Stuki w tylnym zawieszeniu- 323S 1.3 B3 '99

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez brytanpl » 4 mar 2013, 13:28

Witam,
opiszę pokrótce swój problem z tylnym zawieszeniem.
Nabyłem Mazdę w maju ubiegłego roku. Poprzedni właściciel przedstawił mi faktury na robociznę i wymienione tylne amortyzatory, wraz z górnymi mocowaniami, osłonami i odbojami.

Po zakupie auta i dłuższej eksploatacji z tylnego zawieszenia zaczęły wydobywać się stuki. Stuknięcia słychać tylko i wyłącznie na drobnych i częstych nierównościach, wybojach. Nigdy przy głębszej pracy amortyzatora, na głębokim dołku.

Nauczony doświadczeniem z poprzednich aut w pierwszej kolejności pojechałem na stacje diagnostyczna i szarpaki. Brak stukania, diagnosta nie znalazł w zawieszeniu tylnym luzów.

Przejrzałem na kanale dokładnie całe zawieszenie, wymieniłem łączniki stabilizatora, dwie gumy stabilizatora ustawiając go przy okazji w odpowiednim miejscu- był przesunięty w lewo.
Zauważyłem też, że tuleje (silentblocki?) na wahaczach poprzecznych są sparciałe. Obmacałem wszystkie 8 gum (po dwa na każdy wahacz), próbując znaleźć luz (podważając, gnąc, prężąc) i nic nie znalazłem.

Jaka jest wasza opinia ? Czy możliwe, że w związku z uszkodzeniem tych tulei zawieszenie wydaje wcześniej opisane stuki ?
Dodam, że na wahaczu wzdłużnym silentblocki wyglądają przyzwoicie, zero pęknięć ani luzów.

Dopytuję, bo może ktoś spotkał taki problem w swojej Madzi. Z racji, że posiadam 323 w wersji sedan mało jest na jej temat informacji od posiadaczy.
Wymiana wszystkich wahaczy tez trochę pociągnie po kieszeni- tuleje nie do zdobycia. Chyba ,że pasują od innego modelu auta.. Tak to jest jak producent wymyśla kompakty na podwoziu limuzyny <glupek2> (323 S ma podwozie z 626 po modyfikacjach, jakby zostało zrobione tak samo jak 626 i części wszystkie by pasowały, to nie byłoby problemu :) )
brytanpl

Postprzez gik » 1 lip 2013, 13:52

A jak do tyłu wejdą 3 osoby to dalej stuka?

Wysłane z mojego HTC Vision
– Fiat 126p 650 'RED Diabloo"
– Peugeot 405 1.9 + lpg
– Hyundai Coupe 2.0 + lpg "Senioritta"
– Peugeot 406 2.0 HDI "Klekocica"
A teraz czas na Japan Style – Mazda 323F Bj 1.5 + lpg
Forumowicz

Od: 22 paź 2012, 23:48
Auto: 323F BJ 1.5 ZL 2000r. + lpg Stag 4 plus, Hana RED, Alaska AT-09