Mazda 323f Bj 72kW manual – głośne zachowanie skrzyni biegów (?) na 1 biegu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez wi4n » 16 gru 2014, 10:44

Witam

Potrzebuję pomocy w diagnozowaniu niepokojących odgłosów podczas jazdy na 1 biegu. Trudno mi samemu ocenić w którym miejscu szukać usterki.
Słychać głośno pracującą skrzynię biegów (tak mi się wydaje) podczas jazdy na pierwszym biegu. Odgłosy nasilają się wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika. Najbardziej jest to słyszalne gdy rozpędzi się auto na pierwszym biegu i przy prędkości obrotowej silnika powyżej 2,5k-3k RMP i wciśnie sprzęgło. Silnik wchodzi na obroty jałowe i go nie słychać, na skrzyni ciągle wybrany jest 1bieg, auto jedzie, wtedy wyraźnie słychać jakby jakieś łożysko huczało. Huczenie momentalnie ustaje gdy się wrzuci na luz zamiast pierwszego biegu.
Jakie elementy pracują gdy pojazd się toczy, silnik pracuje, jest wrzucony pierwszy bieg oraz wciśnięty pedał sprzęgła w porównaniu do tej samem sytuacji gdzie zamiast pierwszego biegu jest "luz"?
Ogólnie wydaje mi się że skrzynia biegów działa poprawnie, sprzęgło było wymieniane pól roku temu (komplet z łożyskiem oporowym), żadnych problemów z wypadającymi biegami, biegi wchodzą bez problemu nawet przy temp ok -5 -8 st C (nie miałem jeszcze okazji sprawdzić podczas siarczystych mrozów).

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 13 kwi 2014, 21:11
Auto: 323f BJ 2003 1,6v 72kW manual

Postprzez Bertus7.62 » 3 mar 2015, 15:59

Witam!

Powiem tak, ostatnio robiłem łożyska w skrzyni biegów w hondzie jazz. Objaw był podobny jak u Ciebie. Postępując tak jak piszesz, wciskając pedał sprzęgła w czasie jazdy z wbitym pierwszym biegiem. Ja obstawiam łożysko, które pewnie padło. Jeżeli dzwięk wydobywa się tylko podczas jazdy na pierwszym biegu to zapewne łożysko w skrzyni biegów. Ja bym spuścił olej ze skrzyni i zobaczył czy nie ma opiłków. Jednak z tego co się orientuje łożyska w skrzyniach w maździe się nie psują jakoś szczególnie, więc naprawa raczej się nie będzie opłacać. Lepiej będzie kupić używaną skrzynię. Oczywiście jeśli już zdiagnozujesz problem w sto procentach.
Początkujący

Od: 19 maja 2013, 07:38
Auto: Mazda 323f 1.6 16 v
2003 sportive