wymiana opon
1, 2
hej mam do Was pytanie, w wulkanizacji zalozyli mi 4 uzywki w dobrym stanie , nie zauwazylem moje pierwsze auto kierowca od 1,5 miesiaca wiec wczesniej motoryzacja mnie nie krecila teraz zwrot o 360 stopni, i kolega mi zwrocil uwage ze z przodu mam 185/65 2 sztuki a ztylu 185/60 chce zeby ki z tylu zalozyl takie same uzywki 185/65 myslicie ze beda robic problemy????
- Od: 18 kwi 2012, 20:14
- Auto: mazda 323 f bj 2.0 ditd, a od lutego Mazda 3 BK 2004 nordic green
jak nie będziesz jeździć po 150 to dadzą radę, też nie jestem fanem używek ale cóż każdy jeździć i pożytkuje kasę tak jak mu się podoba...
- Od: 14 kwi 2011, 09:47
- Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL
np. 2 letnia opona używana z przebiegiem 15 tyś do pewnego źródła jakie stwarza niebezpieczeństwo ? ślady naprawiania łatwo poznać od wewnątrz . osobiście do markowej używki nic nie mam , mam nowe letnie i zimowe Fuldy i Goodyeary wyprodukowane w Polsce i powyżej 120 strasznie biją i to nie jest wyważenie opony czytałem opinie . ważna jest data produkcji takiej opony dostępna na oponie i stan tej opony i można jeździć zagrożenia żadnego .
xedos1972
dzieki panowie za podpowidzi , no teraz sporo kasy poszlo na Madzie jezdze nia od miesiaca, opłaty ubezpieczenie a byla na nowiutkich zimowkach , wiec tylko tyle kasy zostalo, bieznik dobry na tych uzywkach , powiedzial facet ze zamieni mi te [jakie?], wiec do nastepnego sezonu na uzywkach a na nowy sezon sie zainwestuje, te z przodu wlasnie good yeary w dobrym stanie , jeden sezon musze przebole
- Od: 18 kwi 2012, 20:14
- Auto: mazda 323 f bj 2.0 ditd, a od lutego Mazda 3 BK 2004 nordic green
xedos bo jak sie kupuje gumy to sie patrzy na tydzien i rok 
kiedys widzialem w tesco super gumy po 110 zl za sztuke ludzie brali az milo tylko co z tego jak guma miala dwa lata
a potem dziwne ze bija przy 120 
co do kolegi mike: osobiscie jedna zime na wielosezonach przejechalem i bylo ok, ale dla swietego spokoju nie kupie wiecej uzywki, nie ma co oszczedzac na bezpieczenstwie.
i nie patrz koniecznie na marke gumy bo to nie koniecznie sie sprawdza, popytaj kierowcow. ja osobiscie jezdze na zimowkach frigo II juz drugie auto i sa eleganckie.
letnie mam po niemcu toyo .
osobiscie kiedys mialem noweczke sztuke uzywna gumke i wyladowalem prawie w rowie jaki mi wystrzelila:) nie bylo zadnych naprawa nic, tylko wyszedl balon od wewnetrznej strony. uzywek z polskich drog nawet w akcie desperacji bym nie kupil.....
kiedys widzialem w tesco super gumy po 110 zl za sztuke ludzie brali az milo tylko co z tego jak guma miala dwa lata
co do kolegi mike: osobiscie jedna zime na wielosezonach przejechalem i bylo ok, ale dla swietego spokoju nie kupie wiecej uzywki, nie ma co oszczedzac na bezpieczenstwie.
i nie patrz koniecznie na marke gumy bo to nie koniecznie sie sprawdza, popytaj kierowcow. ja osobiscie jezdze na zimowkach frigo II juz drugie auto i sa eleganckie.
letnie mam po niemcu toyo .
osobiscie kiedys mialem noweczke sztuke uzywna gumke i wyladowalem prawie w rowie jaki mi wystrzelila:) nie bylo zadnych naprawa nic, tylko wyszedl balon od wewnetrznej strony. uzywek z polskich drog nawet w akcie desperacji bym nie kupil.....
