Jakie klocki hamulcowe do BJ
Witam,
miałem problem ze znalezieniem klocków hamulcowych do swojej mazdy. Odrysowałem ich kształt i przesłałem do sklepu CARSPEED z Lublina. Tam powiedzieli mi, że takie klocki montowane fabrycznie były w Mazdach 323 f na rynek amerykański...
Nie mam pojęcia, jak w mojej kupionej w Niemczech maździe znalazły się niefabryczne, amerykanskie zaciski...
Nie wiem, co mam teraz zrobić. Sprowadzać je ze stanów? Akurat tak się zdarzyło, że ojciec kolegi będzie wracał do Polski pod koniec marca i jeżeli kupie w jakimś sklepie internetowym w stanach, to mógłby mi to przywieźć. Czy ktoś miał do czynienia z kupnem części w stanach? Czy modele mazd były tam inaczej oznaczane? Może ktoś już coś zamawiał i potrafi mi wskazać jakiś sklep internetowy?
Szukałem chwilę na ebayu, ale nic nie mogłem znaleźć...
miałem problem ze znalezieniem klocków hamulcowych do swojej mazdy. Odrysowałem ich kształt i przesłałem do sklepu CARSPEED z Lublina. Tam powiedzieli mi, że takie klocki montowane fabrycznie były w Mazdach 323 f na rynek amerykański...
Nie mam pojęcia, jak w mojej kupionej w Niemczech maździe znalazły się niefabryczne, amerykanskie zaciski...
Nie wiem, co mam teraz zrobić. Sprowadzać je ze stanów? Akurat tak się zdarzyło, że ojciec kolegi będzie wracał do Polski pod koniec marca i jeżeli kupie w jakimś sklepie internetowym w stanach, to mógłby mi to przywieźć. Czy ktoś miał do czynienia z kupnem części w stanach? Czy modele mazd były tam inaczej oznaczane? Może ktoś już coś zamawiał i potrafi mi wskazać jakiś sklep internetowy?
Szukałem chwilę na ebayu, ale nic nie mogłem znaleźć...
- Od: 23 sty 2011, 19:57
- Auto: 323F 2.0 DiTD BJ '02
Klocki można spokojnie dostać. Prześlij VIN do carspeed i panowie Ci dobiorą bez problemu. Pamiętaj, iż z VIN najlepiej dobierać części zamienne a nie na słowo. Z opisu wynika, że jest to wersja europejska. Choć jeśli ktoś zrobił przekładkę z wer eu na amerykańską, to ta wersja w w Ameryce Północnej nazywa się Portege 5. Problem widzę za rozwiązany. Pozdrawiam

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
znalazłem już na amerykańskiej stronie klocki do protage5. Razem z wysyłką zapłacę jakieś 120zł. Kształt się zgadza.
Wysłałem do carspeed numer VIN i według niego klocki powinny być inne – europejskie
Powiedzieli, że ten amerykański odpowiednik jest produkowany w Europie, ale musiałby bezpośrednio w fabryce zamówić..
Wysłałem do carspeed numer VIN i według niego klocki powinny być inne – europejskie
Powiedzieli, że ten amerykański odpowiednik jest produkowany w Europie, ale musiałby bezpośrednio w fabryce zamówić..
A to ci zaskoczenie 

obecnie Kia QL
pasza120 napisał(a):Może ktoś już coś zamawiał i potrafi mi wskazać jakiś sklep internetowy?
Ja do swojej Protege5 zamawiałem klocki na tył mintexa:
http://www.iparts.pl/czesc/zestaw-klock ... 45789.html
Nie ma teraz zdjęcia ani wymiarów – kiedyś było.
spoko, znalazłem już bendixa, które polecił mi facet z carspeed
http://www.car-stuff.com/carparts/mazda ... nufacturer
120-130 zł
http://www.car-stuff.com/carparts/mazda ... nufacturer
120-130 zł
Witam podepnę się pod temat.
Kupilem klocki Kasiyama i tarcze TRW na przód. Pojeździlem tydzień i zacząłem slyszeć dzwonienie szczególnie na kostce albo na dziurach. Klocki mi dzwonią z prawej strony. Mechanik powiedział mi ze te klocki są troche inne. czy jest to mozliwe Kupilem je w Inter Cars w gliwicach i wedłóg opisu na opakowaniu pasuję do tego auta z tym silniekiem. Czy zawierzyć mechanikowi?
Kupilem klocki Kasiyama i tarcze TRW na przód. Pojeździlem tydzień i zacząłem slyszeć dzwonienie szczególnie na kostce albo na dziurach. Klocki mi dzwonią z prawej strony. Mechanik powiedział mi ze te klocki są troche inne. czy jest to mozliwe Kupilem je w Inter Cars w gliwicach i wedłóg opisu na opakowaniu pasuję do tego auta z tym silniekiem. Czy zawierzyć mechanikowi?
- Od: 10 kwi 2011, 00:09
- Auto: Mazda 323F 2.0 DiTD 2003r po lifcie
Tavir dam Ci radę, zamawiaj wg VIN a głowa będzie spokojniejsza w znacznym procencie. Przeglądnij 3 strony, to nie jest tak znowu dużo, bo nikt tu nie będzie wałkował jak mantrę jedno i to samo. Pasowałoby w tym temacie zrobić porządek. Troche inne ale pod jakim względem? Miałem kashiyamy przed wymianą i grało, huczało aż miło było.

