Witam
Świecą się kontrolki ABS+TCS+TCS OFF po sprawdzeniu błędów wyświetla 53 – błąd przekaźnika!
po skasowaniu i przejechaniu kilku metrów ponownie wyświetla
zdarza się że po dłuższym postoju kontrolki gasną i ABS działa normalnie do następnego odpalenia auta
na schemacie układu ABS występują 2 przekaźniki – tylko gdzie ich szukać/ nie ma ich w skrzynce przekaźników pod maską/
Mazda 323F BJ ZM 1,6 2002r
Przekaźnik ABS- gdzie go znaleść
Strona 1 z 1
błąd 53 to mnie się wydaje że chodzi o silnik pompy abs-u lub przekaźnik tego silnika .przekaźnik nie wiem gdzie może się znajdować czy jest przy pompie w module ,rozpisałem u siebie tą wiązkę kabli przy module poza zasilaniem podwójnym i masą czujnikami kablami do diagnostyki i kontrolek nic innego nie dochodzi chyba ze po drodze do zasilania są przekaźniki ,jedno zasilanie na pewno do silnika pompy drugie pewno moduł .piszę to z pamięci jutro może ogarnę lepiej ale z czasem może być kiepsko .
spróbuj wypiąć całą wiązkę tą co wchodzi do modułu może coś nie łączy .
spróbuj wypiąć całą wiązkę tą co wchodzi do modułu może coś nie łączy .
xedos1972
jak się abs nie świeci to wszystko dział normalnie pompa jest sprawna i abs reaguje
sprawdziłem wszystkie czujniki 1,35 kohm do 1,38 kohm po wypięciu pokazuje błędy czujnika i dają się skasować a błąd 53 zostaje
wszystko by wskazywało na ten przekaźnik jak zadziała jest OK jak nie to wyświetla błąd
wtyczka do modułu jak nowa zabezpieczona była smarowidłem sprawdzę jeszcze koronki i czy czujniki nie są zabrudzone z przodu bo tył jest ok
sprawdziłem wszystkie czujniki 1,35 kohm do 1,38 kohm po wypięciu pokazuje błędy czujnika i dają się skasować a błąd 53 zostaje
wszystko by wskazywało na ten przekaźnik jak zadziała jest OK jak nie to wyświetla błąd
wtyczka do modułu jak nowa zabezpieczona była smarowidłem sprawdzę jeszcze koronki i czy czujniki nie są zabrudzone z przodu bo tył jest ok
-
sairus
Strona 1 z 1