- Od: 29 kwi 2010, 10:03
redrum80 napisał(a):xedos bo jak sie kupuje gumy to sie patrzy na tydzien i rok
kiedys widzialem w tesco super gumy po 110 zl za sztuke ludzie brali az milo tylko co z tego jak guma miala dwa lataa potem dziwne ze bija przy 120
.
doczytałeś dobrze mojego posta czytamy ze zrozumieniem . mam nowe i co z tego firma markowa sklep oponeo.pl data zakupu zgodna z datą produkcji i tak biją przy 120 km i to nie wyważenie bo mam kumpla który prowadzi wulkanizacje to trochę opon przerobił .produkcja polska tu jest problem . porównaj sobie goodyeara wyprodukowanego w Polsce i innym kraju np. Niemcy opona Ultra Grip 8 185/65 R14 86 T nowsza od Ultra Grip 7+ 185/65 R14 86 T jest tańsza.
xedos1972
Ja kupiłem Taiwan Nankamg NS2 230zł/szt jestem zadowolony jeździłem na suchym i na mokrym i są ok Może jak bym miał ze 200km to bym marudził ale na 323F 1.6 98km są bardzo dobre nie biją nie huczą. Można sobie poczytać opinie
http://www.opony.com/testy-opon/osobowych/nankang/ns-2
http://www.opony.com/testy-opon/osobowych/nankang/ns-2
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
Żeby napisać recenzję trzeba kupić opony potem przychodzi link do wpisania recenzji ja tak miałem jak kupowałem na opony.com.
Zresztą wszyscy maja laboratoria chemiczne i i tak kopiują składy mieszanek gumy od siebie.
Wcale bym się nie zdziwił jakby w każdej z tych azjatyckich firm udziały by miały duże koncerny oponiarskie gdyż w naszych czasach konkurencji się nie niszczy tylko kupuje i jest się cichym udziałowcem.
Zresztą wszyscy maja laboratoria chemiczne i i tak kopiują składy mieszanek gumy od siebie.
Wcale bym się nie zdziwił jakby w każdej z tych azjatyckich firm udziały by miały duże koncerny oponiarskie gdyż w naszych czasach konkurencji się nie niszczy tylko kupuje i jest się cichym udziałowcem.
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
recenzje po mojemu są tworzone w dużej części przez administratora strony szczególnie jak jest nowy produkt i chce się go sprzedać jak np.Goodyear Ultra Grip 8 185/65 R14 86 T, ciężko jest znaleźć datę dodania recenzji skusiłem się na tę oponę na śniegu rewelacja ale zima była kiepskai mało było śniegu .na początku nim się ułożyła to masakra strasznie skakała bo jest bardzo miękka ale kto w zimę na zimówkach śmiga ponad 120 km a ta zima taka była . Dębica S.A. też należy do Goodyeara i co z tego jak nie zdradza swoich technologi , i tak jak kolega kubi2410 pisze konkurencji się nie niszczy tylko powoli wykańcza gorszym produktem wiele polskich fabryk zostało w ten sposób wykończonych . kraj produkcji ma znaczenie i można kupić nową oponę która wystrzeli po 5 tyś. po prostu jakość produktów się pogorszyła ,jest pojęcie wyrób marketowy , bo liczy się ilość a wystarczy za przebić oponę i już nie masz gwarancji na nią .
xedos1972
Witam, tak na szybko się dopiszę:
czy oponki 195/60/15 wejdą do mojej bj`tki??
wiem że powinny być 195/55/15 ale akurat mała okazja – czy prócz tego że będę miał małe przekłamania na liczniku (różnica 3% w średnicy) coś większego się stanie??
Najważniejsze, czy nie będą obcierać bo jednak troszkę wyższe są??
Dzięki
Pozdrawiam
wiem że powinny być 195/55/15 ale akurat mała okazja – czy prócz tego że będę miał małe przekłamania na liczniku (różnica 3% w średnicy) coś większego się stanie??
Dzięki
Pozdrawiam
- Od: 24 kwi 2011, 13:45
onbex napisał(a):Witam, tak na szybko się dopiszę:
Dzięki
Pozdrawiam
nie powinno trzeć
mike84 napisał(a):hej mam do Was pytanie, w wulkanizacji zalozyli mi 4 uzywki w dobrym stanie , nie zauwazylem moje pierwsze auto kierowca od 1,5 miesiaca wiec wczesniej motoryzacja mnie nie krecila teraz zwrot o 360 stopni, i kolega mi zwrocil uwage ze z przodu mam 185/65 2 sztuki a ztylu 185/60 chce zeby ki z tylu zalozyl takie same uzywki 185/65 myslicie ze beda robic problemy????
