktycznie któreś z cześci zawieszenia się "kończy".
Czy ktoś z was miał podobny objaw? Wiecie może co to stuka ?
Dziwny stuk podczas ruszania
Strona 1 z 1
Sprawdź jeszcze nakrętkę skręcającą przegub do piasty.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Vichur napisał(a):... GDZIE ZNAJDĘ TA NAKRĘTKE?...
Na samym środku koła (ta duża). Użytkownicy modelu GF (Mazda 626) pisali też o luzach na podporze przegubu prawego.
-
rav 75
Mam dokladnie to samo, tylko u mnie moze nie tyle co podczas ruszania a przy zmianie z pierwszego biegu na drugi, szukalem przyczyny u mechanika i tez kiepsko, zadnych luzow nic nie ma a jest to denerwujace dla ucha 

- Od: 17 gru 2014, 12:58
- Auto: 323F 1.6 16v 98km BJ Sporty 01 r.
x4o napisał(a):Mam dokladnie to samo, tylko u mnie moze nie tyle co podczas ruszania a przy zmianie z pierwszego biegu na drugi, szukalem przyczyny u mechanika i tez kiepsko, zadnych luzow nic nie ma a jest to denerwujace dla ucha
No no no, coś z tym stylu, też mam przy ruszaniu i troche przy zmianie biegu.
Fakt, że denerwujące...
Witam !
Ja też obstawiałbym nakrętkę piasty koła. Jeszcze w innym aucie miałem taki sam problem. Rozwiązaniem problemu było, rura, dobry klucz i dociągnąłem z ogromną siła i jak ręką odjął. A jak nie to wjechać na kanał, podnieś przód auta ( wystarczy jedna strona), włączyć bieg i spr gdzie występuje luz. Tylko należy być ostrożnym przy tym żeby Ci auto nie spadł z podnośnika czy kobyłki.
Ja też obstawiałbym nakrętkę piasty koła. Jeszcze w innym aucie miałem taki sam problem. Rozwiązaniem problemu było, rura, dobry klucz i dociągnąłem z ogromną siła i jak ręką odjął. A jak nie to wjechać na kanał, podnieś przód auta ( wystarczy jedna strona), włączyć bieg i spr gdzie występuje luz. Tylko należy być ostrożnym przy tym żeby Ci auto nie spadł z podnośnika czy kobyłki.
- Od: 19 maja 2013, 07:38
- Auto: Mazda 323f 1.6 16 v
2003 sportive
No ja mam innego podejrzanego. Tez badałem to na stacji diagnostycznej i ...
Winowajcą są najprawdopodobniej PODUSZKI SILNIKA. Dokładnie to przednia i boczna od strony pasażera. Ze względu na to że obydwie się ,,kończą" to poduszka podczas niektórych manewrów uderza lub stuka. Mechanik w najbliższych dniach wymieni je i powiem wam, czy to faktycznie było to, czy jednak nie.
Dodam, że zakupiłem poduszki używane, aleeee podobno dużo lepsze od oryginałów które się sprawdzają lepiej.
Po jakimś czasie:
Faktycznie winowajca była przednia i boczna poduszka od strony pasażera. Stuki ustały. Oprócz tego troche winowajcą był silentblock. Jednak główny problem powodowały dwie poduszki silnika które były już na wykończeniu....
Winowajcą są najprawdopodobniej PODUSZKI SILNIKA. Dokładnie to przednia i boczna od strony pasażera. Ze względu na to że obydwie się ,,kończą" to poduszka podczas niektórych manewrów uderza lub stuka. Mechanik w najbliższych dniach wymieni je i powiem wam, czy to faktycznie było to, czy jednak nie.
Dodam, że zakupiłem poduszki używane, aleeee podobno dużo lepsze od oryginałów które się sprawdzają lepiej.
Po jakimś czasie:
Faktycznie winowajca była przednia i boczna poduszka od strony pasażera. Stuki ustały. Oprócz tego troche winowajcą był silentblock. Jednak główny problem powodowały dwie poduszki silnika które były już na wykończeniu....
Strona 1 z 1