Przekaźnik ABS- gdzie go znaleść

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez sairus » 12 lip 2013, 12:13

Witam
Świecą się kontrolki ABS+TCS+TCS OFF po sprawdzeniu błędów wyświetla 53 – błąd przekaźnika!
po skasowaniu i przejechaniu kilku metrów ponownie wyświetla
zdarza się że po dłuższym postoju kontrolki gasną i ABS działa normalnie do następnego odpalenia auta
na schemacie układu ABS występują 2 przekaźniki – tylko gdzie ich szukać/ nie ma ich w skrzynce przekaźników pod maską/
Mazda 323F BJ ZM 1,6 2002r
sairus

Postprzez xedos1972 » 12 lip 2013, 21:07

błąd 53 to mnie się wydaje że chodzi o silnik pompy abs-u lub przekaźnik tego silnika .przekaźnik nie wiem gdzie może się znajdować czy jest przy pompie w module ,rozpisałem u siebie tą wiązkę kabli przy module poza zasilaniem podwójnym i masą czujnikami kablami do diagnostyki i kontrolek nic innego nie dochodzi chyba ze po drodze do zasilania są przekaźniki ,jedno zasilanie na pewno do silnika pompy drugie pewno moduł .piszę to z pamięci jutro może ogarnę lepiej ale z czasem może być kiepsko .
spróbuj wypiąć całą wiązkę tą co wchodzi do modułu może coś nie łączy .
xedos1972
Forumowicz

Od: 25 sty 2010, 00:15
Auto: 323S/BJ/1.5 ZL/LPG/1999r.

Postprzez sairus » 13 lip 2013, 00:13

jak się abs nie świeci to wszystko dział normalnie pompa jest sprawna i abs reaguje
sprawdziłem wszystkie czujniki 1,35 kohm do 1,38 kohm po wypięciu pokazuje błędy czujnika i dają się skasować a błąd 53 zostaje
wszystko by wskazywało na ten przekaźnik jak zadziała jest OK jak nie to wyświetla błąd
wtyczka do modułu jak nowa zabezpieczona była smarowidłem sprawdzę jeszcze koronki i czy czujniki nie są zabrudzone z przodu bo tył jest ok
sairus

Postprzez speedy30 » 13 lip 2013, 00:48

Rezystancje na czujnikach masz ok,co do błędu 53 – przekaźnik silnika pompy / silnik pompy,a przekaźnik znajduje się na module abs. Jakiś rok temu miałem podobnie skończyło się wymianą pompy z modułem.
Początkujący

Od: 3 paź 2011, 21:38
Auto: Mazda 5 CR 2005r. 2.0 Pb+Lpg