Piszesz o oponach 14 czy 15? Chcę założyć na alusy opony R15/185/65 zamiast R15/190/55 ale nie wiem czy nie będą tarły o nadkola przy skręcie :/
- Od: 14 wrz 2012, 12:08
- Auto: Mazda 323f BJ 2002r. 2.0 DiTD 101KM
uparty jesteś pytasz o te opony po raz kolejny
ja mam opony 195/65/15 zimówki (w tamtym sezonie kupowałem nowe)
i raz mi przytarło na dużym wyboju z duża prędkością z kompletem ludków na pokładzie felga 6cali et35
poniższe foto powinno rozwiać Twoje wątpliwości:

dane z:http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
ja mam opony 195/65/15 zimówki (w tamtym sezonie kupowałem nowe)
i raz mi przytarło na dużym wyboju z duża prędkością z kompletem ludków na pokładzie felga 6cali et35
poniższe foto powinno rozwiać Twoje wątpliwości:

dane z:http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
Przemyslałem sprawę opon. Nie bedę kombinował i założę 195/55R15. Proszę tylko o pomoc w podjęciu decyzji dotyczących opon. Zastanawiam się czy lepiej kupić nowe podobo słabe DĘBICA PRESTO 2013 czy uzywane w dobrym stanie lepszego producenta: FULDA, Conti etc... Co ogólnie sądzicie o tych dębicach. Ogólnie szukam opon max do 900zł
- Od: 14 wrz 2012, 12:08
- Auto: Mazda 323f BJ 2002r. 2.0 DiTD 101KM
nowa to zawsze nowa , wiadomo opona Dębica Presto to klasa budżet, jakość ?jaka cena taka jakość .
osobiście posiadam letnie Fulda ECOCONTROL a zimówki Goodyear Ultra Grip 8 komplety były nowe
bo samochodem jeszcze trochę pojeżdżę . mam kumpla który narzeka na Fulde mamy takie same wzory bieżnika jedyna różnica to kraj produkcji jego są z Hiszpanii a moje Polska . musisz sam dokonać wyboru bo ilu ludzi tyle będzie opinii. Dębica nowa będzie zawsze lepsza bo to grupa Goodyear niż jakieś badziewie chińskie Firma Krzak a pełno tego na rynku i kuszą ceną .
osobiście posiadam letnie Fulda ECOCONTROL a zimówki Goodyear Ultra Grip 8 komplety były nowe
bo samochodem jeszcze trochę pojeżdżę . mam kumpla który narzeka na Fulde mamy takie same wzory bieżnika jedyna różnica to kraj produkcji jego są z Hiszpanii a moje Polska . musisz sam dokonać wyboru bo ilu ludzi tyle będzie opinii. Dębica nowa będzie zawsze lepsza bo to grupa Goodyear niż jakieś badziewie chińskie Firma Krzak a pełno tego na rynku i kuszą ceną .
xedos1972
r3solved napisał(a):Przemyslałem sprawę opon. Nie bedę kombinował i założę 195/55R15. Proszę tylko o pomoc w podjęciu decyzji dotyczących opon. Zastanawiam się czy lepiej kupić nowe podobo słabe DĘBICA PRESTO 2013 czy uzywane w dobrym stanie lepszego producenta: FULDA, Conti etc... Co ogólnie sądzicie o tych dębicach. Ogólnie szukam opon max do 900zł
W zeszłym roku kupiłem dwie Uniroyal Rainsport 2 195/50R15, bo miałem już opony w tym rozmiarze (dwie już dogorywały a dwie były ok). Myślałem czy kupić takie jakie powinny być (195/55R15) ale wygrała ekonomia, rozsądek no i wygląd. Za oponę płaciłem mniej niż 200 (nowe). W tym roku kupuje kolejne dwie. Taka zmiana profilu to żadna zmiana.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
1, 2