obecnie Kia QL
Miałem Kashiyamy przed wymianą, mam i po wymianie. Zamawiałem z allegro jedynie na podstawie modelu i rocznika i wszystko grało
- Od: 8 kwi 2011, 08:34
- Auto: Mazda 323f Bj '98 1,8
ok 3strony przeczytane, pytanie pewnie głupie ale wcześniej miałem VAG-a i ETKE, tu ciezko mi znaleźć. Mam VIN, są 2 rodzaje klocków
Strona zabudowy:Oś przednia
Szerokość [mm]:132,1
Wysokość [mm]:51,5
Grubość [mm]:15,8
Styk ostrzegawczy o zużyciu:z akustycznym czujnikiem zużycia
System hamulcowy:Sumitomo
Oznaczenie kontrolne:E9 90R-01247/165
lub
Szerokość [mm]:107,7
Wysokość [mm]:39,4
Grubość [mm]:13,7
Styk ostrzegawczy o zużyciu:nie przygotowany dla wskaźnika zużycia
Styk ostrzegawczy o zużyciu:bez styku zużycia
System hamulcowy:Akebono
Oznaczenie kontrolne:E1 90R-01891/711
jak rozpoznać który z nich powinienem zakupić ?
Strona zabudowy:Oś przednia
Szerokość [mm]:132,1
Wysokość [mm]:51,5
Grubość [mm]:15,8
Styk ostrzegawczy o zużyciu:z akustycznym czujnikiem zużycia
System hamulcowy:Sumitomo
Oznaczenie kontrolne:E9 90R-01247/165
lub
Szerokość [mm]:107,7
Wysokość [mm]:39,4
Grubość [mm]:13,7
Styk ostrzegawczy o zużyciu:nie przygotowany dla wskaźnika zużycia
Styk ostrzegawczy o zużyciu:bez styku zużycia
System hamulcowy:Akebono
Oznaczenie kontrolne:E1 90R-01891/711
jak rozpoznać który z nich powinienem zakupić ?
-
Wrotek
a w mazdzie jest to –> http://www.japancars.ru/cat/mazda/index.php 
hmm średnio mi to idzie
doszedłem do tego momentu
http://www.japancars.ru/cat/mazda/index ... blk=3310AA
może ktoś pomóc ?
doszedłem do tego momentu
http://www.japancars.ru/cat/mazda/index ... blk=3310AA
może ktoś pomóc ?
-
Wrotek
kchraplak napisał(a):lub Szerokość [mm]:107,7Wysokość [mm]:39,4Grubość [mm]:13,7Styk ostrzegawczy o zużyciu:nie przygotowany dla wskaźnika zużyciaStyk ostrzegawczy o zużyciu:bez styku zużyciaSystem hamulcowy:AkebonoOznaczenie kontrolne:E1 90R-01891/711
Tak jak mówiłem, to jest na tył.
Korzystaj sobie z katalogów sklepu, np. sklep.intercars.com.pl
Są tam potrzebne wymiary, nr i informacje.
Nie dawno kupiłem klocki do BJ dla wujka, zapłaciłem za boscha 110zł. To dużo czy mało?
No na przód, aha czyli dobry sklep
.
Witam,
w mojej Mazdzie 323S (r. 2001) muszę wymienić tylne klocki i tarcze. Szukam, jakiegoś sklepu z dobrymi zmiennikami do Mazdy. Najlepiej w Poznaniu ale może być też przez internet.
Swoją drogą, klocki i tarcze jakich firm polecacie?
Pozdrawiam.
w mojej Mazdzie 323S (r. 2001) muszę wymienić tylne klocki i tarcze. Szukam, jakiegoś sklepu z dobrymi zmiennikami do Mazdy. Najlepiej w Poznaniu ale może być też przez internet.
Swoją drogą, klocki i tarcze jakich firm polecacie?
Pozdrawiam.
-
kukula