Witam
Zdejmowałem dziś koło i urwałem szpilkę. Może ktoś pomoże jak teraz tą urwaną wyjąć i ewentualnie jaki jest wymiar takiej szpilki żeby kupić/zamówić i założyć?
Wiem, że trzeba "dobrać się" do piasty, ale nie bardzo wiem jak, a nie chce pół auta rozebrać niepotrzebnie.
W tyle jest hamulec tarczowy.
Marcin
No i urwałem szpilkę od koła
Strona 1 z 1
Taką szpilkę należy z wyczuciem (w trosce o łożysko) wybić. Tyczy się to zarówno urwanych szpilek jak i tych z zerwanym gwintem (tak było w moim przypadku). Nie mam pojęcia jakie szpile są w BJ po liftingu, jeśli okaże się, że te, które sprzedawane są na Allegro to mam takowe do sprzedania (nieużywane) bo do mojej, przed liftingiem nie pasowały, były za cienkie. Zmierz grubość części urwanej.
Odnośnie dobierania się do piasty... gdzieś był tu taki temat, ew. pomoże Ci niezawodny borys bądź topik
Odnośnie dobierania się do piasty... gdzieś był tu taki temat, ew. pomoże Ci niezawodny borys bądź topik
- Od: 28 mar 2010, 17:50
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0D, 1999r.
ja kiedyś jezdzilem bez jednej szpilki przez 3 lata... wiec jak ci sie nieuda jej wyciągnąć to masz jeszcze 3 dobre 
Szerokiej drogi i gumowych drzew ;)
Szpilka wymieniona – operacja prosta jak konstrukcja cepa: zdjąc koło, zdjąć zaciski hamulca, zdjąć tarczę i wybić urwaną szpilkę – proponuje przy wybijaniu podłożyć jakis klocek, aby nie uszkodzić tarczy, do której wbite są szpilki.
Marcin
Marcin
-
vneb
Witam,
odświeżę temat, ja dzisiaj ukręciłem szpilkę, od tylnego koła. Czy ktoś wie gdzie mogą mi to szybko zrobić w Jeleniej Górze?
W środę muszę jechać do Kutna, więc kawałek drogi jest, wolałbym mieć wszystkie szpilki
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
-----
Szpilka wymieniona, czas naprawy 15min, koszt 50zł (jak ktoś chce mogę na PW podać namiary na warsztat/serwis gdzie mi ową szpilkę wymieniono)
PS. W tym modelu Mazdy dojście do szpilek w tylnych kołach jest bardzo łatwe: wystarczy zdjąć koło i zacisk hamulca – nie trzeba nic więcej demontować)
odświeżę temat, ja dzisiaj ukręciłem szpilkę, od tylnego koła. Czy ktoś wie gdzie mogą mi to szybko zrobić w Jeleniej Górze?
W środę muszę jechać do Kutna, więc kawałek drogi jest, wolałbym mieć wszystkie szpilki
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
-----
Szpilka wymieniona, czas naprawy 15min, koszt 50zł (jak ktoś chce mogę na PW podać namiary na warsztat/serwis gdzie mi ową szpilkę wymieniono)
PS. W tym modelu Mazdy dojście do szpilek w tylnych kołach jest bardzo łatwe: wystarczy zdjąć koło i zacisk hamulca – nie trzeba nic więcej demontować)
-
marcos-strongflex
Panowie,odrobinka smaru np.grafitowego nie zaszkodzi,a szpilki będą całe i wieczne (no chyba że ktoś dorwie pneumata to nakrętke piasty też urwie).
-
rav 75
Strona 1 z 1